• 100 ezren vettek részt a Sz.É.P. programban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Körülbelül 100 ezer ember vett részt a tavaly év végén, illetve az idei év elején rendezett Szűréssel az Életért Programban. A szakemberek csaknem negyedmillió vizsgálatot végeztek, ezek közül minden tizedik tárt fel valamilyen betegséget vagy kockázatot - mondta Horváth Béla, a bőrrákszűrés egyik vezetője.

    A kormány kezdeményezésére több mint félszáz szervezet, illetve csaknem kétezer háziorvos, szakorvos, egészségügyi dolgozó és szervező vett részt a programban. 2007-ben hét nagyvárosban rendeztek hétvégi programokat, több mint 1100 egészségügyi dolgozó közreműködésével.

    Hirdetések

    Idén öt nagyvárosban jártak, ahol több mint másfél tucat ingyenes szűrővizsgálat, egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanácsadás, játék és beszélgetés várta az érdeklődőket. A bőr- és belgyógyászati vizsgálatok mellett vérnyomás-, koleszterin- és vércukorszint-mérést, szem- és hallásvizsgálatot végeztek, és az egészséges táplálkozás, illetve az elsősegélynyújtás alapjairól is lehetett hallani. 16 kisebb városba, településre külön szűrőbusz indult, amely 3 hét alatt 6 ezer látogatón 30 ezer vizsgálatot végzett el.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tapasztalatok szerint a rendezvényeken átlagosan kétszer annyi nő vett részt, mint férfi, és jellemzően több volt az idős, mint a fiatal érdeklődő - mondta Szabó Béla. A bőrgyógyászok összesen 1650 ember anyajegyeit vizsgálták át, és 63 esetben találtak bőrrákra utaló nyomot, illetve 10 melanomát. Ez egy rendkívül gyors lefolyású betegség, a szűréssel biztosan megmentették az életüket - tette hozzá.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Szűréssel az egészségért

    Szerencsére egyre többen ismerik fel a szűrővizsgálatok fontosságát. A betegségmegelőzésben ez lenne az egyik legfontosabb elem, hiszen számos betegség csak akkor ad tünetet, ha már nagy a baj.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Menedzserszűrés - Amit a vizsgálatokról tudni kell

    A menedzserszűrés kifejezetten a menedzserek esetleges betegségeinek, egészségügyi problémáinak kiszűrését célozza meg. Az átfogó vizsgálatok kiterjednek valamennyi fontos szerv, az anyagcsere-folyamatok és a keringési rendszer állapotának és működésének felmérésére.

    A vastagbélrák szűrési lehetőségei, kivizsgálása

    A vastagbélrákszűrés 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú esetén bármely életkorban fontos lehet a betegség mielőbbi felismerése. Legnagyobb jelentősége a bélcsatorna endoszkópos vizsgálatának, a béltükrözésnek (kolonoszkópia) van, de más szűrési módszerek is elérhetőek.

    A sport is segít a fiatalság megőrzésében

    Csonka Pici rendszeresen jár kardioedzésre, számára a fittség az egészség része. Ezenkívül évente minden egészségügyi ellenőrzést elvégeztet. A megelőzésben hisz, de mivel a színész híres a betegségfóbiájáról, ha valamilyen tünetet észlel, rögtön orvoshoz fordul.

    Mit tegyünk mellünk egészségéért?

    Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám ezen kívül még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.