• Új rendszer segít a betegellátás biztonságának növelésében

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bemutatták azt az új akkreditációs rendszert, amelynek segítségével a betegellátás biztonsága javítható. Ez a program a felelős egészségügy kialakításának egyik fontos eleme – méltatta a rendszert Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a rendszer bemutatására rendezett keddi sajtótájékoztatón. A felelős egészségügy kialakításához elengedhetetlenül fontos a vezetői felelősség és a belső elkötelezettség. Ebben segít a program – emelte ki az államtitkár.

    Több mint egy tanúsítvány a kórház falán

    Ellátás és egészségügyi szolgáltatás - kinek, mikor jár?


    Aki rendelkezik TAJ kártyával, még nem biztos, hogy biztosított, így nem szerezhet jogosultságot a társadalombiztosítás ellátásaira. Tehát hiába van születésünk óta a tárcánkban a kártya, ha nem vagyunk jogosultak, mert például nem fizetik utánunk a járulékot, vagy nem jelentettük be a változásokat. Ellátás és egészségügyi szolgáltatás - kinek, mikor jár?>>

    Célunk, hogy egy általános, belülről fakadó minőségellenőrzési program jöjjön létre. Több ez, mint egy egyszerű tanúsítvány a kórház falán. Ez egy olyan sorvezető, ami segíthet az orvosoknak és a gyógyszerészeknek munkájuk során. Sokszor csak a szervezettség és a vezetők, az ott dolgozók elköteleződésén múlik a javulás. Ezen fogunk dolgozni – hangsúlyozta Szócska Miklós.

    A program az európai gyógyturisztikára is nagyon komoly növelő tényezőként hat majd, hiszen ha a betegek ellátásbiztonsága nő, a külföldi páciensek is jobban megbíznak majd a magyar orvosokban. Azt szeretnénk elérni, ami a fogászati gyógyturisztikában már évtizedek óta fennáll – fejtette ki az államtitkár.

    De nem feledkezhetünk meg a gyógyszerészekről sem, akiknek szintén nagy a felelősségük a gyógyítás terén. Emellett a kórházak és a betegek visszajelzéseire is számítunk, ezek alapján finomítjuk a rendszert. A gyógyulás azonban nemcsak az orvosok felelőssége, hanem az állampolgároké is, hogy hogyan élnek, mennyire egészséges életet élnek – tette hozzá Szócska Miklós.

    Hirdetések

    Az első egységes program Magyarországon

    Gyermekgyógyászati betegségek


    Gyermekgyógyászati betegségekről olvashat a WEBBetegen>>

    A betegellátók akkreditációja az ellátás biztonságáért (BELLA) projekt az első olyan átfogó program Magyarországon, amelynek feladata a betegbiztonság növelése – ismertette Dr. Belicza Éva,a program szakmai irányításáért felelős Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szakértője. Az európai uniós forrásból készülő projekttel felhasználóbarát rendszert szeretnénk létrehozni – tette hozzá.

    Szigorú szabályok kellenek

    Gyermekbetegségek: Mikor forduljunk orvoshoz?


    Néha nehéz eldönteni főként egy kezdő szülőnek, hogy a gyermekével feltétlenül azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy lehet várni néhány napot amíg magától is elmúlik a betegség. Fontos a tünetek pontos megfigyelése, hiszen ez segíthet a döntéshozatalban. Gyermekbetegségek: Mikor forduljunk orvoshoz?>>

    A gyerekellátás magas kockázatú ellátásnak számít Magyarországon és a világon egyaránt, éppen ezért csak nagyon szigorúan szabályozott módon lehet végezni. Szigorú szabályokat kell létrehozni, és be is kell tartani azokat. Az egységes és szigorú szabályok növelik az ellátásbiztonságot – hangsúlyozta Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója a sajtótájékoztatón.

    Örömmel vettük, hogy tesztkórházként mi is részt vehetünk a folyamatban. A kialakuló egységes szabályrendszer alapján más kórházaknak is tanácsokat adhatunk majd. Az új önellenőrző rendszernek köszönhetően javul az ellátásbiztonság, ami miatt a betegek is egyre jobban bíznak az ellátóikban, így javulhat a betegek és az orvosok, ápolók közötti viszony is. De fontos, hogy emellett a kórházi környezet, a műszerek is javuljanak – tette hozzá a főigazgató.

    Az új rendszer

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kialakítandó új rendszer a betegellátási tevékenység olyan alapvető folyamatait hivatott szabályozni, mint a betegek felvétele, átadása, az ismert betegbiztonsági kockázatok kezelése, a nem várt eseményekkel kapcsolatos teendők, a gyógyszerelés rendje, a betegjogok érvényesülése. Ezek a standardok többek között az ellátás biztonságának, eredményességének, átláthatóságának, költséghatékonyságának javítását segítik elő a rendszerben, amelynek fókuszában a betegek biztonsága áll. Fontos, hogy az akkreditációs rendszer nem az orvosok, ápolók, intézmények ellenében, hanem értük is született.

    6 tipp, hogy megkönnyítsük gyerekünknek a kórházi tartózkodást


    Betegnek lenni soha nem jó, hát még az ünnepek alatt! Sajnos vannak olyan gyerekek, akik ezt a néhány napot is a kórházban töltik. Sőt olyanok is, akik épp ilyenkor kerülnek be egy-egy otthoni baleset miatt. 6 tipp, hogy megkönnyítsük gyerekünknek a kórházi tartózkodást>>

    (WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

     

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Tudatos listavezetés, kevesebb várakozás

    Sokszor és sokan panaszkodnak a hosszú várakozási időre, amit az orvosi rendelőkben kénytelenek eltölteni egy-egy vizsgálat előtt, de arra is számtalan példát ismerünk, amikor a kórházi műtéteket megelőzően az orvossal történő egyeztetések során vánszorognak ólomlábakon a percek. Az orvos-beteg találkozók során ugyanis rendszerint nagyon sok idő azzal telik el, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, melyek azok a gyógyszerek, amiket betege már jelenleg is rendszeresen szed.

    Ön fel tudná sorolni a gyógyszereit sürgősségi ellátás esetén?

    Habár sokan szedünk különféle gyógyszereket nap mint nap, egy hirtelen jött kérdésre válaszolva kevesen tudnánk felsorolni a rutinszerűen alkalmazott készítmények pontos nevét, hatóanyagát, a szedett mennyiséget, illetve azt, hogy melyik napszakban, milyen gyakran szedjük a pirulákat. Pedig ezek az információk akár életünket is megmenthetik egy kritikus helyzetben.

    Átlagosan 40 napig vár vizsgálatra egy szívbeteg - Mire számíthatunk a szakrendeléseken?

    Az elmúlt időszakban többször is téma volt a betegek szakrendelői ellátásra való várakozási ideje, és egymástól eltérő információk hangzottak el a közéleti diskurzusban.

    Leginkább a vidéki kórházakban lesznek változások

    Új struktúra szerint működik júliustól a fekvőbeteg-szakellátás. Az egységes állami kórházhálózat kialakítása nyomán egységes kapacitásszabályozást lehet érvényesíteni - vélik a minisztériumban. Úgy határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy ne legyen lefedetlen térség az országban. A járóbeteg-szakellátás rendszere most nem változik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.