• Magyar orvosokkal pótolnák a hiányt Erdélyben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyarországi orvosokkal is lehetne pótolni a szakorvoshiányt Erdélyben. A Hargita megyei Egészségügyi Igazgatóság már több magyarországi orvossal is tárgyalásokat folytat az erdélyi munkavállalásról.

    "Egy szakorvossal már előrehaladott állapotban vannak az egyeztetések, amennyiben a versenyvizsgája jól ment, júliusban szerződést is köthetünk vele a megyében jelenleg betöltetlenül álló 450 szakorvosi állás egyikére " - nyilatkozta Tarr Gyöngyi, aki azt állítja, hogy már több magyar orvossal is tárgyalásokat folytatnak a székelyföldi munkavállalásról.

    Hirdetések

    Ezek többnyire olyan személyek, akik Romániából érkeztek Magyarországra ahol állampolgárságot szereztek, de van olyan érdeklődő is, aki magyar állampolgár, nem beszél románul, de felvállalná annak elsajátítását.

    Az intézményvezető fogalmazása szerint az érdeklődés "a Magyarországon megfeneklett egészségügyi reformnak tulajdonítható", sokan ugyanis állásukat, karrierjüket érzik veszélyben. Emellett Székelyföldön egy befogadó magyar közösségre találnak, így sokkal könnyebb a váltás, mintha külföldre költözne, egy idegen közegbe. Annak ellenére, hogy gond nélkül el lehet boldogulni mindössze a magyar nyelvtudással, a román szaknyelvet el kell sajátítania.

    Mi vár azokra, akik mégis elmennek?

    "A munkahelyet illetően a két ország között nem olyan nagy a különbség, természetesen akiknek már családja van, nehezebben dönt a romániai munkavállalás javára, míg sokkal könnyebb a helyzete annak, aki még nem alapított családot" - mondta az egészségügyi igazgatóság vezetője.

    Romániában egy civil szervezet nemrég felkérte az egészségügyi minisztériumot, hogy a magyar nyelvet ismerő orvosokat biztosítson azon települések betegellátó intézményeiben, ahol magyarok is élnek. Az Erdélyi Magyar Ifjak szerint diszkriminációnak minősül, hogy a magyar lakosság nem használhatja anyanyelvét a betegellátásban. A kérdésben a szaktárca az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot kérte fel véleményezésre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Asztalos Csaba, a testület elnöke a Független Hírügynökségnek azt nyilatkozta: az eddigi megbeszélések szerint a jövő héten várhatóan azt javasolják a minisztériumnak, hogy az orvosokat bérkiegészítéssel ösztönözzék a magyar nyelv elsajátítására, ugyanakkor felmerült a nyelvtanfolyamok szervezése is, ahhoz, hogy a románul rosszul vagy egyáltalán nem beszélő beteg ne kerüljön megalázó helyzetbe a romániai kórházban.

    Az ajánlásokat tartalmazó véleményezésről még egyeztetnek, végső döntés már egy héten belül várható.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Munkavállalási szempontok inzulinnal kezelteknek

    Amikor felnőttkorban valaki – az aránylag hirtelen kialakuló 1-es típusú diabétesz vagy hosszabb időtartam után 2-es típusú diabétesz miatt – inzulinkezelésre kerül, el kell gondolkodnia azon, hogy addigi munkáját tudja-e úgy folytatni, hogy cukoranyagcseréje jó maradjon.

    Milyen munka ajánlott a cukorbetegeknek?

    Vannak-e cukorbetegek számára lehetőleg kerülendő, illetve különösen ajánlható foglalkozások? Úgy gondoljuk, igen fontos az, hogy a cukorbeteg fiatal idejekorán gondolkodjék a pályaválasztásáról.

    2010-től "röghöz" kötnék a rezidenseket - hogyan?

    2010-től indul a rezidensképzés új rendszere. A változtatásra azért volt szükség, mert a jelenlegi szakorvosképzés túl merev és nem igazodik a valós munkaerő-igényekhez - tájékoztatott pénteken az Egészségügyi Minisztérium.

    Új osztályokat avattak a Nyírő Gyula Kórházban

    Fennállásának 125. évfordulóját ünnepli a budapesti Nyírő Gyula Kórház, ebből az alkalomból belgyógyászati és ambuláns osztályokat avattak pénteken az intézményben.

    Rezidensi fórum: ötletszerű az Egészségügyi Minisztérium tervezete

    Átgondolatlannak nevezték az egészségügyi minisztériumi rendelettervezetet a rezidensképzés átalakítására a Magyar Rezidensi Szövetség (MRSZ) szerdai fórumának résztvevői. A vitaesten Papp Magor, a szövetség elnöke ugyanakkor bejelentette, a szaktárcától azt az információt kapta, hogy ebben az évben nem lép életbe a rendelet.

    Gyógyszertámogatás változás: 600 készítményre kevesebb támogatás

    Főleg a magas vérnyomás, szív-, és az érrendszeri betegségek elleni gyógyszerek ára változik várhatóan áprilistól. A csökkenő járulékbevételek miatt ugyanis az egészségügyi kormányzat kénytelen kevesebb támogatást adni körülbelül 600 készítményre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.