• Az utazók nem számolnak az kockázatokkal

    Szerző:
    WEBBeteg

    A magyar utazók 80 százaléka soha semmilyen módon nem készült egészségügyi szempontból nyaralásaira, nem kért semmilyen védőoltást, sem gyógyszert - ez derül ki egy 2007-es felméréséből.

    A kutatások szerint az utazni készülők 65 százaléka nem is tervez semmilyen betegségmegelőző lépést. Pedig a népszerű európai célországokban, például Görögországban, Olaszországban, Horvátországban és Spanyolországban közepes, vagy magas a Hepatitis A és B fertőzés veszélye.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Hepatitis A szinte valamennyi földrész összes országában fertőzhet. A vírus, amely főleg szennyezett vízzel, nem átsült ételekkel, például kagylóval, osztrigával terjed, leginkább Dél-Amerikában, Afrikában, Dél-Ázsiában fordul elő, de az említett európai országokban, Észak-Amerikában és a volt Szovjetunió területén is közepesen elterjedt.

    A Hepatitis B vér útján terjed, tehát el lehet kapni, tetoválástól, percingtől, alkalmi szexuális kapcsolat során, de vigyázni kell a manikűrnél és a pedikűrnél is. Az AIDS vírusánál 10-szer fertőzőbb Hepatitis B-vel szintén számolni kell Európában is, így Bulgáriában, Spanyolországban, Olaszországban, Horvátországban és Görögországban.

    A magyar utazóknak ezekben az országokban leginkább a tenger gyümölcseit kínáló utcai ételárusokkal, a jégkockával kell vigyáznia - mondta a Független Hírügynökségnek Jelenik Zsuzsa csütörtökön. Az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosa szerint idén leginkább Romániában és Bulgáriában kell óvatosnak lennie a magyar nyaralóknak.

    Oltással is védekezhetünk

      Védőoltasok

    Az oltásokat két központi fővárosi oltóhelyen a IX. kerületi Gyáli út 2-4. alatt, illetve a XIII. kerületben a Váci út 174-ben, illetve az ÁNTSZ regionális központjaiban lehet kérni. Az utazásra készülők azonban a háziorvosuktól is kérhetik a vakcina beadását - tette hozzá. Nemzetközi Oltóközpont

    A főorvos elmondta: A Hepatitis A és B ellen védőoltással is lehet védekezni. A Hepatitis A ellen kétszer kell megkapni az oltást, ez 20 évre védettséget ad. A Hepatitis B elleni oltóanyagot háromszor kell beadatni, ezután egy életre szóló védelmet kap az ember. A kétféle vírus ellen kombinált védőoltás is létezik.

    Jelenik Zsuzsa szerint a magyar utazók nem felelőtlenebbek az európaiaknál. Ezt bizonyítja az a napokban bemutatott nemzetközi felmérés, amely szerint az európai utazók még a magyaroknál is kevésbé felkészültek az egészségügyi kockázatokra: 85 százalékuk egyáltalán nincs tudatában a hepatitis veszélynek.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Herpesz az orron - Mi a teendő?

    Herpesz az orron és az orrban is kialakulhat, ami amellett, hogy fájdalmas és kellemetlen, többnyire nagyon feltűnő is. Hogyan lehetséges egyáltalán, hogy herpesz az orron vagy az orrban alakul ki, és mit lehet ellene tenni?

    Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?

    Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban, és időről időre reaktiválódva a tünetek fellángolását, a herpesz megjelenését okozzák.

    Előzzük meg a herpesz terjedését! 9 tipp a mindennapokra

    Az ajakherpesszel való megfertőződés kockázata megelőző intézkedésekkel csökkenthető. Ha a herpeszvírus egyszer már bekerült a szervezetbe, akkor azt nem lehet kiirtani, ugyanis megbújik az idegdúcokban, és időről időre aktiválódik. A herpeszes fellángolások gyakoriságának csökkentéséért sokat lehet tenni.

    Májgyulladás - Okok, tünetek és kezelés

    Májgyulladást (hepatitis) okozhatnak vírusok, autoimmun betegség, alkohol, bizonyos gyógyszerek és méreganyagok. Világszerte a vírusos májgyulladás a leggyakoribb. A betegségnek van akut és krónikus formája.

    Hepatitis ABC

    A Hepatitis Világnap kapcsán egyre több szó esik a hepatitis vírusokról. Tévhit azonban, hogy ezek a fertőzések csak a távoli egzotikus utazásokra vállalkozókat fenyegetnék csupán. A becslések szerint a Földközi-tenger kagylóinak akár 40 százaléka is hepatitis A vírussal fertőzött lehet, tehát akár már Olaszországban vagy Horvátországban is nem kívánt kapcsolatba kerülhetünk e kórral. A hepatitis több típusa világszerte, így hazánkban is elterjedt.

    Három új hepatitisz-beteg az oltás ellenére

    Az utóbbi egy hétben 3 olyan gyermek betegedett meg fertőző májgyulladásban Hajdúhadházon, akiket korábban már beoltottak hepatitisz ellen. Velük együtt június óta összesen már 17-en fertőződtek meg a Hajdú-Bihar megyei városban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.