• Csak az EKI-nek adhatók át a leselejtezett röntgenfilmek

    Szerző:
    WEBBeteg

    A leselejtezett röntgenfelvétel egészségügyi közvagyon, az azok újrahasznosításából származó hasznot az egészségügyben kívánják felhasználni - közölte az egészségügyi államtitkárság kedden az MTI-vel.

    A Világgazdaság a keddi számában írt arról, hogy a röntgenfelvételekben található ezüst visszanyerésével milliárdos haszonra is szert tehet az a cég, amelyiknek az egészségügyi kormányzat monopóliumot biztosítana az állami kórházakban és rendelőkben leselejtezett filmek felvásárlására.

    A lap közlése szerint - a céget meg nem nevezve - a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) arról értesítette az intézményvezetőket, hogy kizárólag ennek a vállalkozásnak adhatják át a felvételeket. A nyereség 50 százalékát forgatnák vissza röntgentechnológia-fejlesztésre.

    Hirdetések

    Az államtitkárság a közleményében erre úgy reagált: a közvagyon védelme iránt elkötelezettek. A tíz évnél régebben készült röntgenfelvételek újrahasznosításával pedig "nem az előnytelen haszonszerzés támogatása, hanem az egészségügyben keletkező és megőrzött nemzeti vagyon megőrzése és annak visszaforgatása a cél" - fogalmaztak.

    30-ról 10 évre csökkent a megőrzési kötelezettség

    Mint írták: a nyolcvanas években több mint tízmillió röntgenfelvétel készült Magyarországon. Az egészségügyi technológia fejlesztésével ez a szám némileg csökkent, de még napjainkban is több milliónyi hagyományos röntgenfelvétel készül. A százmilliós nagyságrendű röntgenfelvétel tíz évnél hosszabb ideig tartó megőrzése szakmai szempontból nem indokolt, ráadásul azok tárolása is aránytalanul magas költségeket jelent a szolgáltatók számára - tették hozzá.

    Röntgen vizsgálat


    A röntgensugár egy speciális vákuum csőben keletkezik, innen lép ki és halad át a testen. A szervekben a röntgensugárnak egy része elnyelődik, másik része pedig áthalad a testen vagy irányt változtatva szóródik. A vizsgált terület mögé egy speciális röntgenfilmet tesznek, amin a testen áthaladó röntgensugár kémiai reakció révén nyomot hagy. Ezt nevezzük röntgen árnyéknak. A legtöbb röntgen vizsgálat speciális előkészületet nem igényel, mindössze a vizsgált testrészt kell szabaddá tenni. Minden röntgenfelvételnél lehetőleg mozdulatlannak kell maradni, mert az elmozdulás rontja a képminőséget. Leggyakrabban alkalmazott vizsgálat típusok.>>

    Ezért született meg az a jogszabály, amely előírja, hogy 2012. január elseje után a képalkotó diagnosztikai eljárással készült felvételt csak a keletkezésétől számított tíz évig kell megőrizni.

    Kitértek továbbá arra: az államtitkárság tudomására jutott, hogy különböző vállalkozások több egészségügyi szolgáltatót is megkerestek azzal, akár ingyen elszállítás fejében is átveszik leselejtezett röntgenfilmjeiket.

    Az államtitkárság számára kiemelten fontos az egészségügyi közvagyon védelme, ezért a GYEMSZI-n keresztül arra utasította a fenntartásában lévő intézményeket, hogy a selejtezésre ítélt röntgenfelvételeket kizárólag az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek (EKI) adják át. A további hasznosításról egyelőre nem született döntés - tették hozzá.

    Az ágazati vezetés a filmek újrahasznosításából származó hasznot az egészségügybe, részben a kórházak elavult röntgentechnológiájának fejlesztésére, részben más célokra kívánja visszaforgatni - közölte az államtitkárság.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Robotok a sebészetben, bionyomtatás, NETpatika

    Milyen mértékben veszik át a feladatainkat a robotok? Mire lesz képes a 3D? Ki kell-e mozdulnunk, ha tablettákra lesz szükségünk? A következő 50 évben várható fejlődésekről, lehetőségekről tartott jövőkonferenciát a Pécsi Tudományegyetem.

    Betegségmegelőzésben is lehet az ezüstöt használni!

    Régen az ezüst evőeszközöket, ezüstkupákat nem a csillogásuk miatt használták, hanem baktériumölő hatásuk miatt. Az élelmiszer-tartalékokat például ezüst tárolóedényekben raktározták, és ezüst pénzérmét tettek a vizeskancsóba vagy a tejeskorsóba. Az ezüstkolloidot manapság a modern népgyógyászatban használják.

    Arany, ezüst vagy bizsu?

    Az ideális ékszer időtálló, azonban így is számtalan szempont van, ha jegygyűrűt, fülbevalót vagy akár egy alkalomra keresünk ékszert magunknak vagy ajándékba.

    Környezettudatos gyorséttermek?

    Sokan nem gondolnák, de ma már a gyorséttermeknek is fontos, hogy környezettudatosak legyenek, és szelektíven gyűjtsék a hulladékokat.

    A korábban beültetett szervek újrahasznosíthatók

    Úgy tűnik, hogy a vesék és más átültetett szervek újrahasznosíthatók. Nemrég Chicagóban, az Egyesült Államokban először, egy nem jól működő átültetett vesét kivettek az élő páciensből, és valaki másnak adták.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.