• Innovatív gyógyszergyártók: a kormánynak sikerült biztosítani a gyógyszerellátást

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) szerint az elmúlt négy év eredménye, hogy a kormánynak sikerült biztosítani a gyógyszerellátást részben a támogatási rendszerben megtalált tartalékok felhasználásával, részben a korábbi kormányzat által kivetett gyógyszeripari különadók emelésével.

    Az egyesület közleménye szerint az intézkedéseknek köszönhetően egyidejűleg csökkentek a költségvetés gyógyszerkiadásai és a betegek térítési díjai. Ugyanakkor megjegyzik, hogy Európával - és a Magyarországhoz hasonló fejlettségű országokkal - összehasonlítva az elmúlt ciklusban igen lassú volt az új, valódi innovatív készítmények befogadása; a ciklus végén mindösszesen 12 új gyógyszerhatóanyag kerülhetett be a támogatási rendszerbe.

    A szövetség úgy véli, hogy az egészségügyi kiadások alacsony mértéke egyre inkább akadálya lesz az ország gazdasági teljesítményének, és véleményük szerint fel kell készülni arra, hogy jóval nagyobb lesz azok aránya, akik a következő években abba az életkorba lépnek, amikor az egészségügyi kiadások nagy része jelentkezik.

    Véleményük szerint amennyiben a kormányzat a gyógyszerhez jutás esélyét, az új készítmények széles körű elérhetőségét az átlagos európai szintre szeretné emelni, vagy legalább az eddigi színvonalat fentartani, ehhez is szükség lesz a jelenlegi források növelésére.

    Mint közleményükben kifejtik, a gyógyszeres terápiák hatékonyságának optimalizálásához elengedhetetlen az ellátás struktúráját és folyamatait is fejleszteni. Kiemelt célnak kell lennie, hogy minden beteg a megfelelő időben az állapotának legmegfelelőbb gyógyszerhez és ellátáshoz jusson hozzá, hatékonyabb legyen a beteggel történő kommunikáció, és a terápia követése valóban megtörténjen.

    A gyógyszertámogatási rendszer átláthatóságával kapcsolatban azt írják, hogy a rendszer az elmúlt évek folytonos változtatásai miatt mára az egyik legbonyolultabb szisztéma a világon. Az egységes döntési szempontok alkalmazása, a jelenleginél átláthatóbb folyamatok, rövidebb átfutási idők feltétlenül szükségesek lennének egy hatékonyabb támogatási rendszer kialakításhoz - vélik, hozzátéve, a mindennapi gyógyászati gyakorlatban elért eredmények értékelése, az évtizedekkel ezelőtt bevezetett készítmények újraértékelése, ösztönzők bevezetése, a betegek felelősségének növelése új távlatokat nyithat.

    Közleményükben leszögezik, az innovatív gyógyszergyártók a következő kormány partnerei kívánnak lenni az egészségügy, különösen a gyógyszertámogatási rendszer továbbfejlesztésében. "Egy sikeres és erős országhoz egészséges emberek kellenek, ehhez pedig a magyar embereknek is európai szintű gyógyszerellátásra, európai szintű gyógyszerválasztékra van szükségük" - olvasható az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének közleményében.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Generikus kontra originális gyógyszerek

    Az originális (eredeti) készítmények hatóanyaga új fejlesztés eredménye, s sokáig szabadalom védi. Ha a szabadalom lejár, a cég köteles nyilvánosságra hozni a molekulára vonatkozó főbb ismereteit, és az utángyártható lesz, ezek lesznek az úgynevezett generikus gyógyszerek.

    Magyarországon biztonságos a gyógyszerellátás

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hangsúlyozza, hogy Magyarországon biztosított a gyógyszerellátás, nincs általános gyógyszerhiány. Egyes termékeknél előfordulhat átmeneti hiány, amelynek oka nem magyar, hanem uniós jelenség (gyógyszergyárak összeolvadása), illetve indokolatlan gyógyszerfelvásárlás.

    Javaslatok az innovatív gyógyszerek támogatási rendszerének átalakítására

    Az innovatív gyógyszereknek köszönhetjük Európában az elmúlt években elért élettartam növekedés háromnegyedét. Az új hatóanyagokhoz Magyarországon hozzáférni mégis lassú és nehézkes, és sokszor kizárólag a költségvetés és nem pedig az érintett betegek szempontjai érvényesülnek.

    Felelős átláthatóság a betegekért

    A közeljövőben lép életbe az Innovatív Gyógyszergyártók Transzparencia Kódexe.

    Magyar gyógyszer - 100 éve a gyógyítás szolgálatában

    A magyar orvosok, kutatók évszázadok óta viszik hazánk jó hírét szerte a világban, az azonban kevésbé köztudott, hogy Magyarország nem csak jeles gyógyítókat, hanem kiváló gyógyszereket is adott és ad a mai napig a világnak.

    A legszimpatikusabb iparágak

    A telekommunikációs szektor megítélése pozitív, míg a bankszektoré meglehetősen negatív a felnőtt lakosság körében - derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu megbízásából készített.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.