• Kilenc Nobel-díjas a Szent-Györgyi-konferencián

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nyugati világban évente egymillió ember halálát okozhatja hirtelen szívhalál, a hozzá vezető okok közül sokat ismerünk, tudásunk azonban korántsem teljes.

    Ezzel indokolta Varró András professzor, a szegedi Szent-Györgyi-konferencia kardiológiai szekciójának vezetője, hogy miért éppen a hirtelen szívhalál témáját állították a tanácskozás középpontjába.

    Kilenc Nobel-díjas tudós plenáris előadásai mellett a Szegedi Tudományegyetemen megtartott Szent-Györgyi-konferencián - amelyet a C-vitamin feltalálója emlékére rendeznek, aki éppen 75 éve vette át a Nobel-díjat - hat tudományterület képviselői is ismertették szakterületük legfrissebb eredményeit. A kardiológián kívül a gasztroenterológia, az immunológia, a molekuláris biológia, az idegtudomány és a tuberkulózis a nemzetközi konferencia szekcióinak témája.

    Hirdetések

    A hirtelen szívhalálnál a létfontosságú szerv elsősorban az elektromos működés zavara miatt megáll, vagy olyan gyorsan és rendszertelenül húzódik össze, hogy a vért nem tudja kipumpálni a test különböző részeibe.

    A tanácskozáson - amelyen 33 magyar és külföldi kutató ad elő - elemzik a hirtelen szívhalált befolyásoló tényezőket, szóba kerül, milyen szerepe lehet a géneknek a hirtelen szívhalál beálltában, és ismertetik a szív iszkémiás stresszre adott adaptív válaszára vonatkozó legújabb vizsgálatok eredményeit.

    Megelőzhető a hírtelen szívhalál


    Hazánkban minden fél órában meghal valaki hirtelen szívhalál következtében. Ilyen és ehhez hasonló elrettentő címsorokat olvashatunk több hazai napilapban és internetes oldalon. Pánik helyett most ismerjük meg azokat a módszereket, amelyekkel megelőzhetjük a tragédiát.>>

    Előtérben a megelőzés

    A meghívott kutatók többsége elméleti kardiológus, de a programban klinikai szakemberek is szerepelnek. A kongresszus elsősorban a megelőzést állítja a középpontba, mert vannak, akik az átlagnál nagyobb kockázattal élnek.

    A megelőzés lehet például gyógyszeres kezelés vagy életmód-változtatáson alapuló terápia kidolgozása, esetleg egy arra alkalmas defibrillátor beültetése - összegezte Varró András, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese az Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének vezetője.

    Mint mondta, döntő, látványos áttörést nem ért el az utóbbi években a kardiológia, ez is lehet az oka annak, hogy jelenleg nincs élő Nobel-díjas, aki a területtel foglalkozna.

    Életműdíj Matos Lajos professzornak

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanácskozáson a Sanofi gyógyszergyár életműdíját adományozták Matos Lajos professzornak a Magyar Szívszövetség, a Szív Világszövetség Klinikai Kardiológiai Tanácsa elnökének, a Magyar Kardiológiai és Hipertónia Társaság, az Amerikai Kardiológiai Társaság tagjának a kardiológia és az oktatás terén kifejtett több évtizedes kiemelkedő munkásságáért.

    A 2001-ben alapított díjat azok kaphatják, akik kimagasló eredményeket értek el az emberek, betegek gyógyításában, egészségszemléletének alakításában.

    "Matos Lajos professzornak a fő kutatási területe az egészséges életmód és táplálkozás hirdetése, a szív és érrendszeri betegségek megelőzése, a hirtelen szívhalál kutatása és kezelése és más klinikai kutatások (...). Én magam is sokat tanultam és fogok is tanulni tőle, mint oly sok diák, orvos, szakember és tudós az elmúlt 50 évben, nemcsak kizárólag az orvostudományt, hanem etikát, tisztességet, szerénységet is" - hangoztatta laudációjában Erős László, a Sanofi orvos igazgatója, átadva azt  szobrot, amely egy öreg kezet ábrázol, amint egy fiatal kéznek átadja a tudás gömbjét.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Ön is cukorbeteg? Rengeteget segíthet, ha sportol!

    A fizikai aktivitás kedvezően befolyásolja az anyagcserét, cukorbetegségben ennek különösen nagy jelentősége van. A testmozgás javítja a közérzetet, a sejtek érzékenyebben reagálnak az inzulinra, az inzulinrezisztencia mérséklődik, és a vércukorszint beállítása könnyebbé válik. Ezenkívül a testmozgás és a sport a túlsúly csökkentését is segíti.

    Szívinfarktus - Megbecsülhető a kockázata

    Ha bárki azzal szembesülne, hogy nagy az esélye annak, hogy a következő öt évben szív- és érrendszeri megbetegedés lépjen fel nála, akkor valószínűleg megpróbálna változtatni az életmódján. A kardiológiai kockázatbecslés egyéni és társadalmi jelentőségéről dr. Ádám Zsófia kardiológus beszélt.

    Idén is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

    A magyar népesség megbetegedési és halálozási viszonyai az elmúlt évtizedben nem mutattak számottevő javulást, sőt bizonyos betegségtípusok előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik, ezért ebben az évben elindították a Megelőzés éve 2018-2019 elnevezésű kampánysorozatot.

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    K2-vitamin hatása a csontritkulás kezelésében

    Csontrendszerünk épségének megőrzésében számos biológiai anyag, köztük hormonok, ásványi anyagok vesznek részt. Mindezen bonyolult rendszer működése ellenére az osteoporozis az egyik leggyakoribb oka a főként idősebb korban bekövetkező csonttöréseknek. Mit tehetünk ellene? A K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?

    Javítsuk a statisztikát! Tanuljunk meg életet menteni!

    A hirtelen szívhalál nem küld táviratot. Nem üzen előre. Tényleg véletlenül érkezik. Sajnos sokkal több honfitársunkhoz, mint ahogyan az a világ statisztikái szerint megszokott. És még mindig nem tudunk elég sokan életet menteni. A nemrég indult TEVAgy a Hős! kampány célkitűzése, hogy Magyarországon is minél többen merjenek újraéleszteni, és ne veszítsünk el évente egy kisvárosnyi embert ebben a kórképben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.