• Gyógyszerhiány miatt megszakították a kemoterápiás kezeléseket

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Zala Megyei Kórház onkológiai osztályán számos betegnél ideiglenesen meg kellett szakítani a kemoterápiás kezelést, mert az 5-fluor-uracil nevű összetevőből országos hiány lépett fel.

    Az 5-fluor-uracil nagyon fontos eleme a kemoterápiás kezeléseknek a vastagbél, a mell- és a fej-nyaki daganatok esetén. Október végére azonban az orvosoknak szembesülniük kellett azzal a ténnyel, hogy a készletek kifogytak, és hazai szinten nem tudják pótolni azokat. A gyógyszerhiány következményeként november 7-től a Zala Megyei Kórházban már nem tudták tovább folytatni a páciensek kemoterápiás kezelését. Az onkológiai osztályon ezen a héten csak azoknak a betegeknek az ellátása biztosított, akiknek nincs szükségük az érintett gyógyszerre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kialakult helyzet nem csak zalaegerszegi probléma, Szombathelyen, Veszprémben, Kaposváron és további hazai kórházakban is akadozik a daganatos betegek ellátása. Külföldi megrendelés útján igyekszünk pótolni a szert – nyilatkozta a zalaihirlap.hu-nak Dr. Ruzsa Ágnes, a zalai kórház onkológiai osztályának főorvosa. Ellentmondásos információk álltak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a gyógyszer mikor érkezik meg, de az MTI értesülései szerint egyedi importengedéllyel Európán túlról már sikerült beszerezni a készítményeket. Az 5-fluor-uracil péntekre érkezik meg Zalaegerszegre, így a betegek kemoterápiás kezelése már hétfőtől folytatódhat.

    A megkezdett kemoterápiás kezelésekben a két hetes csúszás még nem jár a betegek állapotromlásával, de ha ennél tovább kellene várni a gyógyszerre, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Milyen hatással van a szervezetre egy kemoterápiás kezelés?

    A hagyományos kemoterápiás szerek alapvetően sejttoxikusak, tehát nem csak egy bizonyos daganatsejtre, és nem csak a rosszindulatú sejtekre vannak hatással. A kemoterápiás szerek a gyorsan osztódó sejteket veszik célpontba, ebből ered számos, közismert mellékhatásuk is.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Az agydaganatok szövettani típusai, és a betegek kilátásai

    A daganatos betegségek, így az agydaganatok (központi idegrendszeri daganatok) is lehetnek jó és rosszindulatú elváltozások. Ezt a szövettani kép alapján határozzák meg a patológus szakorvosok, melyhez egységes osztályozási rendszereket fejlesztettek ki. A központi idegrendszert érintő daganatok kórlefolyását viszont erősen befolyásolja a daganat elhelyezkedése, valamint növekedésének üteme.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    A vastagbélrák kezelése

    A vastagbélrák terápiájának megválasztása minden esetben a daganat helyi kiterjedtségének, valamint a nyirokcsomókban, vagy más szervekben lévő áttéteknek a meghatározása alapján történik: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa.

    A májrák típusai és gyógyítása

    A májrák világszerte a daganatos elhalálozás egyik fő oka. Alapvetően két típusra osztható: a primer és a szekunder altípusokra. A megfelelő kezelés kiválasztásához elengedhetetlen a daganat jellegének meghatározása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások