• Ingyenes méhnyakrák elleni védőoltás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást vezetnek be Székesfehérváron. A 12 éves lányokat oltják évente. A tervek szerint már szeptemberben megkapják a gyerekek az első oltást, ha a szülők beleegyezésüket adják.

    A városban jelenleg hatszáz 12 éves lány van. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által nem támogatott HPV-vírus elleni készítményből egy éven belül hármat kell beadni, ezek összesen 70 ezer forintba kerülnének. A város évente 42 millió forintot költene a védőoltásokra, a vakcinát gyártó német céggel azonban a múlt héten egyeztetett az önkormányzat Egészségügyi Bizottsága, és a cég azt ígérte kedvezményt ad.

    Hirdetések

    Magyarországon már 15 önkormányzat biztosítja ingyenesen az oltást, de ekkora számban még egy város sem vállalta fel. Ha a közgyűlés már a következő ülésén beemeli a keretet a költségvetésébe, akkor szeptembertől megkezdik az ingyenes oltást - jelentette be hétfőn sajtótájékoztatón Csomán István, az Egészségügyi Bizottság elnöke.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A világon kétpercenként egy, Magyarországon évente 500 nő hal meg méhnyakrákban. A betegség kialakulását gyakran a HPV-vírus okozza. 2006-tól kapható Magyarországon is védőoltás ellene. A klinikai vizsgálatok azt bizonyítják, hogy korábban még nem fertőződött nőkben a vakcina 100 százalékos hatékonysággal gátolta a méhnyakrák kialakulását.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Délnyugat-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazáskor

    Különösen azoknak, akik szakmai okból gyakran vagy hosszabb ideig tartózkodnak valamely délkelet-ázsiai országban, illetve azoknak, akik eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, tisztában kell lenniük az utazás előtti lehetséges fertőző betegségekkel, illetve ajánlott betartaniuk az utazással kapcsolatos általános és konkrét egészségügyi ajánlásokat.

    A mellékhere és herezacskó daganatai

    A férfi nemi szervek bármilyen elváltozásával forduljon orvosához, hiszen ha időben fény derül a betegségre, akkor rendszerint kisebb beavatkozás is elegendő, és így elkerülhetőek a radikális műtéti beavatkozások!

    A HPV-oltás biztonságos és hatékony

    A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

    HPV (humán papillomavírus) okozta nemi fertőzések

    A HPV-nek több mint 130 típusa ismert és ezek közel egyharmada nemi úton terjed. Leggyakrabban szexuális úton adódik át. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző.

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór, mint bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, nem túl régen került be a köztudatba. A kórkép csak olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór tüneteinek kialakulásáért.

    HPV kvíz - Ideje többet megtudni a veszélyes kórokozóról

    A HPV-nek több mint 130 típusa ismert, melyeknek közel egyharmada nemi úton terjed. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző. Mit okoz a HPV? Hogyan terjed? Hogyan ismerhető fel? Tesztelje tudását!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.