• Veszélyesek lehetnek a csodaszerek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Napjainkban egyre jellemzőbb, hogy a nem gyógyszerként forgalomba hozott termékek reklámjai gyógyulást ígérnek, súlyos betegek számára indokolatlanul reményt keltenek annak ellenére, hogy jogszabály tiltja ezen termékek reklámozása során a gyógyító hatás feltüntetését - figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti Intézet.

    Manapság nagy arányban jelennek meg az olyan hirdetések, amelyek veszélyt jelentenek a fogyasztókra, mert betegségmegelőző, gyógyító hatást tulajdonítanak olyan, nem gyógyszerként engedélyezett termékeknek (táplálékkiegészítők, élelmiszerek, kozmetikumok, s ezen kategóriákba nem sorolt egyéb termékek), amely azoktól nem várható el.

    Hirdetések

    Az utóbbi években az érdeklődés középpontjába kerültek az úgynevezett bio-élelmiszerek, ismét felfedezzük a gyógynövények kedvező hatását. Sokan inkább alkalmaznak a gyógyszeres terápia helyett, vagy a mellett természetes eredetű készítményeket kisebb-nagyobb egészségügyi problémáikra.

    A megváltozott táplálkozási szokások, és az igény az egészségesebb termékek iránt segíti az étrend-kiegészítők széles körben való elterjedését, ugyanakkor ez a jelenség annak a veszélyét is hordozza, hogy engedély nélküli, illegális, esetleg hamis termékek is elérhetővé válnak a hazai fogyasztók számára.

    Ezen készítmények megjelenésükben gyakran a gyógyszerekre emlékeztetnek, hiszen tabletta vagy kapszula formában, színes dobozba csomagolva, védjegyzett néven kerülnek a boltokba, a webáruházak virtuális polcaira vagy a csomagküldő szolgálatok áruválasztékába. Összetételük el is tér a hagyományos élelmiszerekétől, viszont nem tartoznak a gyógyszer-, illetve gyógytermék kategóriába sem, mivel nem felelnek meg az e termékekkel szemben támasztott szigorú jogszabályi követelményeknek (bizonyított hatékonyság, garantált minőség, ártalmatlanság).

    Mégis az a veszélyes tendencia terjed mind jobban, hogy a reklámok gyógyulást, életminőséget javító - súlycsökkentő, potencianövelő, mellnövelő, stb. - hatást ígérnek, vagy súlyos, krónikus betegek számára indokolatlanul reményt keltenek annak ellenére, hogy jogszabály tiltja e termékek reklámozása során a betegséget megelőző vagy gyógyító hatás feltüntetését.

    A hazai és import étrend-kiegészítők nyilvántartásba vétele az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) hatáskörébe tartozik. A forgalmazás bejelentéshez kötött ugyan, de az eljárás nem követeli meg szakmai dokumentáció, vizsgálati eredmények benyújtását, a deklarált hatás bizonyítását.

    Számos esetben azzal a gyakorlattal szembesülünk, hogy a legálisan táplálék-kiegészítőként bejelentett és nyilvántartásba vett termék hirdetésében már szántszándékkal félrevezető információ jelenik meg a készítmény gyógyító hatását illetően.

    A súlycsökkentő tabletták esetében szakmailag nem megalapozottak például az olyan állítások, mint a "Minden egyes szem tablettával egy kilogrammal kevesebb!", vagy "Teljesen természetes módon, erőfeszítések és mellékhatások nélkül megszabadulhat kilóitól."

    Még gyógyszerként sem törzskönyveztek olyan készítményt, amely ilyen markáns hatással rendelkezne, amennyiben viszont a termék az ígért hatással rendelkezik, élelmiszerként való forgalmazása, illetve ellenőrzés, orvosi kontroll nélkül történő alkalmazása súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet.

    Még elítélhetőbb az a gyakorlat, amikor semmilyen engedélyt nem szerez be a forgalmazó, sőt külföldön betiltott, hatástalannak ítélt terméket rákellenes hatással ajánl és terjeszt a hazai lakosság körében.

    Az ilyen ügyekben a büntető feljelentésnek is helye van. A jelenlegi szabályozás mellett az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) intézkedési lehetősége kizárólag annak megállapítására szorítkozik, hogy a vizsgálatba vont reklám - jogellenesen - gyógyszerek esetében elvárható hatást tulajdonít az adott terméknek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Rengeteg bejelentés, panasz érkezik az intézethez különféle "csodaszerekkel" kapcsolatban. Az OGYI minden esetben továbbítja azokat az eljárási jogkörrel rendelkező hatóságnak: az ÁNTSZ, az OÉTI végzi az étrend-kiegészítők ellenőrzését, de a fogyasztók megtévesztése jogcímén hatáskörrel rendelkezik a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, valamint a Gazdasági Versenyhivatal is, amely hatóságok az egyéb termékeket is érintő eljárásaik lefolytatása során az OGYI szakvéleménye alapján hozzák meg döntésüket.

    (Forrás: rakgyogyitas.hu - a témáról részletesebben itt olvashat.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága!

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Tények és tévhitek a gyógyhatású készítmények szedésével kapcsolatban

    Gyógyhatású készítmények alatt azokat a természetes eredetű anyagokat tartalmazó termékeket (növényi, állati ásványi anyagok, vitaminok) értjük, amelyek kedvező biológiai hatással rendelkeznek szervezetünk működésére, orvosi felügyelet nélkül is alkalmazhatók, és – amennyiben előírásszerűen szedjük őket – egészségügyi ártalommal nem járnak.

    Tájékozatlanok a magyar betegek - Miért?

    A közvélekedéssel ellentétben a táplálékkiegészítők forgalmazásához semmiféle hatásosságra irányuló vizsgálat nem szükséges, és a természetes alapanyagú gyógytermékek is túladagolhatóak. A Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös kutatása szerint általánosak a lakosság körében a veszélyes tévhitek.

    Gyógyszerek, gyógyhatású készítmények

    A magyar jogszabályok 2 fajtáját különböztetik meg a gyógyszereknek: az orvosi vényre kapható, és a recept nélkül kapható gyógyszereket. Cikkünkből megtudhatja, hogy mi a jelenleg is érvényben lévő jogszabály ezekre a szerekre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.