• Szálló por - Továbbra is egészségtelen a főváros levegője

    Szerző:
    WEBBeteg

    Budapesten a meteorológiai folyamatokban tapasztalható javulás ellenére továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása.

    A légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a kisméretű szálló por (PM10) szintje - a szombati határozottabb javulás ellenére - két fővárosi mérőponton is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ami köbméterenként 75 mikrogramm, ugyanakkor minden mérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket, a köbméterenkénti 50 mikrogrammot.

    Hirdetések

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra vonatkozó tájékoztatása szerint időnkénti kisebb felhőzet növekedés mellett alapvetően napos idő várható, csapadék nem valószínű. A légmozgás a nappali órákban délkeleti irányból ismételten megélénkülhet. A légszennyezettség a tájékoztatási határérték körül alakul.

    Továbbra is indokolt az önkorlátozás

    A Főpolgármesteri Hivatal közleményben ismerteti: Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzet további romlása elkerülhető legyen, ezért a főpolgármester - az avar és kerti hulladék nyílt téri égetés tilalmának fenntartása mellett - ismételten önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri fel a lakosságot és a légszennyezőket.

    A városvezető kéri az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a közösségi közlekedés igénybevételének előnyben részesítését; a gépjárművek indokolatlan - álló helyzetben történő - alapjárati üzemeltetésének lehetőség szerinti mérséklését; a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését; illetve a szolgáltató, termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetőit kibocsátásuk csökkentését.

    A szálló por veszélyei az egészségre

    A magas szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

    A veszélyeztetett népességcsoportokba tartoznak a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.Ezért azt javasolják, hogy elsősorban a veszélyeztetett csoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, amelyeket narancssárga és piros színnel jelölnek a http://terkep.budapest.hu/website/zajterkep_html/zaj_index1.htm elérhetőségen.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

    2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik.

    Már nem korlátozzák a gépjárműforgalmat, de még ingyenes a tömegközlekedés

    A Főpolgármesteri Hivatal péntek hajnalban megszüntette a magas légszennyezettség miatt Budapesten korábban elrendelt gépjárműforgalom korlátozását. Ugyanakkor pénteken még ingyenes a tömegközlekedés a fővárosban a 0, 1, 2, 3, 4 környezetvédelmi besorolású járművek forgalmi engedélyével.

    20 településen veszélyes a levegő

    Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb mérési eredményei alapján hétfőn tovább romlott a légszennyezettségi helyzet. A levegő magas szálló por (PM10) tartalma miatt az ország nagy részén veszélyes a levegő minősége.

    Szálló por - Tovább romlott a levegő minősége

    Az ország nagy részén tovább nőtt a légszennyezettség, a magas szállópor-tartalom miatt vasárnap már tizenhét település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

    Továbbra is több településen magas a légszennyezettség

    Továbbra is országszerte több településen magas a légszennyezettség.

    Levegőminőség lakossági tájékoztató

    A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el Salgótarjánban szerdán a levegőszennyezettség miatt - közölte az MTI-vel a városháza. Több településen kifogásolt a levegő-egészségügyi helyzet, illetve egészségtelen a levegőminőség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.