• Két és félmilliárdos kiegészítő támogatás a kaposvári kórház rekonstrukciójára

    Szerző:
    WEBBeteg

    Két és félmilliárd forint kiegészítő támogatást ad az állam a Kaposi Mór Oktató Kórháznak a Pólus program befejezéséhez - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter kedden Kaposváron.

    Ezzel a támogatással a kórház rekonstrukciója teljes egészében befejeződhet - mondta a miniszter azon a sajtótájékoztatón, amelyet az intézmény tömbfejlesztési programjának II. ütemében épülő két új szárny bokrétaünnepsége után tartottak.

    Az integrált egészségügyi ellátórendszer komplex infrastruktúra-fejlesztését célzó uniós támogatású projekt 2009-ben kezdődött a kaposvári kórházban, 12,4 milliárdos költségvetéssel. A kormány által biztosított összegből 2015 nyarára befejeződhet a tömbrehabilitáció, és ezzel a járó és fekvő betegeket ellátó egységes rendszer kialakítása.

    Hirdetések

    Az északi tömbépület nyolc szárnya közül négyet és a diagnosztikai épületet 2012-ben átadták. A most épülő két szárny bokrétaünnepségén Németh Lászlóné hangsúlyozta, a beruházásért cserébe biztonságosabb és jobb minőségű ellátást, rövidebb várólistát és bővülő kapacitást, gazdaságosabb és hatékonyabb működést várnak el. Hozzátette, hogy a kaposvári az új kórházi struktúra egyik mintakórháza lesz.

    Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, hogy Somogy a területfejlesztési források lehívásában a megyék rangsorában a mezőny első felébe tartozik, a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklusban 668 ezer forint jutott minden somogyi polgárra. "A célunk az, hogy a következő hétéves ciklusban elérjük a fejenkénti egymillió forintot, és elérjük azt is, hogy végre az európai uniós források valódi boldogulást jelentsenek az itt élők számára" - fogalmazott a politikus.

    Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere szerint:

    A dél-dunántúli régió legjobban és legkorszerűbben felszerelt kórháza lesz a Kaposi Mór Oktató Kórház

    A polgármester az ünnepségen közölte, a Pólus projekt befejezése után a város tulajdonba kéri az államtól a felszabaduló csaknem háromhektáros területet, ahol parkot, valamint parkolókat alakít ki.

    Peresztegi Imre, a kivitelező ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a kivitelezéssel jól haladnak, határidőre, 2014 márciusára teljesíteni tudják a műszaki átadás feltételeit.

    Moizs Mariann, a kórház főigazgatója elmondta, hogy a 12,4 milliárdon kívüli 2,3 millió forint uniós forrásból fejleszteni tudták a Kaposvári Egyetem sugárterápiás központját, a kaposvári kórházat és a tagintézményként hozzá tartozó marcali kórházat is. Összességében tehát több mint 17 milliárd forintból újulhat meg a kaposvári kórházi ellátás.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A 2,5 milliárd forintos állami forrás nélkül a Pólus projekt nem tudott volna befejeződni - mondta a főigazgató, hozzátéve, arra törekszenek, hogy az infrastruktúra fejlesztése alapjául szolgáljon annak, hogy kiváló egészségügyi szolgáltatást tudjanak nyújtani.

    Az állami többletforrással az eredeti fejlesztési koncepció teljes műszaki tartalma megvalósulhat, azt ugyanis a projekt koncepciójának elkészülése és a támogatási szerződés 2009-es megkötése között eltelt két év árfolyammozgásai és az infláció miatt mintegy 2,5 milliárd forinttal csökkenteni kellett.

    A főigazgató elmondta még, hogy így megépülhet az a két épületszárny is, ahol az ideggyógyászat, a fertőző osztály, a patológia és egy új konyha is helyet kap.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    A jövő patológusai: Dr. Pap Anita rezidens orvos

    2013 szeptemberében kezdte el a patológus képzést a PTE Általános Orvostudományi Kar Pathologiai Intézetében dr. Pap Anita rezidens orvos, aki idén októberben megy szakvizsgázni.

    A jövő patológusai: Dr. Kaszás Bálint rezidens orvos

    Az fogott meg leginkább a patológiában, hogy a szövettan eszközeivel mennyi mindent megtudhatunk betegségekről, különösen a daganatokról – mondta a WEBBeteg.hu kérdésére dr. Kaszás Bálint rezidens orvos, aki várhatóan 2020-ban szakvizsgázik.

    Mi az az intraoperatív fagyasztásos szövettani vizsgálat?

    A patológusok munkájának egyik érdekes és kevésbé ismert része az úgynevezett intraoperatív fagyasztásos vizsgálat. Ennek során sürgősségi jelleggel, körülbelül 30 perc alatt szövettani véleményt tudunk mondani, mely alapján például az operáló sebész a műtét további menetéről is dönthet.

    A jó- és rosszindulatú emlődaganatok szövettani típusai

    Az emlődaganat egy multifaktoriális betegség, ami azt jelenti, hogy több tényező együttes jelenléte szükséges a betegség kialakulásához, és ennek fényében többféle szövettani típust különböztetünk meg egymástól. Ezen típusok elkülönítésében és diagnosztizálásában nagyon fontos szereplő a patológiai szövettani diagnózisalkotás.

    A vastagbéldaganat szövettani típusai

    A vastagbélrák diagnosztikájában is döntő szerep jut a szövettani vizsgálatnak, mivel ez igazolja egyértelműen a daganat rosszindulatúságát, továbbá ez határozza meg annak típusát, a kilátásokat és a választandó kezelést. Milyen eredmények születhetnek a vizsgálaton?

    A digitális patológia új határai

    A virtuális és a kiterjesztett valóságra épülő számítógépes alkalmazásokat is használnak a jövőben a patológiai diagnosztikában. A technológiai újdonságokat az Általános Orvostudományi Kar szerdai előadásán mutatták be a szakembereknek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.