• Transzplantált betegek tiltakoztak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Gyógyszereik támogatásának esetleges változásai ellen tiltakoztak szervátültetettek kedden Budapesten.

    Több mint félszázan gyűltek össze a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egyik épülete előtt, hogy Réthelyi Miklós miniszternek átadják petíciójukat, amelyben azt követelik: vonják vissza azokat a jogszabályokat, amelyek a szervkilökődés kivédésére használt originális és generikus transzplantációs készítményeket is terápiás fix csoportba sorolja. Ez azt jelenti, hogy a tavaly bevezetett, negyedévenkénti vaklicit során dőlhet el, hogy a transzplantált betegeket mely, aktuálisan legolcsóbb készítményre kell átállítani.

    Hirdetések

    Transzplantáltak esetében kockázatos a gyógyszercsere

    Székely György, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke az MTI-nek azt mondta: a szervkilökődés esélye minden gyógyszerváltásnál mintegy 25 százalék. A gyógyszer cseréje olyan hatásmechanizmusokat válthat ki a szervátültetettek szervezetében, amely betegséget, rosszabb esetben halált is okozhat.

    Tari Tamás, a Magyar Májátültetettek Szövetségének elnöke elmondta: a szervátültetettek számára nem biztos, hogy jó a legolcsóbb gyógyszer. Becsléseik szerint a szervkilökődést gátló készítmények terápiás fix csoportba sorolásával a gyógyszerkasszában nem lehet számottevő megtakarítást elérni. Az esetleges szervkilökődés veszélye viszont emberéleteket jelenthet - tette hozzá.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Miután kedd délelőtt a Szalay utcában gyülekezők csak a helyszínen szembesültek azzal, hogy Réthelyi Miklós hivatala a Nefmi egy másik épületében van, a rendőrség engedélyével, az eseményt biztosító rendőrök kíséretében, piros szív alakú lufikkal átvonultak a Nefmi Akadémia utcában található épülete elé.

    Megalapozatlan az aggodalom

    A petíciót Horváth Ildikó, a Nefmi egészségügyi államtitkárságának egészségpolitikai főosztályvezetője vette át. Mint elmondta: az államtitkárság már utánanézett az ügynek, és kiderült, a vaklicit nem érintette a szervkilökődés megelőzésére szolgáló készítményeket, és nem is fogja. Ha mégis további kétségek merülnek fel, az államtitkárság szívesen tovább egyeztet az érintettekkel, akár az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) is bevonva.

    Székely György ennek kapcsán azt mondta, aggodalmuk azon alapszik, hogy az OEP főigazgatójától kapott levélben az állt: jelenleg nem érinti gyógyszereiket a vaklicites eljárás. Erre tekintettel azt kérik: jogszabály rögzítse, hogy készítményeiket a jövőben sem érinti a vaklicit.

     

    Feltételekhez kötött gyógyszerár támogatás várható?


    A gyógyszerpiac jövő évi megszorításait tartalmazó javaslatcsomag - számos jogszabály módosításával - rendkívül szigorú támogatási rendszert léptethet életbe, hogy a Széll Kálmán Terv szerint a ciklus végéig 120 milliárddal, a büdzsé harmadával szűkítse a gyógyszerek támogatását. Csak életmódváltás vállalása esetén jár teljes gyógyszerár-támogatás.>>

    (MTI) 

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága!

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Sok betegségnél lehet segítség a plazmaadás

    A vérplazmaadás olyan gyógyszerek előállítását teszi lehetővé, amik a vérzékenységben szenvedő vagy az immunhiánnyal született betegek életét segítik. A plazmaadás során a vér alakos elemeit visszaadják a donornak, és a saját plazmát 72 óra alatt pótolja a szervezet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.