Nem lehetne információt kiadni betegekről

Független Hírügynökség
megjelent:

Teljesen ellentmond egymásnak az élet és a jogszabályok, az ombudsman szerint. Legalábbis abban, hogy az egészségügyi és az adatvédelmi törvény szerint a kórháznál telefonon érdeklődő jelenleg semmit nem tudhat meg rokona állapotáról.

A beteg a kórházi felvételi lapon meghatározhatja, hogy ki kaphat információt róla, de ugyanígy meg is tilthatja a rokonai tájékoztatását. Ha valaki eszméletlen, akkor semmilyen információt nem adhatnak senkinek.

Ha például valakit baleset ér, és eszméletlen, a törvény szerint, a kórház telefonon még a rokonainak sem adhat arról felvilágosítást, hogy az illetőt vajon ott kezelik-e. Ezt azonban többnyire sehol nem tartják be.

"A portaszolgálat a bentlakó betegekről - kivéve azt, aki letiltja, hogy róla bármilyen adatot lehessen tenni, ez a betegfelvételnél egyébként tisztázódik - tud tájékoztatást adni, hogy az illető kórházban van-e vagy nincs" - mondta Mayer Géza, a Szent Imre Kórház adatvédelmi felelőse.

Vagyis a gyakorlat és a jog ellentmond egymásnak. Ezt állapította meg az ombudsman is.

"Az ombudsman állásfoglalásában elismerte, hogy a jogi szabályozás nem mindenben felel meg a józanész elvárásainak, tehát a kórházak valóban nehéz helyzetben vannak, amikor betelefonálók érdeklődnek bizonyos személyek hollétéről illetve állapotáról" - mondta Dr. Szabó Endre Győző, az Adatvédelmi Biztos Irodájának főosztályvezető-helyettese.

Az ombudsman szerint tehát az elfogadható, ha a kórház megmondja, hogy ott van-e a beteg. Az egészségügyi adatokról viszont továbbra is hallgatnia kell. Az Egészségbiztosítási Felügyeletnek eddig csak egy olyan esete volt, amikor kiderült, hogy az érintettek hozzájárulása nélkül adták ki egészségügyi adataikat.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.