• Milyen a jó kórházi gyógyszerész?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az orvosi gondozásról, az ellátással kapcsolatos elvárásokról, a hatékony módszerekről egyre több tudás gyűlik össze – eközben kevés figyelem fordul a szakszemélyzetre. A kórházi gyógyszerészek szerepéről, munkájuk mibenlétéről és értékeléséről alig esik szó a köznapokban, hangoztatta dr. Umberto Veronesi a Kórházi Gyógyszerészek Európai Szövetségének (EAHP) milanói kongresszusán.

    „Betegjogi tízparancsolat”

    A professzor szerint az orvosnak kell javaslatot tennie rá, hogy – a beteggel való kapcsolatra fókuszálva – mi legyen a kórházi gyógyszerész szerepe a gyógyítás folyamatában. Ehhez segítségképpen egyféle betegjogi tízparancsolatot is megfogalmazott. A beteg legyen (lehessen) beavatott, tájékozott (pontosan tájékoztatott) a folytatott terápia mibenlétéről. Elsősorban is juthasson hozzá a kezeléshez, az új eljárásokhoz. Ugyanakkor legyen módja visszautasítani adott kezelést, ha történetesen úgy döntött, hogy nem akar részesülni benne. Legyen még életében meghozott végakarata, élhessen jogával, hogy enyhítsék testi-lelki fájdalmait, ne kelljen szenvednie.

    Hirdetések

    Csökkenthetőek lennének a tévedések

    2010 júniusában az EAHP közgyűlése jóváhagyta, hogy új hozzáállást alakítson ki az egy adagos csomagolású gyógyszerek ügyével kapcsolatban. Nevezetesen azt javasolták, hogy minden egyes csomagon szerepeljen kötelezően a vonalkód. Ez azt a célt szolgálja, hogy sikerüljön megoldani a biztonságos elosztást, a szer kiosztását, az igénylőhöz juttatását mindazokon a helyszíneken, ahol a személyre szabott kezelést a patikában készítik elő, és a gyógyszert onnan viszik a betegágyhoz. Teljes és kétséget kizáró módon tudni kell azonosítani a szert a beadás pillanatáig. A jó gyakorlatnak, a nyomon követésnek ez kulcs-eleme, hangoztatták szakértők.

    Azonban nehézség támadhat, ha a gyógyszert több dózisú bliszterbe teszik, mert ezeket a kiosztás során el kell vágni, aminek következtében bizonyos információ egyes adagokról lemaradhat. Ez pedig megnehezíti, sőt veszélyezteti a betegágy melletti ellenőrzést, kontrollt. Az USA-ban már kötelezően előírták, hogy minden egyes adagon legyen rajta az azonosító kódjel. Az FDA azt várja ettől, hogy mintegy félmilliónyi nem várt gyógyszer-mellékhatást lehet így minden évben elkerülni. Előzetes felmérések szerint, ha volna mód a gyógyszerek betegágy melletti szkennelésére, mintegy 50-80%-kal lehetne csökkenteni az adminisztratív tévedéseket.

    A kórházi gyógyszerész szerepe a kórházi fertőzéseknél          

    Gyakran vannak igen nagy kockázatnak kitéve a krónikus fertőzöttek. A krónikus vírusfertőzésekre gondolva (pl. HIV, Hepatitisz C esetén), világosan kell látni a tényt, a gyógyszerelés nem gyógyítja meg a beteget, ezért aztán élete végéig rászorul. Az ilyen hosszú távú terápiák során, többnyire a szedett szer ellen a betegben rezisztencia alakul ki, ezért át kell őt állítani más szerre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ilyen betegek gondozásában sajátos szerepe lehet a kórházi gyógyszerésznek. Rájuk hárul ugyanis a rendelt gyógyszerek összeegyeztetése, „harmonizálása”, meg az is, hogy az ambuláns ellátókat tájékoztassák, ezért a fertőző kórok ellátásánál (is) nagy szakértelmet kell mutatniuk. A kongresszus egyik célja volt bemutatni a különböző krónikus kórházi fertőzések hatását, megtárgyalni lehetséges kezelési módjaikat, a megfelelő gyógyszerelést, megismertetni egy-egy terápia tartamát és költségeit, s mindeközben láttatni a kórházi gyógyszerészek munkáját e területen.

    Az EAHP (European Association of Hospital Pharmacists) 1972. március 6-án alakult, tagjainak száma 21 ezer fölé nőtt, és máig egyetlenként képviseli a kórházban dolgozó patikusokat.

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Klinikai vizsgálatok - Lehetőség mindenki számára

    A klinikai vizsgálatok intézményi menedzsmentjének optimalizálása érdekében tanácsadást, konzultációs lehetőséget kínál a kórházak vezetői részére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán az OGYÉI standján az Intézet szakértői várják az érdeklődő kórházvezetőket, akiket adott esetben saját intézményeikben is felkeresnek, személyre szabott tanácsadással segítve azt, hogy többféle szempontból is a lehető leghatékonyabb módon élhessenek a klinikai vizsgálatok kínálta lehetőségekkel.

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét, amelynek az a lényege, hogy minél komplexebb támogatást adjon a beteg gyermekük mellett lévő szülőknek - mondta el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a budapesti Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

    A mese gyógyít!

    A betegség alatt nemcsak a közérzet, de az ember kedve is rosszabb. A kisgyerekeknél pedig mindez hatványozottan fennáll. Mesekönyvet adományoztak a Heim Pál Gyermekkórház kis betegeinek, akiknek így a kórházban töltött idő is könnyebben fog eltelni. A közérzetjavulás, a mosoly pedig bizonyítottan gyógyító hatású.

    Sokkal több CT és MR szolgálja a betegek gyógyulását

    Nagyot lépett előre 2010 óta Magyarország a CT-MR berendezések számát tekintve: míg 2010-ben 30 MR berendezés volt használatban, mára Magyarországon 65 MR-berendezés van, 117 százalékkal, több mint duplájára emelkedett a gyógyításhoz használható MR eszközök száma - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára.

    Az egészségügyi fejlesztések javítják a betegek gyógyulási esélyeit

    Az idén és jövőre olyan, több milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztések indulnak a fővárosban, amelyek nagyságrendekkel javítják a betegek gyógyulási esélyeit - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.