• Új egészségbiztosítási javaslatot kell kidolgozni

    Szerző:
    WEBBeteg

    Június 30-ig kell kidolgoznia az egészségügyi miniszternek az egészségbiztosítás átalakításának új koncepcióját - így határozott szerdai ülésén a kormány. Székely Tamástól olyan javaslatcsomagot várnak, amelyben a biztosítói szerep megerősített, erősebb az ellenőrző és vásárlói lehetőség is.

    A kormányhatározat szerint a miniszternek szakmai javaslatot kell kidolgoznia arra is, hogyan lehet kiegyenlíteni az egészségügyi ellátás területi egyenlőtlenségeit, illetve hogyan lehet egy hatékonyabb, biztonságosabb betegellátást nyújtó, szektorsemleges egészségügyi rendszert megteremteni.

    Hirdetések

    Székely Tamás a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a koncepciót kidolgozása után társadalmi vitára bocsátják, és az ennek alapján kialakuló végleges javaslat várhatóan szeptemberre készül el.

    A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a mostani pénztártörvényt hatályon kívül helyezéséről szóló javaslat nem a komplett jogszabályt vonná vissza. Egyes részletei érvényben maradnak, így például a várólistákról szóló bekezdés és az Egészségbiztosítási Felügyeletet érintő bizonyos rendelkezések. A pénztártörvénynek az a része is hatályban marad, amely az egészségügyi adatok kezelését szabályozza - tette hozzá.

    A szektorsemlegesség azt jelenti, hogy függetlenül attól, ki a kórház vagy rendelő tulajdonosa, mindegyik intézmény ugyanolyan finanszírozást kap az államtól, ha az elvárt szintű ellátást nyújtja - mondta kérdésre válaszolva a miniszter.

    Egyelőre nincsenek háttérszámítások, tehát nem tudni, mennyibe kerülne mindez az egészségbiztosítónak, ha magánintézményekkel is szerződnek. Ezért valószínűleg először olyan szakmáknál, például a nőgyógyászatnál, próbálják ki ezt a finanszírozási rendszert, ahol kézben tarthatóak a költségek - tette hozzá Székely Tamás.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Örvendetes, hogy a kormány egyeztetésre készül a egészségügyi szektor átalakítását célzó új koncepciójáról, de már nem képes társadalmi közmegegyezést elérni, mivel elvesztette a hitelét - mondta a kormányszóvivői tájékoztató után Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa.

    Szerinte egy ilyen nagyságú ügyekben csak egy új és hiteles kormány képes a változtatásokat végigvinni - tette hozzá.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Tudatos listavezetés, kevesebb várakozás

    Sokszor és sokan panaszkodnak a hosszú várakozási időre, amit az orvosi rendelőkben kénytelenek eltölteni egy-egy vizsgálat előtt, de arra is számtalan példát ismerünk, amikor a kórházi műtéteket megelőzően az orvossal történő egyeztetések során vánszorognak ólomlábakon a percek. Az orvos-beteg találkozók során ugyanis rendszerint nagyon sok idő azzal telik el, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, melyek azok a gyógyszerek, amiket betege már jelenleg is rendszeresen szed.

    Ön fel tudná sorolni a gyógyszereit sürgősségi ellátás esetén?

    Habár sokan szedünk különféle gyógyszereket nap mint nap, egy hirtelen jött kérdésre válaszolva kevesen tudnánk felsorolni a rutinszerűen alkalmazott készítmények pontos nevét, hatóanyagát, a szedett mennyiséget, illetve azt, hogy melyik napszakban, milyen gyakran szedjük a pirulákat. Pedig ezek az információk akár életünket is megmenthetik egy kritikus helyzetben.

    Drasztikusan csökkenhet a várakozási idő a rendelőkben

    Már középtávon is, de hosszútávon mindenképpen drasztikusan csökkenhet a várakozási idő a rendelőkben az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térnek köszönhetően - mondta Vartus Gergely, az e-health koordinációjával megbízott miniszteri biztos az M1 aktuális csatornán.

    Az EESZT indulásából a betegek egyelőre keveset érzékelnek

    Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) november 1-jei indulása inkább az ágazat számára lesz izgalmas, a betegeknek kevésbé lesz észrevehető - mondta az e-health koordinációjával megbízott miniszteri biztos egy hétfői háttérbeszélgetésen.

    A patológia szerepe a korszerű betegellátásban

    Még mindig sok elképzelés lengi körül a patológia tudományát, és tudat alatt halottakkal foglalkozó orvosnak gondolják a patológust. Pedig ez koránt sincs így, hiszen már a betegút legelején, a diagnózis felállításánál nagy szerepet kapnak a patológiai vizsgálatok. Ha egy betegség lefolyását nézzük egy patológus szemszögéből, tulajdonképpen minden lépésnél találhatunk kapcsolódási pontot.

    Összevonják a miskolci kórházakat

    Miskolcon is úgynevezett szuperkórházat hoz létre az egészségügyi kormányzat, összevonják a városi és a megyei intézményt április elsejétől - közölte az egészségügyért felelős államtitkár kedden Miskolcon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.