• WHO: sebészeti szakadék a világban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ha sebészi beavatkozásra van szükség, a gazdag országok polgárai csaknem 40-szer könnyebben jutnak hozzá, mint a szegény országok lakói - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán közzétett jelentéséből.

    Az ENSZ szakosított szervezetének statisztikája szerint a szegény országokban az egy főre jutó egészségügyi kiadás nem éri el az évi 100 dollárt (15 300 forintot). Gazdag országok azok, amelyekben az egy főre jutó éves közegészségügyi kiadás meghaladja az ezer dollárt (153 ezer forintot).

    Hirdetések

    A világon 2004-ben 234,2 millió nagyobb sebészi operációt végeztek. Azok a műtétek tartoznak ebbe a kategóriába, amelyekhez helyi érzéstelenítést vagy altatást használnak. A szegény országokban 2004-ben 295 operációt hajtottak végre 100 ezer lakónként. A gazdag országokban viszont 11 110 műtét jutott 100 ezer lakosra, vagyis 37,6-szor több.

    A világ összes sebészi műtétjének csupán 3 százaléka jut a világ szegényebbik egy harmadára. A világ közepesen fejlett másik egyharmadában végezeték az operációk csaknem háromnegyedét.

    A WHO adatait a Lancet című brit orvosi folyóirat közölte.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    X-kór - Frissült a világjárványt okozó betegségek listája

    A listát rendszeres időközönként felülvizsgálja a WHO, és a nemzetközi epidemiológiai adatok alapján frissíti - olvasható a Népszava oldalán.

    Több idő és kevesebb beavatkozás kell a nőknek szülés közben

    Az egészségügyi szakembereknek bízniuk kellene abban, hogy a nők képesek életet adni a gyermeküknek természetes módon. Ez szerepel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) új irányelveiben, melyek kevesebb szülőszobai orvosi beavatkozást ajánlanak - olvasható a HVG-n.

    A cukorbetegek és a sebészeti beavatkozások

    Napjainkban az orvostudomány fejlettségének, azaz a korszerű aneszteziológiának és az inzulinterápiának köszönhetően nem jelent akadályt a cukorbetegek műtétre való felkészítése.

    Intelligens gonorrhea - Új, rendkívül ellenálló kórokozókat fedeztek fel

    Új, minden kezelésnek ellenálló gonorrhea kórokozók megjelenésére figyelmeztetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO).

    Nemzetközi beavatkozás a Zika-vírus ellen

    A FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) főigazgatója a nemzetközi összefogás részeként az emberi biztonság és az élelmezési láncok védelmét tartja elsődlegesnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.