• Jogszabályt sürget az OÉTI

        Szerző:
        WEBBeteg

        Fontos, hogy minél előbb jogszabály legyen a országos tiszti főorvos egészséges közétkeztetésre vonatkozó ajánlásából, ugyanis a közétkeztetés ma Magyarországon kockázatot hordoz - mondta az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

        Martos Éva kiemelte: a felnövekvő generáció a bölcsődében, az óvodában, az iskolában gyakorlatilag ki van szolgáltatva a közétkeztetésnek, ezért annak megújítása, egészségesebbé tétele kiemelten fontos.

        A tiszti főorvos augusztus elsején megjelent ajánlásához több mint háromszáz hozzászólás érkezett - hangsúlyozta az OÉTI főigazgatója. A múlt héten az összes érintett, a minisztériumuk képviselői, nagyobb közétkeztető cégek vezetői és több más szakember egyeztetett a közétkeztetés megújításának lehetőségeiről. Martos Éva kifejtette: abban mindenki egyetértett, hogy az új szabályozásra szükség van, így reméli, hogy még idén megszületik az erről szóló jogszabály.

        Hirdetések

        A költségek növekedése elenyésző - az egészséges táplálkozás hatásai jelentősek

        Mint emlékeztetett, a közétkeztetést szabályozó korábbi rendeletet hatályon kívül helyezték, ezért volt szükség a tiszti főorvos által kiadott normatív utasításra és ajánlásra. Ez alapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a szolgáltatókat, de bírságot - a jogszabály hiánya miatt - még nem szabhatnak ki.

        Minden ötödik gyerek elhízott


        A helytelen táplálkozás által okozott betegségek megelőzése igen fontos, mert a súlyfelesleg sok krónikus kórnak, még a ráknak is lehetséges alapja. Alapos okkal, hiszen a magyar lakosság fele túlsúlyos, és az elhízás nem egyik napról a másikra megy végbe. Éppen ezért már gyerekkorban kell megfogni a felesleges kilókat. Könnyebben könnyebb az élet>>

        Martos Éva arra is kitért: ellenőrzéseik alapján bebizonyosodott, hogy az egészséges ételek elkészítése nem feltétlenül kerül több pénzbe, de ha mégis, az sem összemérhető azzal az "egészségnyereséggel", amelyet a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzésén spórolnak meg - fejtette ki az OÉTI főigazgatója.

        Zentai Andrea, az OÉTI diétás és közétkeztetési osztályának vezetője elmondta, az új ajánlás az OÉTI korábbi felmérései és nemzetközi irodalmak alapján állították össze. Az új élelmiszeralapú, közérthetőbb ajánlás az élelmezésvezetők mellett a pedagógusoknak és a szülőknek is segítséget nyújt az egészséges ételek elkészítésében, az egészséges táplálkozásra nevelésben.    

        OÉTI főzőkonyha

        Mint kifejtette, a korábbi ajánláshoz képest növelték a tej, illetve a savanyított tejtermékek, a zöldség, a gyümölcs, illetve a teljes őrlésű gabonából készült pékáru mennyiségét.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Csökkentették az egyéb pékáru mennyiségét, illetve az ételízesítők, kényelmi termékek felhasználását, a napi hozzáadott cukormennyiséget, illetve meghatározták, hogy egy adott étel mennyi sót tartalmazhat.

        Martos Éva kiemelte, hogy az egészséges ételek készítésének népszerűsítése érdekében az OÉTI elindítja saját főzőkonyháját; az elméleti tudnivalók oktatása mellett a gyakorlatban is be fogják bizonyítani, hogy kevés sóval és zsírral is lehet gazdaságosan és finomat főzni.

        Az országos tiszti főorvos új, augusztustól érvényes ajánlásában a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt, a túl zsírosnak ítélt tejfölöket, húsokat, illetve húskészítményeket. Kitért arra is: a közétkeztetésben az étrend összeállításakor ügyelni kell arra, hogy az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen.

        Reformok a közétkeztetésben


        Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján található dokumentum szerint a közétkeztetésben az étrend összeállításakor ügyelni kell arra, hogy az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen. Például 14 éven aluliaknak csípős, erősen fűszeres vagy a nyálkahártyát erősen irritáló ételt nem lehet adni, s egymást követő kétszer tíz "élelmezési napon" belül egy ételsor csak egyszer fordulhat elő. Reformok a közétkeztetésben>>

        (MTI)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Fiatalkori mellrák

        Tóth András

        Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

        Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét.

        Nehéz a rohanó életvitelt összeegyeztetni az egészséges táplálkozással, de nem lehetetlen

        A nagyvárosi élet velejárója, hogy sokan nem tudnak otthon ebédelni. Ilyenkor nehéz megoldani az egészséges táplálkozást, pedig ez az egészségmegőrzés alapja. De az ételrendelés ma már nem csak a menzaszintű ételeket jelenti, sőt vannak olyan helyek, ahol a szénhidrátcsökkentett diétától a fehérjedús diétán át cukormentes ételek is választhatók.

        Táplálkozási trendek 2018-ban

        A táplálkozástudomány egy folyamatosan fejlődő tudományág, ahol Hérakleitoszt szavaival élve „az egyetlen állandó a változás maga”. Napi rendszerességgel látnak napvilágot új tanulmányok, és jelennek meg a legújabb kutatások eredményei. Az egészségtudatosság is egyre nagyobb teret hódít, számos felmérés (ELEF2014, Nielsen 2016, GFK 2016) szerint a magyar emberek többsége úgy véli, hogy a genetikai, biológiai adottságokon túl az egészség megőrzésének a kulcsa, ha mi magunk is teszünk érte, vagyis az egészségtudatos életmód.

        Kiemelten támogatják a gyermekek egészséges táplálkozását

        A gyermekek étkezési kultúrájának, étkezési körülményeinek javítását célzó Menő menzák az iskolában című, szeptemberben lezárult pályázat keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 314 iskolai alapítvány kérelmét támogatta összesen csaknem hatmilliárd forint értékben - jelentette be a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Kecskeméten.

        Új étrendi ajánlások saját és bolygónk egészsége védelmében

        A FAO és az Oxfordi Egyetem új tanulmánya közös nevezőre hozza a fenntarthatóságot, klímaváltozást az egészséges táplálkozással.

        Legyen finom, ami egészséges!

        Cikkünkből megtudhatja, hogy mit jelent a közétkeztetés fogalma, és olvashat a közétkeztetést érintő változásokról.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.