• A fegyelmezett beteg - Milliárdos megtakarítás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Betegoktatók és Egészségnevelők Országos Közhasznú Egyesülete (BEOKE) szerint milliárdokat lehetne megspórolni az egészségügyben, ha a betegek betartanák orvosaik utasításait és az előírásoknak megfelelően szednék gyógyszereiket.

    Tahy Ádám, a BEOKE elnöke az MTI-nek szombaton, a témában rendezett budapesti konferencia szünetében elmondta, jelenleg a betegek legjobb esetben is csak ötven százalékban tartják be az orvosok utasításait.

    Az egyesület elnöke szerint ezért kiemelten fontos, hogy a betegek és az orvosok között kialakuljon egyfajta partneri viszony, amelyet az úgynevezett betegoktatással el lehetne érni.

    Hirdetések

    Betegoktatás

    Ismertetése szerint a betegoktatás két részből áll. Az orvosnak egyrészt el kell magyaráznia a betegnek egészségi állapota szakmai hátterét, ennél is fontosabb azonban, hogy motiválják a pácienseket életmódjuk megváltoztatására. Ehhez pedig kommunikációs, pedagógiai, és pszichológiai ismeretek kellenek. A BEOKE célja hogy ezen ismereteket oktassák, illetve ilyen tudású szakembereket képezzenek ki - mondta Tahy Ádám.

    Hagyományos- és az életmód orvoslás


    A nyugaton kibontakozó és ma már hazánkban is elérhető irányzat, a lifestyle medicine, vagyis életmód orvoslás a különböző egészségügyi problémák kezelésében kínál étkezésen, mozgáson, stressz-menedzsmenten és más életmód tényezőkön alapuló kezelést. Mi a különbség a hagyományos- és az életmód orvoslás közt?>>

    A BEOKE pénteken, Budapesten tartotta a Betegoktatók és Egészségnevelők országos versenyének döntőjét, amelynek eredményhirdetése szombaton, a "Betegoktatás Magyarországon. Jelen és jövő" című konferencián volt.

    Következetlen gyógyszerszedés, pontatlan diagnózis

    Az egyesület elnöke elmondta: a két nap alatt többen is felhívták a figyelmet arra, hogy a beteg-együttműködést tekintve Magyarországon a krónikus betegek ellátásában és kezelésében a legrosszabb a helyzet. Az ő esetükben kiemelten fontos lenne az életmód megváltoztatása, illetve, hogy megfelelően szedjék gyógyszereiket. Ehhez képest a konferencia egyik előadásában elhangzott, hogy például a szívbetegek közül csak mindössze harminc százalék szedi egy évnél tovább a számára életbevágóan fontos gyógyszert - hangsúlyozta a BEOKE elnöke.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Gödölle Zoltán, a BEOKE elnökségi tagja a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón az MTI-nek  elmondta: egy tavalyi uniós felmérésből az is kiderült, hogy minden ezer krónikus betegből mindössze harmincnak pontos a diagnózisa, terápiája. A nem megfelelő "betegvezetés és betegkövetés" miatt 970-en állandóan megjelennek az akut és sürgősségi ellátásban, ezzel eurómilliárdos veszteséget okozva az Európai Uniónak.

    Gödölle Zoltán arra is kitért, hogy az egyesületen belül egy olyan projekt felelőse, amelyben úgynevezett életmódügynököket képeznek ki. Ők egyrészt rendszeresen általános egészségnevelő előadásokat tartanának, másrészt az egyes betegeket is felvilágosítanák egészségi állapotukról, tanácsokkal szolgálnának, illetve a megfelelő intézménybe, szakemberhez való irányítással segítenék rehabilitációját. Elképzeléseik szerint mind a 198 kistérségnek lehetne ilyen életmódügynöke, akik így 60-70 ezer ember rehabilitációjáért, egészségmegőrzéséért lennének felelősek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Világossejtes veserák

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mik a betegség tünetei? Milyen vizsgálatokkal mutatható ki? Hogyan kezelhető?

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    A hypochondria akár paranoiáig is fajulhat

    A hypochondria az egyik legrégebb óta ismert betegség, már az ókori feljegyzésekben is találkozunk leírásaival. A köznapi emberek gyakran csak túlzott hiúságként tartják számon, ám a hypochondria komoly betegség is lehet.

    A szaunázás kockázatai - Alkoholfogyasztás, gyógyszerszedés és fiatalkor

    A krónikus betegségek mellett a szauna csak megfelelő elővigyázatossággal használható, vagy teljes mértékben kerülendő. Lássuk, mire figyeljenek a szaunázás során a gyerekek, az alkoholt fogyasztók és a gyógyszert szedők.

    Sokat tesznek egészségünkért, mégsem tudunk eleget róluk: tények és tévhitek a patológusokról

    Az orvostudomány szövevényes világa a betegek, illetve laikusok számára leginkább arról az oldaláról ismert, amelyet ők maguk is rendszeresen tapasztalnak, amikor találkoznak a háziorvosukkal, a fogorvossal, nőgyógyásszal, esetleg más szakorvossal. Létezik azonban egy olyan szakterület, amelyről homályos, rémisztő képek élnek a köztudatban, így a legtöbb ember igyekszik elkerülni a vele történő találkozás lehetőségét is: ez a patológia.

    Ismét kiújult az ízületi gyulladása? Van megoldás!

    A hűvösebb, szeles idő kifejezetten fokozhatja az ízületi gyulladás tüneteit, a betegeknek ilyenkor hatékonyabb gyógymódokra van szükségük. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista az okokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.

    Grépfrútlével ne vegyen be gyógyszert!

    A grépfrút és a pomelo népszerű gyümölcsök, a belőlük készült italok és szörpök a reggeli ételek gyakori összetevői. Ha gyógyszert is szedünk, akkor fontos tudni, hogy a két gyümölcs gátolhatja bizonyos készítmények felszívódását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.