• Ilyen egy mély agyi stimulációs műtét - fotókkal

    Szerző:
    WEBBeteg

    Éber állapotban végzett mély agyi stimulációs műtétet hajtottak végre az Országos Idegtudományi Intézet műtőjében Budapesten 2012. december 15-én. Fotókkal.

    A mozgászavarok - köztük a Parkinson-kór és az epilepszia - tüneti kezelését forradalmasító mély agyi stimuláció, más néven DBS-eljárás (deep brain stimulation) során elektródákat ültetnek be a betegségért felelős agyi területekre, hogy azokat nagy frekvenciájú elektromos stimulációval meggátolják a kóros tünetekhez vezető üzeneteket kiadásában.

    Hirdetések

    A módszer alkalmazásával jelentős áttörést lehetett elérni a Parkinson-kór gyógyszeresen már alig kezelhető késői fázisában, illetve egyes remegések tüneti kezelésében.

    A műtétet vezető főorvos, Erőss Loránd egy ingerületvivő elektródát vezet be a páciens koponyájába:

    Sporteszközök

    A páciens figyeli az asszisztens utasításait:

    Sporteszközök

    Az idegsejtek működését elemzik:

    Sporteszközök
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Először végeztek Magyarországon agyműtétet robot segítségével

    A Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy beteg agyába a ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Korábban Magyarországon, de az egész kelet-közép-európai régióban sem került sor ehhez hasonló beavatkozásra, amely a Nemzeti Agykutatási Program újabb jelentős eredménye.

    Agyműtét ébrenlétben, koponyafeltárás nélkül: a gamma kés módszer

    Hazánkban tíz éve, a világon pedig immár közel harminc esztendeje végeztek először agyműtétet éber állapotú betegen. Az orvosi szenzációnak számító beavatkozást hazánkban a debreceni Idegsebészeti Klinikán hajtották végre elsőként. Egy akkor huszonegy esztendős fiatalembert vetettek alá a hatórás epilepsziagóc-operációnak. Prof. Dr. Bognár László klinikaigazgató akkor, a beavatkozás másnapján páciense jelenlétében számolt be a műtét előzményeiről.

    Agyműtét navigációval

    Román és magyar orvosok közösen végeztek idegsebészeti beavatkozást egy határon átnyúló programban beszerzett neuronavigációs műszerrel.

    Az agyi aneurysma kezelési lehetősége - Az orvos válaszol

    Van egy jobb oldali agyi aneurysmám, 6 mm-es, műtétet javasoltak érfestés után. Mi az Ön szakmai állásfoglalása a műtéttel kapcsolatban? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Szédülés, elesés - mi okozza? - MÉG NE!

    "Édesanyám 20 éve esett át agyi vérrög következében egy agyműtéten, amiből sikeresen felgyógyult. Azóta persze vannak tünetei, memóriazavar, beszéd nehézségek, de alapvetően nagyon sokáig teljes életet élt. Pár hónapja azonban elkezdődtek az elesései, csak úgy, semmi előzmény nélkül elesik. Lelki problémái is vannak, azért mert egyedül van, magányos. Kérem, segítsenek, ha tudnak." - Az orvos válaszol.

    Agyalapi mirigy műtét élőben

    Hipofízis - azaz agyalapi mirigy - műtétet közvetít élő egyenes adásban május 29-én a Channel4 tévétársaság. A londoni King's Collage kórházban, Nick Thomas idegsebész által végzett agyműtét során az orvos egy növekedési hormont túltermelő daganatot távolít el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.