• Felelős átláthatóság a betegekért

    Szerző:
    WEBBeteg

    A közeljövőben lép életbe az Innovatív Gyógyszergyártók Transzparencia Kódexe.

    Okos gyógyszerek segítik a gyógyulásunkat

    Az innovatív terápiák számos betegségre nyújthatnak hatékony megoldást, ám ezek ismertsége jelenleg igen alacsony. Éppen ezért az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete felvilágosító kampányt indított, hogy ily módon hangsúlyozza az egészségtudatosság fontosságát és megismertesse a modern terápiás lehetőségekkel a lakosságot. Okos gyógyszerek segítik a gyógyulásunkat>>

    A korszerű, innovatív terápiákon alapuló betegellátás ma már elképzelhetetlen a gyógyszeripar és az egészségügyi szakemberek szoros együttműködése nélkül. Hazánkban évente közel 20 ezer beteg vesz részt klinikai gyógyszervizsgálatokban, és részesül korszerű és folyamatosan monitorozott ellátásban. Az orvos szakmai tudásával, értékes visszajelzéseivel segíti az új, pontosabb hatásmechanizmusú hatóanyagok fejlesztését korunk civilizációs betegségeinek leküzdésére. Felbecsülhetetlen értékű hozzájárulásáért tisztességes díjazást, tudományos és társadalmi elismerést érdemel, hiszen nélküle elképzelhetetlen az eredményes gyógyszerfejlesztés.

    A gyógyszergyárak bevételeik számottevő részét forgatják vissza kutatás-fejlesztésbe, és foglalkoztatnak világszerte több tízezer tudóst, klinikai kutatóorvost és a betegeket közvetlenül kezelő gyógyítókat. A gyógyszeripar és az orvosok együttműködése páciensek széles rétegeinek teszi lehetővé életminőségük javítását, tüneteik visszaszorítását az egyre inkább személyre szabott okos gyógyszerekkel, új terápiás vagy diagnosztikai lehetőségekkel. A gyógyszeripar forradalmi újdonságaival csak az az orvos tud lépést tartani, aki folyamatosan hozzáfér a legkorszerűbb terápiás tudáshoz. A szakmai továbbképzéseket és a részvételt a nemzetközi és hazai tudományos konferenciákon elsődlegesen az iparági támogatás biztosítja a magyar egészségügyben a folyamatos forráshiány miatt.

    Hirdetések

    A Transzparencia Kódex egy önszabályozó irányelv, amely a gyógyszeripar és minden Magyarországon praktizáló egészségügyi szakember illetve magyarországi székhellyel rendelkező egészségügyi szolgáltató/szervezetanyagi kapcsolatának átláthatóvá tételére hivatott, és meghatározott típusú juttatások (az orvosok képzése, a tőlük érkező visszajelzések és szakértelem hasznosításának anyagi vetülete, támogatások) közzétételére vonatkozik. Így a nyilvánosság számára is követhetővé válnak az iparból az egészségügybe érkező, a felbecsülhetetlen értékű közös munka hátterét biztosító juttatások és támogatások.

    Az első közzététel 2016-ban lesz, a jelentési időszak 2015 egészét öleli fel. Az önszabályozáson alapuló Transzparencia Kódex az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége (EFPIA) összeurópai kezdeményezése részeként jelenik meg Magyarországon. A kódexet elfogadó vállalatok a honlapjuk nyilvános felületén teszik közzé az adatokat, ám csak olyan információ kerülhet nyilvánosságra, amihez az érintett önkéntesen hozzájárul. Az adatok egyéni alapon jelennek meg, azaz, egyértelművé válik, hogy melyik orvos vagy egészségügyi intézmény, milyen jellegű együtt működésért, mennyi díjazást vagy támogatást kapott egy-egy év alatt. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a közzététel bevezetése előtt kikérte a Nemzeti Adatvédelmi Hivatal állásfoglalását, hogy a közzététel megfeleljen a magyar jogi és adatvédelmi előírásoknak.

    Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete üdvözli, hogy mind a Magyar Orvosi Kamara, mind a Magyar Kórházszövetség a kezdeményezés mellé állt, és együtt dolgoznak a kódex hazai bevezetésén.

    A gyógyszergyártók évek óta folyamatos jelentéstételi kötelezettségnek tesznek eleget szigorú törvényi szabályozás mellett a hatóságok felé. Összhangban a társadalmi elvárásokkal a juttatási adatok nyilvánosságra hozatala növeli az átláthatóságot, az orvos szakmai és terápiás függetlenségébe vetett hitet, így az egészségügy iránti bizalmat.

    Vészhelyzet, elsősegély

    „Az új hatóanyagok és terápiás gyakorlatok minőségileg változtathatják meg egy-egy betegség kimenetelét és a páciens állapotát. A transzparencia kódex révén a tudományos gondoskodás és az együttműködés a betegek gyógyításáért a közvélemény számára is érthetővé és átláthatóvá válik, és arra számítunk, hogy így növekszik az ellátásban részesülő beteg bizalma a gyógyszeripar és a gyógyító munkát végző szakemberek iránt.” – hangsúlyozta Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke.

    (Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága!

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Sok betegségnél lehet segítség a plazmaadás

    A vérplazmaadás olyan gyógyszerek előállítását teszi lehetővé, amik a vérzékenységben szenvedő vagy az immunhiánnyal született betegek életét segítik. A plazmaadás során a vér alakos elemeit visszaadják a donornak, és a saját plazmát 72 óra alatt pótolja a szervezet.

    Milyen hibalehetőséget rejt magában a gyógyszerlista hiánya, ha a beteg eszméletlen?

    Rendszerint egy hétköznapi orvosi vizsgálat során is értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, betege milyen típusú gyógyszereket, milyen gyakran és mekkora dózisban szed. Még inkább értékessé válik az idő, ha ez a feladat vészhelyzetben, elsősegélynyújtás közben hárul az orvosra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.