Egészségesek is kaphatnak allergiás rohamot

Független Hírügynökség
megjelent:

Az allergiás, asztmás embereknek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak a nyaralás alatt a gyomnövények, a koszos klímaberendezések, ezért indulás előtt érdemes orvossal konzultálni. A vakáció alatt rovarcsípésektől és bizonyos ételektől pedig még azok is életveszélybe kerülhetnek, akik addig egészségesnek gondolták magukat.

Az allergiás, asztmás betegek a nyaralást kezdjék az időzítés kiválasztásával. Nézzék meg, hogy az úticéljukon mikor a legnagyobb annak a növénynek a pollenkoncentrációja, amelyre érzékenyek, és lehetőleg ne akkor utazzanak. Ha pedig megvan az időpont, akkor is konzultáljanak indulás előtt az orvosukkal az útipatikához szükséges gyógyszerekről, illetve vigyenek magukkal orrspray-t és szemcseppet - mondta a Független Hírügynökségnek dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A nyaralás alatt olyanok is megbetegedhetnek, akik egyébként egészségesnek hitték magukat. A szakember szerint az egyik legnagyobb veszélyt a rovarcsípések okozzák. A méhek, darazsak szívesen bújnak be például cukros üdítőitalok üvegeibe, így véletlenül le is nyelheti őket a turista. Ez pedig életveszélybe is sodorhatja a figyelmetlen embert - mondta.

Korábban nem evett ételekre is lehetünk allergiásak

A másik gyakori probléma a lappangó ételallergia. Súlyos rekciót válthatnak ki bizonyos fűszerek, alapanyagok, a tenger gyümölcsei, amelyeket korábban sosem evett az illető. Ha ilyen esetben kiütéses lesz a bőr, a laikusok könnyedén elintézik a problémát egy kis Calcium-pezsgőtablettával. A főorvos azonban óva inti a turistákat ettől, hiszen a legkomolyabb, úgynevezett anafilaxiás sokk is bekövetkezhet. Ha tehát valakinek az egész teste kiütéses vagy vörös lesz, a nyelve alatt, a tenyerén és a talpán égő, viszkető érzést tapasztal, felduzzad az arca, a szeme vagy az ajka, akkor azonnal forduljon orvoshoz.

Dr Balogh Katalin hozzátette: aki valamire allergiás, indulás előtt mindenképpen tájékozódjon az úticélján várható körülményekről. Korábban például Nyugat-Európában nem kellett igazán tartani a parlagfűtől, ám a gyomnövény bizonyos részeken újra támad, és a fertőzött területek aránya egyenetlenül oszlik el.

A pollenallergiásoknak általában jót tesz a sós tengeri levegő, ami megnyugtatja a nyálkahártyát, illetve a magas hegyekben tett kirándulás, mert ott nincsenek gyomnövények.

(FH)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.