• A gyógyszerhamisítók ellen szövetkezetek

    Szerző:
    WEBBeteg

    A hamisított gyógyszerek forgalmazása ellen lépett szövetségre pénteken a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. Magyarországon a gyógyszerek forgalmának 1-2 százalékát teszik ki a hamisított termékek, de a gyógyszertárakba a kereskedelem zártsága miatt még nem kerültek be.

    Korábban Kínából származott a hamisított gyógyszerek 80 százaléka, utóbbi években változott az arány. Indiából származik a 60 százalék, a második helyen Kína, harmadikon az Arab Emirátusok áll. Magyarországon a teljes forgalom 1-2 százaléka hamisított gyógyszer, de Nigériában ez az arány 80 százalék, Oroszországban 30 százalék.

    Hirdetések

    Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGYE) elnöke a megállapodás pénteki aláírásakor elmondta, hogy az illegális kereskedelmet az emberek felvilágosítása tudja a leghatékonyabban megállítani. Ezért fontos, hogy mindenki tudja: aki a legális, zárt gyógyszer-kereskedelmi rendszeren kívüli terméket vásárol, mindig hamis, rossz árut vesz.

    Senki ne higgyen az olcsó - főleg interneten és piacokon árult - ajánlatoknak. A gyógyszerek egészségre ártalmasak lehetnek. Kiemelte, hogy elsősorban testépítőknek árult izomnövelőkről, potencianövelőkről és fogyókúrás gyógyszerekről van szó. A legális kereskedelembe Magyarországon még nem került egyetlen hamisított gyógyszer sem.

    Gyógyszer helyett téglapor


    Nagy János, a VPOP parancsnoka azt mondta, hogy a VPOP és a IGYE évek óta összedolgozik, most azonban - hogy megelőzzék a nagyobb bajt - szorosabbra fűzik a szálakat. A gyógyszer-hamisítás ellen eddig is védekeztek a gyártók: hologramos dobozokkal, mini jeladókkal, speciálisan megfestett gyógyszerekkel, de ezek a fogyasztók előtt ismeretlen biztonsági elemek. A megállapodás alapján a kölcsönös információ szolgáltatás mellett vállalták, hogy tanfolyamokat, előadásokat tartanak a témában a vámosoknak.

    A hamisitott, gyógyhatásúnak feltüntetett termékek vagy teljesen hatástalanok, vagy mérgezőek. Különböző mellékhatásokat, akár maradandó károsodást vagy halált is okozhatnak.

    Kovács László, az európai Bizottság vám- és adóügyi biztosa azt mondta, hogy a termékhamisítás megakadályozása az egyik legfontosabb feladata az uniós vámszerveknek. a hamisítás megfosztja bevételük egy részétől a termékek gyártóit, emellett a termék tulajdonosának, feltalálójának jogait is sérti. Ez a folyamat munkahelyeket is fenyeget. A gyógyszerhamisítás miatt életek is veszélybe kerülhetnek: az Unióban már találtak a vámosok konténernyi mennyiségű szívgyógyszert, amelyben a megfelelő szer helyett téglapor és sárga festék volt.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Növekszik a hamisított gyógyszerek forgalma Európában

    Európa felé Frankfurt jelenti az egyik kaput, és egyben a szűrőt is a hamisított termékek számára: az idei év első felében a vámhatóságok csaknem másfél millió hamis tablettát, por alakú gyógyszert és ampullát állítottak meg, amely 15%-al több a tavalyi év adataihoz képest.

    Magyar gyógyszer - 100 éve a gyógyítás szolgálatában

    A magyar orvosok, kutatók évszázadok óta viszik hazánk jó hírét szerte a világban, az azonban kevésbé köztudott, hogy Magyarország nem csak jeles gyógyítókat, hanem kiváló gyógyszereket is adott és ad a mai napig a világnak.

    Gyógyszergyártási kísérleti üzem a Debreceni Egyetemen

    Az ipari gyógyszergyártási technológiák magas szintű elsajátítása érdekében kísérleti üzemet adtak át csütörtökön a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Gyógyszerésztudományi Karának gyógyszertechnológiai tanszékén.

    Hamis gyógyszer: Szigorodik a szabályozás!

    A kormány rendelete értelmében március 1-jétől szigorúbb szabályokat kell alkalmazni azokkal szemben, akik engedély nélkül készítenek, forgalmaznak gyógyszert, továbbá indokolatlan mennyiségben birtokolnak ilyen készítményeket - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) hétfőn az MTI-vel.

    Emberkísérletek - nürnbergi orvosperek, amerikai kísérletek

    Ma nemzetközileg és országos szinten alapelvek, előírások és törvények, rendeletek alapján szigorúan szabályozott körülmények között, klinikai vizsgálatok formájában történik a vizsgálati készítmények humán felhasználásának kipróbálása. Ez nem volt mindig így.

    A gyógyszerreklámozás törvényi feltételei

    A gyógyszergyártás iparszerűvé válását és a kereskedelem gyakorlatát tekintve, megfelelő szakismerettel nem rendelkező személyek vásárolják a gyógyszereket, éppen ezért elengedhetetlen követelmény, hogy a gyógyszerek forgalmazásában szigorúbb szabályok érvényesüljenek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.