• Népszerűbb a módosított ösztöndíjprogram

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bő egy hét alatt már 46-an jelentkeztek az egészségügyi államtitkárság által ismét meghirdetett rezidensi ösztöndíjprogramra, amelyben az előzőekhez képest több feltétel módosult, de a szakorvosképzés idejére ígért havi nettó százezer forintos támogatás változatlan maradt - közölte az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) elnöke csütörtökön az MTI-vel.

    Paphalmi Rita elmondta: a kibővült Markusovszky-ösztöndíjprogram pályázati kiírása múlt kedden jelent meg a honlapjukon. Nagyon nagy az érdeklődés, naponta húsz-harminc telefon érkezik hozzájuk ez ügyben - hangsúlyozta.

    Tájékoztatása szerint csütörtök reggelig 46 pályázat érkezett hozzájuk, azokról az október elsejéig beérkező jelentkezésekkel együtt október 15-ig döntenek majd.

    Hirdetések

    A pályázatok elbírálása változatlan

    Mint kifejtette, a pályázatokat, ugyanúgy mint az első körben, egy háromtagú bizottság, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága, a Magyar Rezidens Szövetség és az EEKH egy-egy delegáltja bírálja el. A szempontok továbbra is ugyanazok, vagyis továbbra is elsőbbséget élveznek azok, akik az idén kezdik meg a szakképzésüket, utána jönnek azok, akik már benn vannak a szakképzésben. Azonos rangsorolású pályázók esetében pedig további szempontok - például a diploma vagy a záróvizsga átlaga - alapján döntenek.   

    Szakorvosjelöltek ösztöndíja


    Havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésbe, vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt. Ösztöndíjjal akarják itthon tartani az orvosokat>>

    A szakorvosjelöltek először meghirdetett Markusovszky Lajos-ösztöndíjára az augusztus 22-i határidőig 600 helyre 124-en jelentkeztek, közülük 112-en nyertek a pályázaton.

    Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár szeptember elején, Balatonfüreden egy egészségügyi konferencián jelentette be, hogy módosították a rezidensek ösztöndíjprogramjának korábbi feltételeit.    

    Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke erre reagálva közölte: a szakorvosképzési ösztöndíjprogram feltételeinek módosításával már betelhet a meghirdetett helyek többsége.

    A pályázat feltételei

    A kibővült Markusovszky-ösztöndíjprogram keretében a pályázók választhatnak, hogy az ösztöndíj folyósítása után annak időtartamával megegyező ideig teljes munkaidőben vagy annak kétszeres idejéig félállásban dolgoznak közfinanszírozott hazai egészségügyi szolgáltatónál. A pályázó a szakvizsga letétele után az egészségügyi tevékenységet az eddigi fél év helyett maximum két évre szakíthatja meg. Az ösztöndíjprogram az idén végzett orvosok mellett nyitott azok előtt is, akiknek legalább egy évük még hátravan az elsőként megszerzendő szakképzés idejéből.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kibővített pályázatnak is feltétele, hogy a programban részt vevő szakorvosjelölt nem fogadhat el hálapénzt. Az is kitétel maradt, hogy ha a szakorvosjelölt a szerződésben vállaltakat nem teljesíti, köteles a felszólítástól számított 90 napon belül az addig folyósított ösztöndíj jegybanki alapkamattal terhelt teljes összegét egy összegben visszafizetni.

    Az EEKH honlapján található kiírás szerint a kibővült Markusovszky-ösztöndíjprogram keretében a pályázatok benyújtásának végső határideje december elseje. Az adott hónap első napjáig beérkezett pályázatokról annak a hónapnak a közepéig döntenek. A nyertes pályázók névsorát a hivatal honlapján teszik majd közzé. A pályázat nyerteseinek a százezer forintos támogatást első alkalommal legkésőbb január végéig utalják át - olvasható a kiírásban.

    Szakorvoshiány


    Rendelések maradnak el, és órákig kell várni egy-egy szakrendelőben, mert nincs elég szakorvos itthon. Egyre gyakrabban panaszkodnak erre a betegjogi képviselőknek és az Egészségbiztosítási Felügyeletnek is. Budapesten több kerületben is cserélgetik az orvosokat, mert csak így tudják megtartani a rendeléseket. Káoszt okoz a szakorvoshiány>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    46407 vokssal ért véget június 2-án éjfélkor a szavazás

    Lezárult az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Államtitkárságának égisze alatt szervezett Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza: az internetes szavazás. Rengetegen szurkoltak orvosukért, így két héten át folyamatosan négyóránként szavaztak,hogy meghálálják a TOP listás praxisok áldozatos munkáját.

    Újra indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

    Nyolcadik alkalommal indult újra december 20-án Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat. A meghirdető az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

    Újra indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

    Nyolcadik alkalommal indul december 20-án Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat. A meghirdető az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

    Indul az Anyák Háza Országos Program

    Ma Magyarországon hiába írja elő jogszabály, hogy minden szülőnek joga van a gyermeke mellett tartózkodnia a kórházi kezelés ideje alatt, még sincs erre mindenhol lehetőség. Az egészségügyi intézmények nem tudják megoldani a szülők elszállásolását a gyógyulási idő alatt, éppen ezért szeretne az SCA Hygiene Products Kft. a Bethesda Kórház Alapítvány és a Magyar Gyermekorvosok Társaságának támogatásában pályázat útján lehetőséget kínálni a helyzet orvoslására.

    A legjobb háziorvos - Még három hónapig küldheti be ajánlatát

    Tavaly decemberben sajtótájékoztató keretében hetedszer indították el a szervezők Az év praxisa a Kárpát medencében pályázatot, amelyben keresik a tavalyi év legjobb, a betegeivel legtöbbet törődő háziorvosát, nővérét, egyszóval praxisát.

    A klíma változik - A táplálkozásnak és a mezőgazdaságnak is változnia kell

    Engedd szabadjára a kreativitásodat az Élelmezési Világnap idei témája kapcsán és pályázz az ENSZ FAO most meghirdetett nemzetközi rajz- és videópályázatára!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.