• További forráskivonásokkal kiszámíthatatlanná válhat a gyógyszerellátás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A gyógyszerpiac meghatározó szereplői összefogást hirdettek a gyógyszerár-támogatási rendszer fenntarthatósága érdekében csütörtökön Budapesten. A kerekasztal-beszélgetéssel többek között az volt a céljuk, hogy a döntéshozók figyelmét is felhívják: a gyógyszerkassza esetleges további csökkentésével kiszámíthatatlanná válhat a gyógyszerellátás.

    A Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, valamint betegeket képviselő érdekvédő szervezetek közös rendezvényét azért szervezték meg, hogy egymással, illetve az illetékes döntéshozókkal vitassák meg a gyógyszerár-támogatási rendszer fenntarthatóságát biztosító javaslataikat, mérlegelve azt, milyen mértékben befolyásolná a gyógyszerkassza esetleges további csökkentése az egészségügyi ellátás minőségét és biztonságát.

    Hirdetések

    A rendezvény részvevői közül többen üdvözölték a gyógyszerágazat különböző területeit képviselők összefogását. Ugyanakkor hiányolták, hogy a meghívás ellenére egyetlen döntéshozó sem jelent meg a konferencián. Éger István, a MOK elnöke annyit mondott, neki mindössze egy kormánypárti képviselő - aki mellesleg orvos - jelezte, hogy nem tud részt venni a rendezvényen, s azt kérte, hogy anyagaikat, javaslataikat juttassák el neki.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kerekasztal-beszélgetés részvevői felhívták a figyelmet, hogy a 2013-ra tervezett - korábban napvilágra került - további forráskivonások a gyógyszerellátás valamennyi szereplőjét hátrányosan érintenék. Hiszen, mint kiemelték: a tervezett 158 milliárd forintos gyógyszerár-támogatási keret lényegesen elmarad az ez évi tényleges kiadásoktól. Ha tovább csökkenne az e célra fordított finanszírozás, a gyógyszerellátás kiszámíthatatlanná válna, illetve veszélybe kerülne a betegek gyógyításához eddig rendelkezésre álló gyógyszerek beszerzése.

    Üdvözölték viszont a kormány azon - az elmúlt napokban a sajtóban - napvilágra került szándékát, amely szerint egy fenntartható, a betegek gyógyszerellátását szem előtt tartó, a 2012. évi költésekkel összhangban lévő, 210-220 milliárd forint mértékű gyógyszerkassza kialakítását tervezi. Remélik, hogy a költségvetés tárgyalásakor a kormányzat valóban figyelembe veszi a gyógyszerpiaci szereplők által felvázolt veszélyeket.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Egyre romlik a patikák helyzete

    Évek óta súlytják a patikákat és a gyógyszerpiacot a bevezetett rendelkezések, a közeljövőben pedig újabbak bevezetésére kerül sor, melyek tovább rontják a szektor versenyképességét.

    Régi-új szerepben a háziorvosok

    Szakorvosként is dolgozhatnak a háziorvosok a saját rendelőjükben márciustól. Ha például valakinek szívgyógyszerre van szüksége, és a háziorvosának kardiológus szakvizsgája is van, nem kell majd szakrendelésre mennie, hanem a háziorvosa is felírhatja az orvosságot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.