• Áttörés a betegségbiztosítási piacon

    Szerző:
    WEBBeteg

    Adó- és járulékmentessé vált január elsejétől a munkáltató által kötött, a munkavállaló javára fizetett betegségbiztosítások díja. A biztosítótársaságok arra számítanak, hogy a változásnak köszönhetően még több cégvezető dönt a szolgáltatás mellett, hiszen jó befektetés a dolgozó egészsége.

    Korábban a munkáltató által kötött egészségbiztosítás jelentős járulékterheket vont maga után, ezért nagyon kevesen döntöttek úgy, hogy „bebiztosítják” a dolgozók egészségét. Inkább tehetősebb vállalatvezetők és magánszemélyek választották ezeket a szolgáltatásokat, maguknak és családjuknak kötöttek betegségbiztosítást, vagy olyan termék mellett döntöttek, amely tartalmazza a betegség mellett a balesetbiztosítást is. A szolgáltatás a cafeteria rendszeren belül, béren kívüli juttatásként is adható.

    Munkahelyi balesetek


    Munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától, illetve a sérült közrehatásának mértékétől függetlenül. Bővebben a munkahelyi balesetekrők>>

    Hatalmas lökés várható?

    A hazai biztosítási piacon már régóta elérhetőek az úgynevezett szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítások, amelyek nem csupán a magán egészségügyi ellátás árának kifizetésében jelentenek nagy segítséget, hanem a biztosítók a gyógyuláshoz szükséges, különféle "betegút" szervezési feladatokat is átvállalják az ügyfelektől. A szolgáltatás igénybevételekor a beteg helyett a biztosító fizet az egészségügyi intézménynek.

    Tavaly szeptemberig betegségbiztosításból több mint 42 ezret tartottak nyilván, ennek díjbevétele 5,159 milliárd forintra rúgott – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége adataiból. A Generali arra számít, hogy a nemrég elfogadott adómentesség minden bizonnyal hatalmas lökést ad a piacnak – áll a közleményükben.

    Hirdetések

    Maják Viktor, az UNION Biztosító marketing és kommunikációs igazgatója elmondta: az új rendelkezés egy győztes-győztes megoldás, mindenki jól jár, a munkaadó és a munkavállaló is, sőt, az adott egészségügyi intézmény is profitálhat a változásból. Tisztulhat az egészségügyi rendszer, amelybe így többletforrás áramlik, a plusz bevételre szert tevő biztosítók által. Ennek tekintetében az állam is jobban jár.

     

    Egészségügy: Ötmilliárdos mentőcsomag


    Az egészségügyi rendszer átalakításának részeként ötmilliárd forintos mentőcsomagot kap az alapellátás, e keretből a többi között praxisalapot hívnak életre a házi és a házi gyermekorvosok letelepedésének ösztönzésére - közölte Szócska Miklós a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) gödöllői tanácskozásán. Ötmilliárdos mentőcsomag>>

    Fontos kérdés, hogy lesz-e kapacitása az állami kórházaknak és rendelőintézeteknek arra, hogy magánbetegeket fogadjanak. Első ugyanis a közfinanszírozott ellátás, amely igencsak leterheli az intézményeket, naponta tapasztaljuk betegként a hosszú várólistákat, a szolgáltatás színvonalának visszaesését, az orvosok túlterheltségét.

    Egyes vélekedések szerint a változással külön válik majd a "szegények és a gazdagok" biztosítója, hatalmas lesz a szakadék az ellátási színvonalak között. Lesznek várólista nélküli magánintézmények, ahol gyorsan és emelt szinten folyik majd a munka, nem kell heteket, hónapokat várni egy-egy kisebb ambuláns műtétre vagy diagnosztikai vizsgálatra, és lesznek közkórházak, ahol ugyanaz a helyzet marad, ami jelenleg van.

    Fontos szót ejteni arról is, hogy a magán egészségbiztosítás nem váltja ki egészségbiztosítási járulékot, azt továbbra is fizetni kell az állam felé az alkalmazottak után. Talán a jövő majd az lesz, hogy választhatunk a két szolgáltatás közül, de ez korai jóslat lenne.

