• Influenzavírust támadó molekula

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy kanadai gimnazista lány olyan új molekulát hozott létre, amely megköti az influenzavírust. A molekula alkalmas lehet az influenza diagnosztizálásra vagy esetleg megelőzésére is.

    A 17 éves Maria Merziotis a Sanofi-Aventis gyógyszergyár BioTalent Challenge elnevezésű idei tehetségkutatási versenyén első díjat kapott a munkájáért. Ezzel részt vehet a hasonló nemzetközi BioGENEius Challenge-en, amelyet San Diego-ban tartanak júniusban.

    Hirdetések

    A kanadai egészségügy-minisztérium már meg is kezdte a kislány molekulájának tesztelését, és az első eredmények alapján "ígéretesnek" minősítette diagnosztikai célra. Az influenzavírusok úgy támadják meg az emberi szervezet sejtjeit, hogy először hozzákapcsolódnak a sejtek felszínén található sziálsav molekulákhoz.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kanadai gimnazista lány olyan sziálsav molekulát állított elő, amely szabadon lebeg, és alternatív receptor lehet a vírus számára. Vagyis a vírus inkább ehhez a szintetikus sziálsavhoz fog kapcsolódni, nem pedig az emberi sejtekhez.

    A lány szerint a szintetikus sziálsavval ki lehetne mutatni, hogy melyik influenzatörzs okozta a fertőzést, sőt be lehetne avatkozni a fertőzés folyamatába, ha a mesterséges sziálsavat injekció vagy spray formájában beviszik a szervezetbe.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Torokfájás: Mikor van szükség antibiotikumra?

    A vírusos eredetű megfázás tüneteként sokszor jelentkezik torokfájás, gyakran ez a betegség első tünete. A torokfájás lehet bakteriális eredetű is, a gyógyuláshoz ilyenkor antibiotikumra is szükség van. Milyen tünetek alapján különböztethetjük meg a vírusos fertőzést a bakteriálistól, mikor forduljunk orvoshoz?

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.