• Egészségügyi államtitkárság: már szakmai kontroll alatt működnek a gyógyszertárak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mostanra gyógyszerészi szakmai kontroll alatt működnek a gyógyszertárak, a múlt év végi adatok szerint a gyógyszerészi tulajdonrész csaknem az összes patika esetében elérte a 25 százalékot - közölte az egészségügyi államtitkárság kedden az MTI-vel.

    Kifejtették: a közvetlen lakossági gyógyszerellátás szabályozásának modellkorrekciója a 2011. január 1-jétől érvényes gyógyszer-gazdaságossági törvény módosításával valósult meg. A patikaalapítási "aranyláz" lezárásával újra szükségletalapúvá tették a gyógyszertár-létesítést, a gyógyszertár működtetésében visszaállították a gyógyszerész személyes szakmai felelősségét, a "féktelen marketinggyakorlat" helyett pedig a betegbiztonságot elősegítő gyógyszerészi szolgáltatásokra helyezték a hangsúlyt.

    Romlik a patikák helyzete


    Évek óta súlytják a patikákat és a gyógyszerpiacot a bevezetett rendelkezések, a közeljövőben pedig újabbak bevezetésére kerül sor, melyek tovább rontják a szektor versenyképességét. Egyre romlik a patikák helyzete.>>

    Mindehhez az új jogszabály előírta, hogy 2014. január 1-jétől a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban a gyógyszerészi tulajdonnak meg kell haladnia a 25 százalékot, 2017. január 1-jétől pedig az 50 százalékot.

    Az egészségügyi államtitkárság tájékoztatása szerint 2012 végén még csaknem ötszáz gyógyszertár nem felelt meg a 25 százalékot előíró tulajdonosi szabályozásnak. 2013. december elejére a 2330 gyógyszertárból csak 187 gyógyszertár esetében nem volt biztosított ezen feltétel.

    Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) tájékoztatása szerint a fennmaradó patikák esetében is folyamatban volt a társasági szerződés módosítása. A módosított társasági szerződéseket a gyógyszertáraknak január végéig kell megküldeniük az OTH-nak.

    Hirdetések

    A gyógyszertárakra eddig nem érkezett állami elővásárlási igény. Ez is - mint az államtitkárság kiemelte - csak abban az esetben lépne életbe, ha az adott tulajdonrészt a kötelező gyógyszerészi tulajdon biztosítása felett nem a gyógyszerészeknek kívánják eladni, és akkor csak átmeneti időre, míg azt pályázatként a gyógyszerészeknek meg nem hirdetik.

    A gyógyszerészi tulajdonosi program elősegítésére költségvetési támogatással elindult Patika Hitelprogram és Patika Tőkeprogram igénybevételére is érkeztek már kérelmek. Ezek elbírálása már folyamatban van. Az államtitkárság kiemelte: ahogyan ez előzetesen is várható volt, a költségvetési támogatással elérhető hiteleket nagyobb számban a többségi gyógyszerészi tulajdon biztosításához kívánják igénybe venni.

    Elengedhetetlen,  hogy megvalósuljon a többségi gyógyszerészi tulajdon

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az egészségügyi államtitkárság mindezek alapján úgy véli, hogy "a gyógyszertári liberalizáció káros következményeit korrigáló folyamat jól halad": gyógyszerészi, szakmai kontroll alá kerültek a gyógyszertárak, megjelent a személyes szakmai felelősség elve, és megtörtént az integrálás az egészségügyi ellátórendszerbe.

    Kiemelték továbbá, hogy a 2010-es adatokhoz képest kevesebb mint a felére csökkent a veszteséges gyógyszertárak száma, 30 százalékkal csökkent a gyógyszertári kintlévőségek aránya. Továbbá nőtt a gyógyszertárak sajáttőke-ellátottsága és eredménytermelő képessége is – tették hozzá. "Ugyanakkor a szakmaiság garantálása érdekében elengedhetetlen, hogy a gyógyszertárak tekintetében megvalósuljon a többségi gyógyszerészi tulajdon" – szögezte le az államtitkárság.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program

    Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, így a jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.

    Elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program

    Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, így a jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.

    Így lesznek nyitva a gyógyszertárak az ünnepek alatt

    A karácsonyi ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is ügyeleti rendnek megfelelően látnak el szolgálatot. December 24-én a vasárnap is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos vasárnapi munkarendjük szerint tartanak nyitva.

    A jövőben kizárólag patikában kapható majd néhány megfázás elleni készítmény

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felülvizsgálva korábbi gyakorlatát a betegek biztonsága érdekében a jövőben kizárólag a gyógyszertárakban tesz elérhetővé néhány paracetamolhatóanyag-tartalmú készítményt.

    Húsvéti nyitva tartás és ügyeleti rend a patikákban

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az alábbi tájékoztatást nyújtja a lakosság számára a gyógyszertárak húsvét alatti nyitva tartásával kapcsolatosan.

    Gyógyszertárak nyitvatartása az ünnepek alatt

    A karácsonyi ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is ügyeleti rend szerint működnek majd. December 24-én a gyógyszertárak rövidített, szombati munkarend szerint tartanak nyitva. December 25-én és 26-án az ünnepnapnak megfelelő ügyeleti, illetve készenléti szolgálatot látnak el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.