• Magyarországon dohányoznak a legtöbben

    Szerző:
    WEBBeteg

    A 4 visegrádi ország közül Magyarországon dohányoznak a legtöbben - derül ki az Image Factory és a TÁRKI kedden nyílvánosságra hozott felméréséből. Magyarországon a lakosság 36 százaléka, Lengyelországban 32 százaléka, Csehországban 29 százaléka, Szlovákiában pedig 24 százaléka füstöl.

    A magyar dohányosok füstölnek a legintenzívebben is: 10-ből 9 magyar rendszeresen hódol káros szenvedélyének, míg a cseh dohányzók közül 10-ből csak 7-8 gyújt rá rendszeresen, ráadásul sokan akkor is csak legfeljebb 10 szál cigarettát szívnak el egy nap. A magyaroknál azonban nagyon sok az erős dohányos: a rendszeresen cigarettázók közül csaknem 30 százalék több, mint egy dobozzal szív el.

    Hirdetések

    Magyarországon több férfi dohányzik, mint nő: kétötödük szív 20 szálnál többet naponta, míg a hölgyeknek kevesebb, mit egyharmada füstöl ennyit. A dohányzók aránya a fiatal középkorúak, a 30-39 évesek között a legmagasabb. Befolyásolja a dohányzási szokásokat az iskolai végzettség: a szakmunkások 44 százaléka a diplomásoknak azonban csak a 23 százaléka dohányzik. Szintén éles különbség van aközött, hogy valaki hol lakik: míg Budapesten csak 15 százalék az erős dohányosok aránya, addig vidéken ez az arány 30 százalék.

    A különféle leszoktató kampányokra is legkevésbé a magyarok reagáltak: korábban Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban ugyanannyian dohányoztak, ám az utóbbi két országban jóval többen szoktak le, mint hazánkban. Az EU egyre több országában tiltják be a dohányzást éttermekben, bárokban és sörözőkben. A visegrádi országokban is várhatóan hamarosan bevezetendő szigorítás eredményében azonban egyik ország lakossága sem bízik igazán: a válaszadók sokkal valószínűbbnek tartják, hogy a tiltás csak az alkalmi dohányosok kedvét veszi el, a lengyelek 56, a magyarok 50, a csehek 46, míg a szlovákok 45 százaléka vélekedik így.

    A tiltással egyébként leginkább a lengyelek és a szlovákok értenek egyet, ebben a két országban jóval többen vannak a dohányosok elleni szigorúbb intézkedés hívei, mint Magyarországon vagy Csehországban. A válaszadók egyébként éles különbséget tesznek az éttermek, a bárok és kávézók között. Meglepő, hogy a többi nemzetnél engedékenyebb magyarok a legelutasítóbbak az éttermi dohányzással kapcsolatban: 5 magyarból 4 ezt betiltaná. 

    Négy ország közül a magyarok szerint lép leghamarabb életbe a tilalom hazájukban: a megkérdezettek közül sokan arra tippeltek, hogy már 1-2 éven belül. A csehek jóval kevésbé tartanak az uniós nyomástól: minden 5. polgár gondolja úgy, hogy náluk soha nem lesz betiltva a dohányzás éttermekben, bárokban és kávézókban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Magyarországon csaknem 5 ezer hektáron folyik dohánytermesztés, és közel 2.000 szál cigaretta jut évente minden lakosra. A magyar államnak becslések szerint több mint 250 milliárd forint bevétele származik a 20 milliárd szál cigaretta jövedéki adójából. A dohányzás okozta egészségkárosodás miatti kiadások viszont jóval meghaladják ezeket a bevételeket. Például: a dohányzással kapcsolatos betegségek kezelésére egy évben 14 milliárd forintot költenek fekvőbeteg-ellátásra, 36 milliárdot rokkantnyugdíjra, 7 milliárdot háziorvosokra, 9 milliárdot táppénzre és 51 milliárdot gyógyszerekre.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Az otthon veszélyei: a harmadlagos dohányfüst

    Az, hogy a dohányzás gyakorlatilag minden szervünket közvetve károsítja, mindenki számára nyilvánvaló. Ugyanakkor kevésbé ismert, hogy a cigarettázás zárt térben a berendezési tárgyainkon, a bútorokon is nyomot hagy.

    Cigaretta - 4000 kémiai vegyület egyetlen szálban

    A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin.

    Kipróbálta a cigit? Valószínűleg újra rá fog gyújtani!

    Brit, amerikai, ausztrál és új-zélandi adatok elemzésével azt találták, hogy az emberek 60,3 százaléka kipróbálta a dohányzást, közülük 68,9 százalékra becsülték azok arányát, akiknél napi szokássá vált a cigarettázás.

    Élet a COPD-vel: Hogyan tegyük le a cigarettát?

    A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek körében 90 százalék azoknak az aránya, akik a betegség diagnosztizálásakor dohányoztak vagy továbbra is rendszeresen cigarettáznak. Ez a magas arány annak ellenére sem csökken, hogy a COPD kialakulásáért nagymértékben felelőssé tehető a dohányzás. A tünetek enyhítése érdekében ezért a leszokás lenne a legjobb döntés minden beteg részéről.

    A passzív dohányzás káros következményei - Orvosi tények

    Nincs még 40 éve, hogy a világ egyáltalán ráébredt arra: a dohányzás ártalmas. Azóta egyre több és egyre nagyobb ívű kutatások és kísérletek sora készül a legnépszerűbb szenvedély káros hatásainak felfedezésére.

    Ne gyújts rá, és nyerj éveket!

    Egyetlen szál cigaretta is 11 perccel rövidíti meg az életet, a rendszeres dohányzás pedig mínusz 14 évet jelent. Erre figyelmeztet november 17-én a füstmentes világnap.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.