    A cégnek is jó befektetés


    Egy munkahelyi egészségfejlesztési terv célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy empatikus légkörű, korszerű munkahelyen.
    A megfelelő fizikális állapot, mentális és lelki kiegyensúlyozottság eredményeként már rövidtávon elkerülhető a tartós stressz, így csökkenhet a pszichoszomatikus megbetegedések száma. A lehetséges lépésekről dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa beszélt. A dolgozó egészségének védelme a cégnek is jó befektetés>>

    Jó befektetés a munkavállaló egészsége

    Miért éri meg a cégvezetőknek, hogy az alkalmazottaknak külön kössenek ilyen biztosítást? A munkaadót egy dolog érdekli: kiválóan teljesítsen a dolgozója, ne legyen beteg, ha mégis az lesz, nagyon rövid idő alatt, gyógyultan térjen vissza a munkába.

    Egy cég számára az egyik legjobb „befektetés” a munkavállalók profi egészségügyi ellátásáról való gondoskodás, a szolgáltatásfinanszírozó biztosítás. A munkaadó egyrészt hasznos juttatási elemet adhat a munkavállalónak, ezáltal csökkenteni tudja a dolgozó kiesését a munkaidőből, ráadásul emelt szintű szolgáltatáshoz jutnak paraszolvencia nélkül.

    A munkáltatók számára történő termékfejlesztés még folyamatban van az UNION Biztosítónál, ahol jelenleg egy - főként a járóbeteg-szakellátásra összpontosító - egészségbiztosítási program létezik. Lényege, hogy nem csupán összegbiztosítást nyújt, azaz meghatározott összeget fizet bizonyos betegség vagy műtét esetén, hanem háziorvosi beutaló birtokában telefonon történő ügyintézés és kapcsolattartás keretében megszervezi a szükséges szakorvosi vizsgálatot vagy az egynapos sebészeti beavatkozást. A beteg előre leszervezett időpontra, kulturált körülmények között érkezik a szükséges vizsgálatra, amelynek költségét a biztosítás fedezi.  

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az UNIQA Biztosító több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a betegség- és balesetbiztosítások területén, anyavállalatunk 50 százalékos részesedéssel piacvezető Ausztriában – mondta Juhos András személybiztosításokért felelős igazgatósági tag.

    A társaság már a tavalyi év végén bevezette a meglévő termék mellé az új egészségügyi ellátásokat nyújtó biztosítását, amely a betegségekhez kapcsolódó szolgáltatások több mint 90 százalékát kitevő járóbeteg-ellátásra koncentrál. A társaság a csoportos kötés esetére rugalmas, ügyfélre szabott megoldásokat kínál.

    Az egyéni termékhez általában telefonos kockázat-elbírálás kapcsolódik, az ajánlat aláírását egy telefonhívás követ, a biztosító által megbízott orvos felméri a leendő ügyfél egészségi állapotát, a kockázati tényezőket. Mielőtt döntünk, érdemes végigolvasni a biztosítási feltételeket.

    (WEBBeteg - Tóth András)


     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A munkahely szerepe a fogyókúra sikerében

    Az ébren töltött idő meglehetősen nagy része munkavégzéssel telik, ezért nem lényegtelen, hogy a munkahely mennyire támogatja dolgozói egészségtudatos életmódját. Néhány munkahelyen ugyan már elérhetők munkahelyi egészségnapok, szűrővizsgálatok, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások évente 1-2 alkalommal, ez azonban nem elég, ha az ajánlott egészséges életmód megvalósítása viszont 100%-ban a munkavállalóra hárul.

    A munkanélküliségtől jobban félünk, mint az asztmától

    A betegek többsége fél bevallani, ha úgy véli, hogy a munkahelyi körülmények is szerepet játszanak az asztmája kialakulásában. Mit tegyen, ha asztmás és erősen szennyezett, a légutakat károsító környezetben dolgozik?

    A kiégés első jelei

    A kiégés mindenkit érinthet teljesen függetlenül attól, hogy mit dolgozik, sőt sokszor attól is, hogy dolgozik-e egyáltalán.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Tényleg tovább élnek a nők, mint a férfiak?

    A nő a család egészségőre. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a nők jobban odafigyelnek saját maguk és családjuk életmódjára, egészségére, a rendszeres szűrővizsgálatok meglétére. Többek között ez is közrejátszhat abban, hogy jóval hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak. (x)

    Egy gyors étkezésnél is szem előtt tartható az egészséges étrend!

    Az egészséges életmód szerint való étkezés sokaknak problémát jelent hét közben. Hiszen a legtöbb munkahelyen csak egyórás ebédszünetet adnak. Így gyorsan, tápláló és egészséges ebédet találni nem egyszerű feladat. Az étkezés minősége és annak körülményei tudat alatt befolyásolják az embert, így egy megnyugtató környezetben elfogyasztott ebéd a testi és a szellemi regenerálódásban is segít.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.