• A rákbetegek képviselője emlékére: csüggedés helyett cselekvés

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szegő Lászlónak minden esélye megvolt meggyógyulni a rákból. Az elsőből...

    Vastagbélrák műtétje, majd az onkológiai kezelések után mindent elkövetett, hogy mihamarabb megerősödjön és maga mögött tudja a rákot. Nem passzívan várta a gyógyulást: orvosai mellett elfogadott segítséget pszichológustól, energiát szánt a gyógytornára, harcművészetet is gyakorolt, bekapcsolódott a sorstársak közösségébe is. Miután felépült, őszintén vallotta: önmaga annyi segítséget kapott a gyógyuláshoz, hogy egyrészt szeretné ezt viszonozni, másrészt mindazokat a lehetőségeket minél több betegtárs számára biztosítani, amelyekkel ő élhetett. Betegtársaival megalakította a Gyógyulj Velünk Egyesületet, az emésztőszervi daganatokkal küzdő betegek és családjaik civil szervezetét.

    Hirdetések

    Nem egy sokadik betegegyesület jött létre: miután Szegő László megtapasztalta, hogy egy rákbeteg embernek a legdrágább kincse az ideje, mindenkinek nagy tempót diktálva látott munkának. A Gyógyulj Velünk Egyesület az alapítástól számított néhány hónapon belül egy több mint kétszáz tagot számláló és sok ezer rákbeteget elérő civil szervezetté vált: országos sajtótájékoztató, parlamenti fellépés, hazai és brüsszeli fórumokon való jelenlét fémjelezte felívelő ismertségét. A civil szervezet elnöke minden nyilvános fórumon fellépett a rákszűrések és a már beteg emberek korszerű kezelése érdekében, lobbizott, érvelt, ha kellett, vitába szált – eközben az egyesület más aktív tagjainak köszönhetően is egyre több daganatos beteg kapcsolódott be a programokba.

    Fogalomtár daganatos betegségekhez


    A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzáratozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
    Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

    Szegő László nem egyedül dolgozott, hanem csapatot épített. Tisztában volt azzal, hogy egy országos jelenlétre törekvő szervezet nem nyugodhat egy ember vállán. És azzal is tisztában volt: át kell adnia a stafétát. Mert bár a vastagbélrákot jó eséllyel maga mögött tudhatta, az egyik kontrollvizsgálat kimutatta: szervezetét hasnyálmirigyrák is megtámadta. Utóbbi agresszív betegségnek a szétterjedését a kezelésekkel feltartóztatni ugyan sikerült, de megállítani nem. Szegő László széttárta a karját: fiatal kora miatt már a vastagbélrákra sem volt nagy esélye, a hasnyálmirigyrákra pedig végképp nem tudott magyarázatot találni.

    Az embert próbáló terápiák, a fájdalmait enyhíteni igyekvő sugárterápia és a fogyatkozó idő ellenére rendületlenül folytatta a munkát, s a Corvinus Egyetem matematikus docenséhez méltó logikával és stratégiai érzékkel építette tovább a közösséget, tárgyalt és nyilatkozott a betegtársak érdekében. Ha valamiben tévedett, nem vonakodott ezt elismerni. „Nézzétek el nekem, öregszem. Az orvosomnak hála” – mondta egyszer, érzékeltetve, hogy ha nem is beszél róla, tudja, hogy a kezelésekkel időt nyerhet, de gyógyulást már nem.

    „Csodálatos napjaim vannak, amikor jó erőben érzem magam” – nyilatkozta két hónappal ezelőtt, amikor mindenben a támaszát jelentő feleségét és három gyermekét is bemutatta egy tévériportban. Nem panaszkodott. Ő is, családja is az egész országnak példát mutattak abban, hogyan kell küzdeni. „A padlóra kerülés elkerülhetetlen, ez rendszeresen elkövetkezik. De onnan fel kell állni, akár hétről-hétre újra és újra, hogy ha fél napig ágyban is kell lennem, mégis minél nagyobb részét tölthesse ki a napomnak az aktív élet” – vallotta. Akkor azzal fejezte be: „nem tartom elképzelhetetlennek, hogy visszatérek a következő szemeszterben az oktatásba.”

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szegő László sajnos ebben tévedett: nem áll már többet katedrára. Ám úgy életével, mint búcsúzásával nagyon sok betegnek és családnak adott nagyon fontos útravalót. Mindannyiunknak sokat tanított, pedig nem volt sok ideje rá: életének 41. évében elbúcsúzott. A Gyógyulj Velünk Egyesület az alapító elnöke által elvárt hozzáállással folytatja a megkezdett munkát. Szegő László öröksége nem a csüggedés, hanem a megalkuvást nem ismerő cselekvés.

    (Gyógyulj Velünk Egyesület)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A 3 leggyakoribb bőrrák

    Az UV sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja. A három leggyakoribb bőrrákfajtáról és a korai felismerés jelentőségéről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus beszélt.

    Mi okozhat hangszálbénulást?

    A tartós rekedtség a legjellemzőbb tünet, de ha beszéd közben gyakran kifogyunk a levegőből, szintén intő jel lehet. A hangszálbénulás bekövetkezhet nyaki műtétek után is, de akár daganatos elváltozást is jelezhet.

    A húgyhólyag daganatokról

    A húgyhólyag a vizelet tárolására alkalmas szervünk, sajnálatos módon a féktelen dohányzás évek alatt daganat kialakulásához vezethet ebben a szervben is. Több klinikai kutatás igazolta, hogy a húgyhólyagrák az esetek 30-70%-ában dohányosoknál alakul ki. A tumor gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, gyakoribb a fejlett országokban.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Tudnivalók a húgycsődaganatról

    A húgycső rosszindulatú daganatai az európai országokban az összes rosszindulatú elváltozások 1%-át sem érik el. Magyarországi adatok alapján ez a betegség évente 50-nél kevesebb esetben kerül felismerésre. Férfiaknál gyakrabban fordul elő.

    Nem véd meg a ráktól sem a C-, sem az E-vitamin

    Sokan úgy vélik, a daganatos megbetegedések idején szedett nagy mennyiségű C- vagy E-vitaminnal a daganat növekedését meg lehet állítani. Sokan szedik ezt a két népszerű vitamint táplálék-kiegészítőként, azt remélve, hogy ezáltal védve lesznek a daganatok kialakulásával szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.