Új rendszer segít a betegellátás biztonságának növelésében

szerző: Szondi Réka, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Bemutatták azt az új akkreditációs rendszert, amelynek segítségével a betegellátás biztonsága javítható. Ez a program a felelős egészségügy kialakításának egyik fontos eleme – méltatta a rendszert Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a rendszer bemutatására rendezett keddi sajtótájékoztatón.

Több mint egy tanúsítvány a kórház falán

Célunk, hogy egy általános, belülről fakadó minőségellenőrzési program jöjjön létre. Több ez, mint egy egyszerű tanúsítvány a kórház falán. Ez egy olyan sorvezető, ami segíthet az orvosoknak és a gyógyszerészeknek munkájuk során. Sokszor csak a szervezettség és a vezetők, az ott dolgozók elköteleződésén múlik a javulás. Ezen fogunk dolgozni – hangsúlyozta Szócska Miklós.

A program az európai gyógyturisztikára is nagyon komoly növelő tényezőként hat majd, hiszen ha a betegek ellátásbiztonsága nő, a külföldi páciensek is jobban megbíznak majd a magyar orvosokban. Azt szeretnénk elérni, ami a fogászati gyógyturisztikában már évtizedek óta fennáll – fejtette ki az államtitkár.

De nem feledkezhetünk meg a gyógyszerészekről sem, akiknek szintén nagy a felelősségük a gyógyítás terén. Emellett a kórházak és a betegek visszajelzéseire is számítunk, ezek alapján finomítjuk a rendszert. A gyógyulás azonban nemcsak az orvosok felelőssége, hanem az állampolgároké is, hogy hogyan élnek, mennyire egészséges életet élnek – tette hozzá Szócska Miklós.

Ellátás és egészségügyi szolgáltatás - kinek, mikor jár?

Aki rendelkezik TAJ kártyával, még nem biztos, hogy biztosított, így nem szerezhet jogosultságot a társadalombiztosítás ellátásaira. Tehát hiába van születésünk óta a tárcánkban a kártya, ha nem vagyunk jogosultak, mert például nem fizetik utánunk a járulékot, vagy nem jelentettük be a változásokat. Ellátás és egészségügyi szolgáltatás - kinek, mikor jár?>>

Az első egységes program Magyarországon

Gyermekgyógyászati betegségek

Gyermekgyógyászati betegségekről olvashat a WEBBetegen>>

A betegellátók akkreditációja az ellátás biztonságáért (BELLA) projekt az első olyan átfogó program Magyarországon, amelynek feladata a betegbiztonság növelése – ismertette Dr. Belicza Éva,a program szakmai irányításáért felelős Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szakértője. Az európai uniós forrásból készülő projekttel felhasználóbarát rendszert szeretnénk létrehozni – tette hozzá.

Szigorú szabályok kellenek

Gyermekbetegségek: Mikor forduljunk orvoshoz?

Néha nehéz eldönteni főként egy kezdő szülőnek, hogy a gyermekével feltétlenül azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy lehet várni néhány napot amíg magától is elmúlik a betegség. Fontos a tünetek pontos megfigyelése, hiszen ez segíthet a döntéshozatalban. Gyermekbetegségek: Mikor forduljunk orvoshoz?>>

A gyerekellátás magas kockázatú ellátásnak számít Magyarországon és a világon egyaránt, éppen ezért csak nagyon szigorúan szabályozott módon lehet végezni. Szigorú szabályokat kell létrehozni, és be is kell tartani azokat. Az egységes és szigorú szabályok növelik az ellátásbiztonságot – hangsúlyozta Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója a sajtótájékoztatón.

Örömmel vettük, hogy tesztkórházként mi is részt vehetünk a folyamatban. A kialakuló egységes szabályrendszer alapján más kórházaknak is tanácsokat adhatunk majd. Az új önellenőrző rendszernek köszönhetően javul az ellátásbiztonság, ami miatt a betegek is egyre jobban bíznak az ellátóikban, így javulhat a betegek és az orvosok, ápolók közötti viszony is. De fontos, hogy emellett a kórházi környezet, a műszerek is javuljanak – tette hozzá a főigazgató.

Az új rendszer

A kialakítandó új rendszer a betegellátási tevékenység olyan alapvető folyamatait hivatott szabályozni, mint a betegek felvétele, átadása, az ismert betegbiztonsági kockázatok kezelése, a nem várt eseményekkel kapcsolatos teendők, a gyógyszerelés rendje, a betegjogok érvényesülése. Ezek a standardok többek között az ellátás biztonságának, eredményességének, átláthatóságának, költséghatékonyságának javítását segítik elő a rendszerben, amelynek fókuszában a betegek biztonsága áll. Fontos, hogy az akkreditációs rendszer nem az orvosok, ápolók, intézmények ellenében, hanem értük is született.

6 tipp, hogy megkönnyítsük gyerekünknek a kórházi tartózkodást

Betegnek lenni soha nem jó, hát még az ünnepek alatt! Sajnos vannak olyan gyerekek, akik ezt a néhány napot is a kórházban töltik. Sőt olyanok is, akik épp ilyenkor kerülnek be egy-egy otthoni baleset miatt. 6 tipp, hogy megkönnyítsük gyerekünknek a kórházi tartózkodást

(WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.