• Együtt az életért - adventi véradás a Kölcsey Központban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Összefognak a Baltazár Dezső teret körülölelő intézmények és a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete az ünnepek alatt vérkészítményre szoruló emberekért.

    Négy intézmény alkalmazottai nyújtják segítő karjukat december 9-én 8 és 12 óra között a debreceni Kölcsey Központban (Hunyadi u. 1-3). Vendégeiket, látogatóikat és a közelben lakó embereket is véradásra invitálják e napon a Baltazár Dezső teret körülölelő intézmények és munkatársaik.

    Meglepetéssel is készülnek, a donorok között belépőjegyeket sorsolnak ki: 10-et a Debreceni Irodalom Házába (Péterfia u. 28.), két darab kétszemélyes jegyet az Apolló Moziba, másik kettőt a december 14-i Karácsonyi Valceremóniára – a Valcer Táncstúdió félévzáró gálájára.

    Az Együtt az életért című közös véradással a keménynek ígérkező karácsonyi időszakra segít felkészülni a Főnix Rendezvényszervező Kft., a Déri Múzeum, a Hotel Lycium és a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetével együtt.

    Igazi ajándék

    Hosszú ünnepi időszak közeleg. A szabadság, a nyaralás és a karácsonyi készülődés lefoglalja az embereket, és általában kevesebben mennek el vért adni, holott ilyenkor megnő az egészségügyi intézmények vérigénye a nagy forgalom és a sok rendezvény miatt. Ráadásul néhány vérelem (például, a véralvadásért felelős trombocita) csak néhány napig tárolható.

    Hirdetések

    Az adventi várakozást kísérje jótett mindazokért, akiknek az életben maradás, egészségük visszaszerzése a legnagyobb ajándék. Legyen nekik is békés, nyugodt karácsonyuk – így kérik fel véradásra a látogatókat, érdeklődőket, jegyvásárlókat és természetesen a munkatársakat a múzeumi negyed intézményei és a Vöröskereszt illetékes szervezete.

    Egészségére – a donort is védik

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A véradás csak regisztráció után kezdhető meg, ezért a szervezők kérik a jelentkezőket, hogy hozzák magukkal személyi igazolványukat, lakcím- és Taj-kártyájukat. Felhívják  figyelmüket arra is, hogy véradás előtt és után fogyasszanak sok folyadékot és étkezzenek a napszaknak megfelelően. Ebben segítik a donorokat azzal, hogy véradás után ásványvizet, nápolyit és 500 forintos étkezési utalványt adnak neki.

    A levett vért szigorúan ellenőrzik a szakemberek. A donorok ezért ingyen esnek át egyébként költséges szűrővizsgálatokon (többek között HIV-, Hepatitisz-B, Hepatitisz-C, luesz-, szifiliszszűrésen).

    (Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Szűréssel az egészségért

    Szerencsére egyre többen ismerik fel a szűrővizsgálatok fontosságát. A betegségmegelőzésben ez lenne az egyik legfontosabb elem, hiszen számos betegség csak akkor ad tünetet, ha már nagy a baj.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Menedzserszűrés - Amit a vizsgálatokról tudni kell

    A menedzserszűrés kifejezetten a menedzserek esetleges betegségeinek, egészségügyi problémáinak kiszűrését célozza meg. Az átfogó vizsgálatok kiterjednek valamennyi fontos szerv, az anyagcsere-folyamatok és a keringési rendszer állapotának és működésének felmérésére.

    A vastagbélrák szűrési lehetőségei, kivizsgálása

    A vastagbélrákszűrés 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú esetén bármely életkorban fontos lehet a betegség mielőbbi felismerése. Legnagyobb jelentősége a bélcsatorna endoszkópos vizsgálatának, a béltükrözésnek (kolonoszkópia) van, de más szűrési módszerek is elérhetőek.

    A sport is segít a fiatalság megőrzésében

    Csonka Pici rendszeresen jár kardioedzésre, számára a fittség az egészség része. Ezenkívül évente minden egészségügyi ellenőrzést elvégeztet. A megelőzésben hisz, de mivel a színész híres a betegségfóbiájáról, ha valamilyen tünetet észlel, rögtön orvoshoz fordul.

    A legjobb karácsonyi ajándék: véradás

    A karácsonyi ünnepek előtt véradásra hív a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat, országszerte közel négyszáz helyszínen lehet vért adni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.