• Spanyol modell: csökkenő gyógyszerár-támogatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott készítményeknek legalább negyedét, de akár a felét is érintheti az előkészítés alatt álló spanyol modell - mondta Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója csütörtökön Budapesten, egy háttérbeszélgetésen.

    A főigazgató közlése szerint a gyógyszer-támogatási rendszer újbóli felülvizsgálata kapcsán már dolgoznak a Széll Kálmán Terv 2.0-ban példaként felhozott spanyol modellről szóló előterjesztésen.

    Bidló Judit, az OEP ártámogatási főosztályának vezetője kifejtette: a spanyol modell lényege, hogy csökkentenék azon, régóta forgalomban lévő készítmények árának támogatását, amelyeknek nincs (helyettesítő) generikus változatuk. Egyelőre több javaslat van arról, hány évnél húzzák meg a határt, illetve a támogatást milyen mértékben csökkentsék. Ezektől függően a spanyol modell bevezetésével érintett készítmények száma 400 és 1600 között lehet.

    Hirdetések

    Sélleiné Márki Mária azt emelte ki, hogy a modell bevezetése valamennyi érintett készítmény esetében árcsökkentést jelent, ezekre az OEP kevesebb támogatást fizet majd, de egyúttal a lakosság által fizetendő térítési díjuk is csökkenni fog.

    Az OEP főigazgatója azt is elmondta: ez évre a költségvetési előirányzatban eredetileg tervezetthez képest jelenleg legalább 15 milliárd forintos túlköltéssel számolnak a gyógyszerkasszában. Emellett a bevételi oldalon is várható többletbefizetés, de ennek mértékét még nem lehet megbecsülni. Ráadásul a költségvetési irányzathoz képest már így is 10 milliárd forintot vontak el a gyógyszerkasszából - tette hozzá.

    Ritka betegségek, hemofília, száz zázalékban támogatott gyógyszerek

    Élet hemofíliás betegként


    Ritka kór, gyógyíthatatlan, fájdalmas és veszélyes - röviden így lehet jellemezni a hemofíliát, amelyet a köztudatban a fiúk betegségeként tartanak számon. Nem is ok nélkül, hiszen minden ötezredik fiúgyermek ebben szenved. Élet hemofíliás betegként>>

    Sélleiné Márki Mária kifejtette azt is, mit jelent az, hogy a kormány megerősítette a társadalmi kockázatközösségen alapuló egészségbiztosítás intézményét. Az OEP kiadásai között három finanszírozási ágat emelt ki. Ezek között a ritka betegségekben szenvedők készítményeit egyedi méltányosság alapján finanszírozzák. Ennek keretében csak a múlt évben összesen 44 beteg kezelésére 3,7 milliárd forintot költöttek, vagyis egy beteg kezelése átlagosan 84 millió forintba került.

    A másik kiemelt tételt jelentő kör a hemofíliások, vagyis vérzékenységben szenvedők készítményeinek támogatása. Erre 2011-ben 10 milliárd forintot költöttek, amely összesen 653 beteg kezelését tette lehetővé. A gyógyszertámogatások harmadik kiemelt területe a száz százalékban támogatott gyógyszerek köre, amelyre 140 milliárdot fordítottak. Az ilyen, úgynevezett dobozdíjas készítmények között vannak biológiai gyógyszerek, valamint számos daganatos betegség, illetve cukorbetegség kezelésére szolgáló készítmény is. Ebben a körben olyan gyógyszer is van, amelyből egyetlen doboz 3,3 millió forintba kerül.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Sélleiné Márki Mária megjegyezte, az idén több olyan készítményt is átsoroltak a tételes finanszírozású készítmények közé, amelyeket a betegek továbbra is ingyen, de a kórházban kapják meg. Ennek kapcsán a főigazgató azt mondta: úgy vélik "a tételes finanszírozás egy jó irány", mivel pontos elszámolást, költséghatékony működést tesz lehetővé. A tervek szerint már második félévben a nagy értékű eszközöket is átsorolnák ebbe a körbe - tette hozzá.

    Mint kiemelte: az általa ismertetett nagy számok mögött betegek vannak, ezt kell mérlegelni, amikor a 2013-as tervekről beszélnek. Ugyanakkor látják, hogy a rendszerben vannak pazarlások, ezért elkötelezettek amellett, hogy a kiáramló sok milliárd forint valóban odakerüljön, ahol az gyógyít - fogalmazott Sélleiné Márki Mária.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Williams-szindróma - Ami a csillagszemek mögött van

    Magyarországon ma 800 ezer ember érintett valamilyen ritka betegséggel. A Williams-szindróma csak egy a 6000-8000 ilyen rendellenességből. Ritka, mert előfordulási valószínűsége kevesebb, mint 1:2000-hez és beletartozik abba a 80 százalékba, ami örökletes, azaz valamilyen genetikai hiba áll hátterében.

    Gyógyszertámogatás változás: 600 készítményre kevesebb támogatás

    Főleg a magas vérnyomás, szív-, és az érrendszeri betegségek elleni gyógyszerek ára változik várhatóan áprilistól. A csökkenő járulékbevételek miatt ugyanis az egészségügyi kormányzat kénytelen kevesebb támogatást adni körülbelül 600 készítményre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.