• Az orvosok már bíznak a helyzet javulásában

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az elmúlt egy év negatív trendjét követően az orvosok bizalma és várakozása egyértelműen javult az év elején. Ezzel szemben a lakosság idénre még romló körülményeket jelez előre, és öt év távlatában várja az egészségügy helyzetének javulását.

    Az év elején jelentős fordulatot vett az egészségügyi rendszerre vonatkozó várakozások trendje. A szakorvosok eddig folyamatosan romló bizalma 2012 januárjában javult az előző év szeptemberéhez képest. Ez jellemzően három intézkedésnek tudható be a megkérdezettek véleménye alapján. Az év végén az ágazatnak juttatott többletforrásnak, a bérrendezés ígéretének, valamint a megnyíló uniós forrásoknak.

    Hirdetések

    A háziorvosok bizalma már a tavalyi év második felében javulni kezdett, és ez a tendencia folyatódott az év elején. Mindez annak ellenére, hogy egyre romló anyagi körülmények között dolgoznak, és az év végére sem várnak ebben javulást, sőt kismértékű romlásra számítanak. A pozitív jövőképüket legnagyobb mértékben a pályázható eszköztámogatás formálta ebben a körben, és ennek hatására az öt éves időtávra vonatkozó várakozásaik jelentős mértékben, évek óta nem látott mértékűre javultak.

    A lakosság pesszimista hangulatban

    Ellátás és egészségügyi szolgáltatás – kinek, mikor jár?


    Aki rendelkezik TAJ kártyával, még nem biztos, hogy biztosított, így nem szerezhet jogosultságot a társadalombiztosítás ellátásaira. Tehát hiába van születésünk óta a tárcánkban a kártya, ha nem vagyunk jogosultak, mert például nem fizetik utánunk a járulékot, vagy nem jelentettük be a változásokat. Ellátás és egészségügyi szolgáltatás – kinek, mikor jár?>>

    A lakosság ugyancsak borúsan tekint saját jelenlegi és az év végére várható anyagi helyzetére, a legtöbben további romlásra számítanak. Az egészségügyi rendszer helyzetét hasonlóan negatívan ítélik meg, és az utóbbi években tapasztalt fokozatos romlás folytatását várják. Csekély javulást, csupán öt év távlatában várnak az egészségügyben. Ezzel szemben a lakosság két-harmada továbbra is úgy véli, ő neki kell a legtöbbet tennie saját egészsége érdekében, erre időt, energiát és pénzt kell fordítania.

    „Az elmúlt időszakban az egészségügy finanszírozási kérdései és a forrásszűkének tulajdonított minőségromlás határozta meg legnagyobb mértékben az ellátás helyzetével kapcsolatos hangulatot. A bérek kérdése, az orvosok elvándorlása, a várólisták és kórházösszevonások tematizálták mind az orvosok, mind a lakosság gondolkodását.

    Míg korábban a szakmai és ellátási kérdések legalább ugyanakkora súllyal szerepeltek az egészségügybe vetett bizalomban, mint a pénzügyi szempontok, mára ez teljes mértékben eltolódott az anyagi szempontok felé.” – mondta dr. Lantos Zoltán, egészséggazdasági szakértő, a GfK HealthCare ügyfélkapcsolati igazgatója.

    A megfogalmazott vélemények között nagyon sok az orvosok és a lakosság bizonytalanságát tükrözik. Mind az ellátórendszeren belül, mind annak „ügyfeleként” kiszámíthatatlan tartják, mi történik és mi fog történni. Mindez megjelenik abban is, hogy az orvosok oldalán sokan a fenntarthatóságot kérdőjelezik meg, és a rendszeren belüli együttműködések lehetőségében bizonytalanodtak el nagymértékben, emellett különösen tartanak a központi irányítás okozta bürokratizmustól és merevségtől.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A lakosság az ellátások szűkülését érzékeli, és ennek hatásaitól tart.

    „Az orvosok elvándorlásáról szóló hírek, a kiürülő osztályok és háziorvosi praxisok, a kórházak megszűnése és összevonása, az egyre nehezebben elérhető ellátások és szigorodó gyógyszerfelírások mind azt közvetítik a lakosság számára, hogy tovább romlik az ellátás hozzáférhetősége, minősége, és egyre kisebb mértékben számíthatnak az egészségügyi rendszerre..” – említette Kertész Balázs, a Szinapszis ügyvezető igazgatója.

    (Szinapszis)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Gyakran egészségügyi ellátásra szorul?

    Fél az esetleges kórházi fertőzésekről? Mi tudjuk, hogyan küzdheti le, ráadásul költségtérítést is kaphat. Önkénteseket keresünk, jelentkezzen!

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    Újabb lépés a hatékony egészségügyi ellátórendszer felé

    Összesen mintegy kétmilliárdos uniós forrás révén valósul meg az e-Egészségügy új projektje, amely naprakész, hiteles információkat szolgáltat megfelelő helyen, feldolgozottsággal és formában, döntés-támogatást nyújt az igazgatási és egészségügyi ellátási feladatokhoz, és segíti az állampolgárok tájékozódását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.