• Júliusig kell kidolgozni a rezidensek ügyeleti feltételeit

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egészségügyi szolgáltatóknak júliusig van idejük arra, hogy módosítsák ügyeleti szabályozásukat és megteremtsék a feltételeit annak, hogy a rezidensek csak szakorvosi felügyelet mellett ügyelhessenek.

    Az erről szóló miniszteri rendelet az idei első Magyar Közlönyben jelent meg. A szabályok egy része a kihirdetését követő naptól, vagyis csütörtöktől hatályos. Az a két szakasz azonban, amely az ügyeleti ellátásban részt vevő szakorvosjelöltek felügyeletének típusait és módját tartalmazza, valamint az, amely az egészségügyi szolgáltatók ügyeleti-készenléti szabályzatáról rendelkezik, csak július elsején lép hatályba.

    Hirdetések

    A szakorvosjelöltek felügyelet mellett végzett ügyeleti tevékenységével összefüggő módosítás kimondja, hogy az egészségügyi szolgáltató szabályzatban rögzíti az ügyeleti, valamint a készenléti szolgálat rendjét, az egyes osztályokra, részlegekre vonatkozó ügyeleti-készenléti szervezési feladatokat, a szolgálatot ellátók létszámát, szakmai összetételét, ügyviteli feladatait, az átadás-átvétel módját, az ügyeleti naplóra vonatkozó rendelkezéseket, valamint az ügyeleti ellátásban részt vevő szakorvosjelöltek felügyeletének típusát, módját.

    A szakorvosjelöltek felügyeletének típusai

    Az ügyeleti ellátás keretében a szakorvosjelölt felügyeletének három típusát határozták meg. Az egyik a személyes jelenlét mellett végzett felügyelet; ilyenkor a rezidens csak a megfelelő szakvizsgával rendelkező szakorvos jelenlétében végezhet ügyeleti tevékenységet.

    A telefonos elérhetőség melletti felügyelet esetén a felügyeleti tevékenység a megfelelő szakvizsgával rendelkező szakorvos folyamatos telefonos rendelkezésre állásával, telefonos konzultációval is megoldható.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A harmadik típus az úgynevezett behívásos rendszer keretében megvalósított felügyelet; ebben az esetben a megfelelő szakvizsgával rendelkező orvos folyamatos rendelkezésre állása a telefonos konzultáción túl azt is jelenti, hogy szükség esetén 4 órán belül személyesen is meg tud jelenni.

    Kritikus helyzetek

    Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa 2011-ben amiatt indított hivatalból vizsgálatot, hogy a budapesti Szent János kórházban 2010 szilveszterén egy kezdő rezidenst egyedül hagytak az idegsebészet ügyeletén. A vizsgálat lezárultával az ombudsman azt kérte az egészségügyi államtitkárságtól, hogy határozza meg a rezidensek szakmai felügyeletének pontos tartalmát.

    Tavaly májusban Varga Dóra, a Magyar Rezidens Szövetség akkori alelnöke egy friss felmérés alapján az MTI-nek elmondta: az altatóorvos-jelöltek tíz százaléka ügyel úgy Magyarországon, hogy nincs elérhető intenzíves szakorvos a kórházban, ezért a rezidensek gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy életveszélyes állapotban lévő beteget egyedül kell ellátniuk. Azt is elmondta, hogy a kérdőívet kitöltő szakorvosjelöltek 60 százaléka került már úgy kritikus helyzetbe beteggel, hogy nem találta a szakorvost, vagy a segítség nem ért oda időben, így a rezidensnek önállóan kellett cselekednie.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Pünkösdi nyitvatartás és ügyeleti rend a patikákban

    Május 21-én hétfőn az ünnepnapnak megfelelő ügyeleti, illetve készenléti szolgálatot látnak el a gyógyszertárak.

    A jövő patológusai: Dr. Kaszás Bálint rezidens orvos

    Az fogott meg leginkább a patológiában, hogy a szövettan eszközeivel mennyi mindent megtudhatunk betegségekről, különösen a daganatokról – mondta a WEBBeteg.hu kérdésére dr. Kaszás Bálint rezidens orvos, aki várhatóan 2020-ban szakvizsgázik.

    Fiatal, patológusnak készül, és a daganatok biológiája foglalkoztatja

    Az osteosarcoma a leggyakoribb gyermekkori primer rosszindulatú csontdaganat, amelynek komplex a diagnosztikája, a röntgen, CT és MR képalkotó vizsgálatok mellett létfontosságú a korrekt szövettani diagnózis, amit a patológus ad. Dr. Szentkereszty Mártonnal beszélgettünk.

    Semmelweis-nap - Ügyeleti rend az egészségügyi ellátásban

    A Semmelweis-nap miatt a legtöbb egészségügyi szolgáltató zárva lesz a mai napon.

    Álláshirdetés - Központi orvosi ügyelet

    A „Hajdúböszörmény ESZ-V” Nonprofit Kft. állást hirdet a központi orvosi ügyeleti feladatok ellátására a 60/2003. (X.20.) ESZCSM rendeletnek megfelelő végzettséggel rendelkező orvosoknak.

    Tiszta kézzel - Tiszta lappal mozgalom

    A magyar egészségügy számos sebből vérzik. Sújtja morális, humánerőforrás, infrastrukturális válság. Hírek szólnak a kórházi fertőzésekről, elvándorlásról, kiöregedésről, de mi az, amiről nem esik elég szó? A Magyar Rezidens Szövetség közleménye.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.