• Orvosok karácsonya: Dr. Dank Magdolna onkológus

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az idei karácsony még különlegesebb a számára, az év pedig hozott a részére egy igen méltó elismerést, Az év onkológusa lett. Dr. Dank Magdolnával, a Semmelweis Egyetem ÁOK Radiológiai és Onkoterápiás Klinika osztályvezető egyetemi docensével beszélgettem.

    Mit jelent az Ön számára a karácsony? Miben más az idei ünnep?

    A karácsony a család ünnepe, a legintimebb és a legmeghittebb ünnepe az évnek. A béke és a mindennapos rohanásban a megállás, a megnyugvás időszaka. Az  idei még kiemeltebb, még különösebb, hiszen karácsony előtt pár nappal ünnepeltük a mamám 70. születésnapját, együtt voltunk a családdal és a barátokkal. A születésnap megszervezése nagyon izgalmas dolog volt, jó érzés örömöt okozni valakinek, aki nagyon sokat tett és tesz a családjáért.

    Hirdetések

    Mi kerül az ünnepi asztalra?

    A szentestét hagyományosan a szüleimmel töltjük. "Szakácsművészetemet” az első napon mutatom be, hagyományosan libacomb, párolt káposzta és krumplipüré kerül az ünnepi asztalra, és mivel nem tudok mákos és diós bejglit sütni, a barátnőm segít nekem - ő nagy mestere a tradicionális sütemények elkészítésének.

    Az ünneplés jó alkalom arra is, hogy megálljunk egy picit és visszatekintsünk. Milyen évet zárt?

    Az év a nagy változásokat hozta, 2013-at az alkalmazkodás jellemezte az új helyzethez. A Semmelweis Egyetem a Korányi projekt keretében nagyszabású fejlesztésbe kezdett, új betegellátó épületet és központi diagnosztikát hoznak létre. A fejlesztés költözésekkel is járt, így a mi onkológiai egységünk is áttelepült. Nem volt könnyű megszervezni a költözést úgy, hogy közben a betegellátás is folyamatos maradjon. Mára már belaktuk az új helyünket, ahol tágasabb betegváró létesült, átadtak egy nagy étkezőt, ahol betegrendezvényeket is tudunk tartani. Több helyünk van, ami a betegellátás szempontjából is fontos. Itt köszönöm meg minden munkatársamnak azt a sok munkát, amivel az átálláshoz hozzájárultak. Úgy gondolom, a nehézség, az átállás még jobban összehozta a csapatot, akár csapatépítő tréningnek is tekinthetjük ezt az időszakot.

    Emellett nagyon büszke vagyok a TDK hallgatóimra és a PhD hallgatóimra is, akik versenyeket nyertek itthon és külföldön egyaránt, valamint a megjelent publikációik is büszkeséggel töltenek el. Jó látni a jövő generáció fejlődését.

     

    Az Év onkológusa


    A Magyar Rákellenes Liga minden évben pályázatot hirdet “Az év onkológusa – az én orvosom” címmel. Idén ön kapta a legtöbb szavazatot. Ez nem szakmai elismerés, hanem - ha nevezhetjük így - egy igen fontos közönségdíj.

    Pontosan. Mindenféle érdektől mentes elismerés, amely mögött szeretet van. Őszinte örömmel vettem át az emlékérmet, amely az irodámban van kitéve. Mindenki látja, ezt a díjat ugyanis nem én érdemeltem ki egyszemélyben, hanem az a csapat, amely az osztályon dolgozik. 27 munkatárs tagja a stábnak, ebben vannak orvosok, nővérek, PhD hallgatók, adminisztrátorok, valamint takarítónők és karbantartó.

    Olvassa el a teljes interjút>>

     

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Veseátültetés - Négy éve élvonalban a Semmelweis Egyetem

    Az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között.

    Hogyan ünnepelje a karácsonyt depresszióval és család nélkül

    Az év azon időszakát éljük ismét, ami adventi naptárakról, cukorkákról, ünnepi rendezvényekről, forró csokoládé és mézeskalács illatról, valamint sajnos bizonyos esetekben a fájó üresség érzetéről szól, ha az ünnep eme pillanatait a család nélkül kell átélnie. Ennek ellenére higgye el, megtanulható, hogyan élvezhető a karácsony egyedül is!

    Mire figyeljünk, hogy meghitten tölthessük a karácsonyt?

    A karácsony az emberiség és az év egyik legszebb ünnepe. Azonban ahhoz, hogy ez a néhány nap mindenki számára valóban boldog és meghitt hangulatban teljen, nem árt, ha néhány dologban kellőképpen elővigyázatosak és körültekintőek vagyunk. Nem is gondolnánk, hogy ez a családi ünnep milyen veszélyeket rejt magában.

    Karácsonyi stressz - Van, aki eltörölné az ünnepet

    A karácsony napjainkban nem csak a szeretet ünnepét jelenti, hanem óriási stresszt és kapkodást - legalábbis a nők számára. Közel minden harmadik nő arról számol be, hogy a karácsony előtti időszakot különösen stresszesnek éli meg.

    Az emlőrák specialistája - Interjú dr. Dank Magdolnával

    Az év onkológusa. '86 óta hűséges a Semmelweis Egyetemhez. Fontos számára a betegek hiteles tájékoztatása, ezért is írt információs füzetet Fáradékonyság és vérszegénység a daganatos betegségekben címmel. Dr. Dank Magdolnával, az SE ÁOK Radiológiai és Onkoterápiás Klinika osztályvezető egyetemi docensével beszélgettünk.

    Orvosok karácsonya - Dr. Rosivall László kutatóorvos

    Minden karácsonynak más és más a hangulata - véli dr. Rosivall László kutatóorvos, az MTA doktora, aki kiemelte: még szervezetünk ellenálló képessége is függ attól, milyenek a kötelékeink, a családi viszonyok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.