• Összefoglaló a Magyar Kórházszövetség Kongresszusának szakmai napjáról

    Szerző:
    WEBBeteg

    2020-ra egymillió egészségügyi dolgozó hiányzik majd az uniós egészségügyi rendszerekből. Az elvándorlás nálunk is az uniós tendenciához lesz hasonló, azaz 6 éven belül az ellátás mintegy 12%-át veszélyeztetheti – hangzott el a MKSZ Kongresszusának szakmai napján. 2020-ra Magyarországon is 100 ágyból csak 80-90-re juthat egészségügyi dogozó, és az ápolók hiánya máris égető.

    Kórházkereső a WEBBetegen

    Kórházkereső az ország összes kiemelt és nem kiemelt kórházával, klinikáival, elérhetőséggel, címmel. Kórházkereső a WEBBetegen>>

    Az egységes, mindenki számára azonos eséllyel elérhető sürgősségi ellátás megteremtése az ellátók és ellátottak közös érdeke, és a következő időszak egyik legfontosabb feladata az ehhez szükséges humánerő-forrás és a működési költségek biztosítása – foglaltak állást az MKSZ Kongresszusának résztvevői, hozzátéve, hogy előbbihez jelentős mértékben járultak hozzá a társadalmi infrastruktúra operatív programokkal végrehajtott sürgősségi fejlesztések.

    A Magyar Kórházszövetség üzenetei

    A magyar társadalom stabilizálódása és a gazdaság fellendülése elképzelhetetlen biztos alapokon álló egészségügy és a jelenleginél egészségesebb lakosság nélkül – e célok eléréséhez ajánl együttműködést a Magyar Kórházszövetség, amely a következő 10 üzenetet küldi a magyar társadalom, a tagkórházak, az egészségügyben dolgozó munkatársak és a döntéshozó testületek tagjai felé. A Magyar Kórházszövetség üzenetei>>

    A Magyar Kórházszövetség üdvözli a Vasgyúró Gyermek-egészségügyi Program létrejöttét, kiemelt figyelemmel a gyermekonkológiai, valamint a kora- és újszülött-ellátásra. Magyarországon a szülés körüli és a csecsemőhalálozás országos átlaga stabilan magasabb az uniós átlagnál, bár közelíti azt. Az egyes régiók között akár kétszeres különbségek vannak. Észak- és Közép-Magyarországon évente 13 ezren szülnek a térségben, 1100 koraszülött jön világra, köztük kétszázötven 1500 gramm alatti csecsemővel. A csecsemőhalálozás csökkentése érdekében megkerülhetetlen az országban a várandósgondozás, a szülésvezetés és az újszülött-ellátási protokollok egységesítése, a területi különbséges csökkentése és a személyi feltételek javítása. Jó hír, hogy idén júniustól egy új népegészségügyi program keretében megkezdődhet a várandós anyák között a kockázatos helyzetűek felmérése, ami lehetővé teszi a veszélyeztetettek kiszűrését idejében.

    Az elmúlt két évben nem nőtt az egynapos sebészeti beavatkozással ellátottak száma az elvárható mértékben, ezért az MKSZ úgy véli, hogy újra kell gondolni az elterjesztését és anyagilag ösztönözni kell az egynapos sebészetet, mint sikeres ellátási formát.

    Hirdetések

    Jövőre megvalósulhat a hazai betegellátás adatainak teljes körű hozzáférése mind a szolgáltatók, mind a betegek számára – jelentették be a Kongresszuson. Ehhez kapcsolódóan a gyógyszervények felírása és kiváltása, valamint a beutalások is elektronikus úton történhetnek jövő évtől.

    A gyógyturizmusé a jövő – hangsúlyozták a Kórházszövetség szakmai napján és megerősítették, hogy a magyar állami finanszírozású egészségügyi szolgáltatók nem tudnak gazdaságosan működni, ha kizárólag az OEP finanszírozására támaszkodnak.

    Vészhelyzet, elsősegély

    A Kórházszövetség kiállt az idei tanévben kötelezően bevezetett iskolai közösségi szolgálat mellett, és felhívta a figyelmet a kórházlelkészi szolgálat jelentőségére a betegek és a munkatársak mentálhigiénés támogatásához egyaránt. 

    A Kórházszövetség vendége több határon túli magyar kórházigazgató Kárpátaljáról, Partiumból, Felvidékről és Délvidékről. Beszámoltak a szomszédos országok egészségügyi rendszereiről, a magyarlakta területek kórházi gondjairól. Az erősödő intézményi kapcsolatok  új utakat mutatnak a határon átnyúló egészségügyi ellátásban is. 

    (Capitol Consulting Group)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Klinikai vizsgálatok - Lehetőség mindenki számára

    A klinikai vizsgálatok intézményi menedzsmentjének optimalizálása érdekében tanácsadást, konzultációs lehetőséget kínál a kórházak vezetői részére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán az OGYÉI standján az Intézet szakértői várják az érdeklődő kórházvezetőket, akiket adott esetben saját intézményeikben is felkeresnek, személyre szabott tanácsadással segítve azt, hogy többféle szempontból is a lehető leghatékonyabb módon élhessenek a klinikai vizsgálatok kínálta lehetőségekkel.

    Leginkább a vidéki kórházakban lesznek változások

    Új struktúra szerint működik júliustól a fekvőbeteg-szakellátás. Az egységes állami kórházhálózat kialakítása nyomán egységes kapacitásszabályozást lehet érvényesíteni - vélik a minisztériumban. Úgy határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy ne legyen lefedetlen térség az országban. A járóbeteg-szakellátás rendszere most nem változik.

    Orbán: nemmel a vizitdíj felemelése ellen

    Ha sikertelen lesz a népszavazás, akkor azt a kormány úgy fogja értékelni, hogy az emberek elfogadják a vizitdíjat, amely akkor akár ezer forint is lehet - mondta Orbán Viktor szerdán délután Székesfehérváron.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.