• Év végéig elkészül az egységes segélyhívó rendszer

    Szerző:
    WEBBeteg

    Év végéig elkészül a 112-es számon hívható egységes segélyhívó rendszer, az ESR-112 - jelentette be Lucza Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkárságának főosztályvezetője szerdán, Budapesten sajtótájékoztatón.

    A kormány kiemelt célja, hogy a segítségnyújtás folyamata felgyorsuljon. A projekt megvalósulásával, és ha az emberekben tudatosul a 112 mint egységes hívószám, értékes perceket, másodperceket lehet nyerni a mentés során - emelte ki a főosztályvezető. A több mint tízmilliárd forintos projektet a magyar kormányzati támogatás mellett nagyrészt uniós fejlesztési források felhasználásával valósítják meg - tette hozzá.

    Hirdetések

    Gyorsabb, szakszerűbb mentés és segítségnyújtás

    Szege Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi informatikai programirodájának vezetője közölte: a 112-től azt várják, hogy a segítség 15 percen belül megérkezzen az állampolgárhoz. A segélyhívásokat fogadó szakembereknek fontos szerepük lesz abban, hogy a segélykérőtől minden olyan információt begyűjtsenek, ami segítheti a kórházi ellátást. A teljes mentésirányítási rendszer fejlesztését a tervek szerint 2014 március végéig lezárják - tette hozzá.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy - a mentés és a segítségnyújtás hatékonyabbá tételén túl - a 112-es segélyhívó központjainak kialakításával munkahelyeket is teremtenek, ahol a szakképzett munkaerő, valamint a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása is fontos szempont.

    Kifejtette, hogy a két hívásirányító központ helyszínének kiválasztásakor a munkanélküliségi rátát, valamint azt is figyelembe vették, hogy hol vannak a célnak megfelelő ingatlanok. Ezek alapján a központokat Miskolcon egy volt honvédségi, valamint Szombathelyen egy korábbi határőri, majd rendőrségi épületben alakították ki. A call centerekben váltásban fognak dolgozni az operátorok, így a két központ létrehozásával 850 új munkahelyet hoztak létre - hangsúlyozta.

    Átmenetileg maradnak a jelenlegi hívószámok

    Tóth László azt is elmondta, hogy a hívást fogadóknak fontos szerepük lesz a fals hívások kiszűrésében, hogy csak olyan eseményeket adjanak át a készenléti szervek irányítóinak, amelyek tényleges beavatkozást, intézkedést igényelnek.

    Göndör László, az ESR-112 projekt vezetője közölte: hamarosan társadalmi kampányt indítanak, hogy az állampolgárok megismerjék a 112-es hívószámot és a használatát. Kiemelte továbbá, hogy a 112-es egységes hívószám mellett egyelőre a készenléti szervek jelenlegi hívószámai - a 104, a 105 és a 107 - is élni fognak.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Minden orvosi rendelő megújul Miskolcon 2020-ig

    Valamennyi önkormányzati tulajdonú orvosi rendelőjét felújítja Miskolc 2020-ig, ez 59 felnőtt, 30 gyermekorvosi, és 41 védőnői körzetet érint, a beruházásokra összesen csaknem 1,7 milliárd forintot költenek - közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel.

    Összevonják a miskolci kórházakat

    Miskolcon is úgynevezett szuperkórházat hoz létre az egészségügyi kormányzat, összevonják a városi és a megyei intézményt április elsejétől - közölte az egészségügyért felelős államtitkár kedden Miskolcon.

    Gyermekekkel foglalkozó országos neuropathia-centrum nyílt Miskolcon

    Országos Gyermek Neuropathia Centrumot adtak át csütörtökön Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban.

    Romlik a levegő minősége Miskolcon

    Romlik a levegő minősége Miskolcon, ezért a város polgármestere elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

    Fejlesztések a szombathelyi Markusovszky Kórház csecsemőosztályán

    Új orvosi műszerekkel gazdagodott a szombathelyi Markusovszky Kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztálya - közölte az MTI-vel a kórház főigazgatója.

    Szélesebb körű szakmai vizsgálat is lesz a koraszülöttek ügyében

    A miskolci megyei kórházban történt koraszülött-halálesetek ügyében szélesebb körű szakmai felügyeleti vizsgálat is lesz - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden, a kormány honlapján közzétett videóban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.