Lejárt a jogosítványom, mit tegyek?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Mi a menete, ha lejár a jogosítványunk? Ne várjuk meg a lejárat dátumát, érdemes legalább 1 hónappal korábban bejelentkezni a háziorvosunkhoz.

Meddig érvényes?

Két dátumot találnak a jogosítványon. A címoldalán az okmány érvényességi ideje található, vagyis azt jelzi, hogy mennyi ideig használható személyazonosító okmányként belföldön. Az okmány hátsó oldalán, a kategóriáknál látható, hogy meddig érvényes a vezetői engedély, azaz meddig vezethet a tulajdonosa. Akár régi, akár pedig új típusú vezetői engedélyről van szó, mindenképpen figyelni kell ez utóbbi dátumra, ha közeledik a lejárata, ki kell cseréltetni az okmányt.

A jogosítvány hosszabbítás általános esetben 10 évente aktuális, viszont 50 év felett életkortól függ. Minél idősebb valaki, annál gyakrabban kell elmenni időszakos egészségi alkalmassági vizsgálatra, amelynek jogszabályban előírt időpontja függ egyrészt a vizsgálaton megjelenő személy életkorától, másrészt, hogy milyen alkalmassági csoportra vonatkozóan kéri az alkalmasság megállapítását.

  • 50 év alatt 10 évente
  • 50-60 év között 5 évente
  • 60-70 év között 3 évente
  • 70 év felett 2 évente

A jogosítvány orvosi vizsgálatának költsége is életkortól függ: jelenleg 2 ezer és 8 ezer forint közötti összegre kell számítani.

Fontos információ, hogy a már lejárt vezetői engedéllyel csak az Okmányirodától kapott igazolással lehet volán mögé ülni, ennek időkorlátja 60 nap.

Jogosítvány hosszabbítás - Mi a teendő?

Nem érdemes az utolsó napokra, hetekre hagyni a cserét, érdemes minimum 1 hónappal a lejárat dátuma előtt bejelentkezni az alkalmassági vizsgálatra, ugyanis további vizsgálatokra lehet szükség az alkalmassági engedély kiállításához – tanácsolja a WEBBeteg által megkérdezett háziorvos.

Első körben a háziorvosunkat keressük fel, nem minden esetben van szükség foglalkozás-egészségügyi orvosra vagy szakorvosra, ezt érdemes megkérdezni. A vizsgálatra vigyük magunkkal a TAJ számot igazoló hatósági igazolványt és a személyi igazolványt, illetve a jogosítványt.

Milyen orvosi vizsgálatokra számíthat?

A jogosítvány megszerzéséhez szükség lehet általános belgyógyászati, szemészeti (színlátás- és látásélesség-vizsgálat) és vizeletvizsgálatra, valamint kardiológiai vizsgálatra (nyugalmi EKG, sztetoszkóp). Az általános belgyógyászati vizsgálat vérnyomásmérést, esetleg vércukorszint ellenőrzést jelent.

A vizsgálat célja, hogy kiderüljön, hogy a járművezetőnek van-e olyan betegsége, testi vagy szellemi fogyatékossága, illetve érzékszervi fogyatékossága, ami miatt egészségi szempontból alkalmatlan a közúti járművezetésre. A vizsgálat során meghatározzák azokat a feltételeket és korlátozásokat is, amelyek mellett a járművezető betegsége, testi vagy érzékszervi fogyatékossága esetén is biztonságosan részt vehet a közlekedésben.

Gépjárművezetői alkalmasság speciális esetekben

Bizonyos egészségi problémák esetén szakvélemény is szükséges: bizonyos szívbetegségek (bypass-műtét, beültetett defibrillátor készülék, stb.) esetén kardiológus, agyvérzésen átesett vagy epilepsziában szenvedő beteg esetén a neurológus, cukorbetegség esetén diabetológus véleményét is ki kell kérni. Az előírás 2018-ban szigorodott, így előfordulhat, hogy a legutóbbi hosszabbításnál még nem volt szükség bizonyos szakvéleményre, míg most igen.

A részletes tudnivalókról lásd:

Alkalmas vagy sem?

Az elsőfokú egészségügyi szerv, így a háziorvos az időszakos vagy a soron kívüli alkalmassági vizsgálatot követően adatlapra rögzíti az eredményeket, 2 példányban orvosi véleményt állít ki, és meghatározza a következő időszakos egészségi alkalmassági vizsgálat időpontját.

Az alkalmasságot feltételekkel is megállapíthatja az orvos. Ilyen, amikor a járművezető csak gyógyászati segédeszköz, például művégtag vagy a járműben a szokásostól eltérő kezelő berendezés (pl. automata tengelykapcsoló, kézi működtetésű gáz vagy fék) használatával alkalmas a vezetésre. Az alkalmasság bizonyos korlátozásokkal (sebességkorlátozás) is megállapítható.

Amennyiben az orvos a vizsgált személy alkalmatlanságát állapítja meg, ezt is rögzíteni kell a véleményben. Közlik az újabb egészségi alkalmassági vizsgálat időpontját is, fontos kideríteni, mikor következhet be javulás. Az orvos tájékoztatja az alkalmatlanság tényéről a járművezető lakóhelye szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóságot.

Kiderült valamilyen betegség
Károly látásromlást tapasztalt a járművezetés során, ezért a háziorvosa elküldte a szemészetre, ahol kiderült, hogy szemüveget kell viselnie. Ezt a változást is bele kell írni a véleménybe. Előfordulhat, hogy a járművezetőt alkalmasnak találják, de az időközi vizsgálat, mint Károly esetében feltár valamilyen elváltozást. Ekkor további szakorvosi vizsgálatokra küldik el a pácienst.

Soron kívüli alkalmassági vizsgálat? Mikor?

Különleges esetekben szükségessé válhat úgynevezett soron kívüli egészségügyi alkalmassági vizsgálat. Kezdeményezheti a közúti járművezetői munkakörben foglalkoztatott személy munkáltatója vagy bármelyik orvos.

  • Eszméletvesztéssel járó rosszullét vagy sérülés esetében.
  • Látásélességében szemüveggel nem javítható rosszabbodás vagy hallásában a forgalom menetének észlelését zavaró csökkenés állt be.
  • Súlyos hipoglikémiás rosszullétnél.
  • Egészségi állapotában egyéb olyan állapotromlás történik, ami a járművezetésre átmenetileg vagy véglegesen alkalmatlanná teheti, illetve befolyásolhatja.

A közúti járművezető fokozattan felel mások életéért, testi épségéért, ezért maga is köteles a soron kívüli orvosi vizsgálatra jelentkeznie, ha egészségi állapota romlik és ez a közúti járművezetésre átmenetileg vagy véglegesen alkalmatlanná teheti, a vezetési képességét hátrányosan befolyásolhatja.

Az ügyintézés kétféleképpen indulhat

A jogosítvány hosszabbítás ügyintézése történhet elektronikusan, ügyfélkapun keresztül, illetve személyesen, a hozzánk legközelebb található Kormányablakban. Az online jogosítvány hosszabbítás az Ügyfélkapunk keresztül (KAÜ), azonosítással indítható, az orvosi alkalmassági igazolást nem kell csatolni, ezt központilag tartják nyilván, az alkalmassági igazolást kiállító orvos elektronikusan tölti fel.

A meghosszabbított jogosítványunkat nem kapjuk rögtön kézhez, értesítenek, ha elkészült, ez általában 8 napon belül valósul meg.

Szerző: Tóth András újságíró - WEBBeteg

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Nagy Gabriella, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.