• Megelőző intézkedések szükségesek a cukorbetegség visszaszorítására

    Szerző:
    WEBBeteg

    A cukorbetegség terjedésének visszaszorítására széles körű társadalmi összefogásra van szükség - hívta fel a figyelmet a Magyar Diabetes Társaság.

    A világon 366 millió, Magyarországon 568 ezer cukorbeteg él és legalább ugyanennyien vannak azok, akik cukorbetegek, de nem tudnak betegségükről. Magyarországon évente 1000 ember veszíti el látását cukorbetegség miatt, és egyre több a cukorbeteg a legfiatalabb korosztályban is.

    A cukorbetegség gyakoribb, 2-es típusú fajtájának kialakulásában nagy szerepet játszik az öregedő népesség, a helytelen táplálkozás és a fizikai aktivitás mértékének csökkenése.

    Hirdetések

    "A Cukorbetegség: együtt kell változtatnunk"

    A kiadvány - melyet csütörtökön mutattak be - arra hívja fel a figyelmet, hogy a probléma megoldása széles társadalmi összefogást igényel. A kötet bemutatja egyebek mellett a cukorbetegség előfordulásával, szövődményeivel kapcsolatos legfrissebb magyarországi és nemzetközi adatokat, valamint azokat az eredményeket, amelyek mérföldkőnek számítanak a cukorbetegség elleni magyarországi küzdelemben.

    Mi a cukorbetegség?


    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. A diabétesz típusai.>>

    A 2-es típusú cukorbetegek száma minden országban növekszik: minden ismert esetre lehet számítani egy nem ismert esetet, és a betegség kórmegelőző állapotaiban is közel annyian szenvednek, mint ahány ismert cukorbeteg van.

    A 2-es típusú cukorbetegség felismerése késik

    Ezt bizonyítják azok az adatok, mely szerint felismeréskor már gyakoriak a szemészeti szövődmények, szív- és érrendszeri betegségek, vesefunkció-károsodás, idegrendszeri károsodások, vagy lábkárosodások.

    A késői felismerés és a nem kellően hatékony kezdeti kezelés eredménye az, hogy - egy 2003-as kimutatás szerint - minden negyedik végtagamputáció és minden ötödik szívinfarktus miatt kórházba utalt beteg 2-es típusú cukorbetegségben szenved.

    Előjelek: elhízás és a metabolikus szindróma

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A 2-es típusú cukorbetegség előszobáját képezi az elhízás és a metabolikus szindróma - mondta Winkler Gábor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke csütörtökön, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten. Tájékoztatása szerint az 1-es típusú cukorbetegség gyermekkori előfordulása a Magyar Gyermekdiabetes Epidemiológiai Munkacsoport kimutatása szerint a 1980 és 2009 közötti időszakban megkétszereződött.

    Európában 135 millió ember túlsúlyos vagy kövér, a felnőtt lakosság 30 százaléka klinikai elhízásban szenved, 50 százaléka túlsúlyos. A megelőzésnek kiemelt jelentősége van, össztársadalmi összefogásra van szükség, hogy már kora gyermekkortól megfelelő prevenciós egészségnevelő intézkedéseket foganatosíthassanak. Winkler Gábor emlékeztetett arra, hogy a Magyar Diabetes Társaság 2008-ban kockázatlapú diabétesz-szűrést indított.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Veszélyes kombináció: magas vérnyomás és prediabétesz

    A magas vérnyomás és a prediabétesz együttes jelenléte sokkal komolyabb veszélyt jelent a szervezetnek, mint külön-külön. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpontkardiológusa az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

    Metabolikus szindróma - Kezelés és megelőzés

    Kisebb táplálékbevitel és több mozgás: ezzel a metabolikus szindróma összes tünete egyszerre javítható, illetve megszüntethető.

    Milyen gondokat okozhat az óraátállítás?

    Sokaknak gondot okoz a nyári időszámításra való átállás.

    A depresszió növeli a cukorbetegség kockázatát

    Már 300 évvel ezelőtt leírta egy angol orvos a depresszió és a diabétesz összefüggését: Thomas Willis szerint a diabétesz hosszan tartó szomorúság és keserűség eredménye. Azóta már kimutatták, hogy az emocionális stressz valóban növeli a vércukorszintet és a vizeletben is cukorürítést idézhet elő.

    A magas vérnyomás és a cukorbetegség összefüggései

    A magas vérnyomás gyakran észlelhető kórkép diabetesben szenvedő betegeknél. Fontos kiemelni, hogy a magas vérnyomás szempontjából az 1-es és a 2-es típusú diabetes eltér egymástól.

    Az alma típusú elhízás veszélyei

    A túlsúly, mint probléma, ritkán jár egyedül. Aki nem mozog és stresszes életmódot él, nagy valószínűséggel társbetegségeket is beenged az életébe. Ha pedig ez a körhinta beindul, meglehetősen nehéz kiszállni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.