• Szakorvosi ösztöndíjprogram: Hányan jelentkeztek?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett rezidensi ösztöndíjprogramra hétfő délig 110-en jelentkeztek; a határidő éjfélkor jár le. A kiírás szerint 600 szakorvosjelölt és 20 szakgyógyszerész-jelölt kaphatna támogatást.

    Az egészségügyi szaktárca hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy délig 99 szakorvosjelölt és 11 szakgyógyszerész-jelölt adta be pályázatát az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalhoz (EEKH) arra az ösztöndíjprogramra, amelyben a képzésüket kezdő fiatalok öt évig havi nettó havi százezer forintos támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt.

    Hirdetések

    Közleményükben azt írták, hogy az államtitkárság újabb pályázati kört hirdet a szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos ösztöndíjára és a szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly ösztöndíjára.

    Kik kaphatják meg az ösztöndíjat?

     

      Orvoshiány Magyarországon


    Hova tűnnek a magyar orvosok? Mostanában a kérdés egyre gyakrabban hangzik el, és egyre szélesebb kört foglalkoztat. Nem véletlenül, hiszen az egészségügy olyan központi téma, olyan közügy, amely mindenkit érint élete valamely szakaszában. Hová távoznak a magyar orvosok?>>

    A hétfőn záruló pályázati körben azok jelentkezhettek, akik az idén, augusztus 20. előtt kapták meg az általános orvosi oklevelüket. Hamarosan viszont már azok is jelentkezhetnek, akik csak a hónap végén, esetleg október-novemberben tesznek záróvizsgát. Az államtitkárság kiterjeszti a programot azokra is, akik még legalább három évig részt vesznek a szakorvosképzésben, vagyis minden, jelenleg a végzést követő kétéves törzsképzésben résztvevő rezidensre.

    A szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos ösztöndíjára és a szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly ösztöndíjára az új pályázati kiírás hamarosan megjelenik az EEKH honlapján és az Egészségügyi Közlönyben is.

    Emlékeztettek, hogy az államtitkárság korábbi bejelentésének megfelelően ettől az esztendőtől kezdve folyamatosan lehet belépni a rezidensképzésbe is. Emellett a szakorvosjelöltek évente egyszeri, bruttó 127 ezer forint költségtérítést is kaphatnak például a képzéssel összefüggő szállás vagy utazás finanszírozásához.

    Kiemelték, hogy a bérfeszültségek enyhítése érdekében várhatóan az év utolsó negyedévében a rezidenseket képző mentorok és tutorok díját is megemelik, ezzel együtt az erre vonatkozó szabályokat is felülvizsgálják majd.

    A szakorvosok támogatása

    Emellett 12 milliárd forint uniós forrásból folyamatban van egy a rezidensekéhez hasonló, adó- és járulékmentes kétéves ösztöndíjprogram előkészítése is, amellyel a tárca a törzsképzést befejező, az első szakvizsgájukra készülő szakorvosjelölteket, a második szakvizsga vagy magasabb végzettség megszerzéséért képzésben részt vevő szakorvosokat és szakdolgozókat, továbbá az őket helyettesítő munkatársaikat szeretné támogatni - írta az államtitkárság, kiemelve, hogy 2011-től a szakorvosok és szakdolgozók ötévenként kötelezően előírt továbbképzésének költségeihez is hozzájárul a kormányzat.

    Mint írták, az egészségügyben dolgozók megbecsülése érdekében az államtitkárság hamarosan további intézkedéseket is tesz majd.

    "Az intézkedések célja, hogy a most végző szakorvosjelöltek itthon találják meg számításaikat, és fokozatosan javuljon az őket képző szakemberek anyagi és társadalmi megbecsülése is" - fogalmazott a szaktárca.

     

     Egyre kevesebb a háziorvos
    Ha valaki beteg, rögtön a háziorvoshoz szalad. Ő tudja, melyik szakorvos mikor rendel, hová kell beutaló, hová nem, időpontkéréshez melyik telefonszámot kell hívni. Ellátja kisebb-nagyobb betegségeinket, igazolást állít ki.
    Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta: az egész orvostársadalomra igaz az idősödés. Ma Magyarországon a háziorvosok 25 százaléka, több mint 1500 fő nyugdíjkorhatáron túl dolgozik. Több száz fő túl a 70 éven is dolgozik.
    Egyre kevesebb a háziorvos>>

    Mit várnak az ösztöndíjtól?

    A szakorvosjelöltek ösztöndíjprogramjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Páva Hanna helyettes államtitkár számolt be július közepén. Eszerint a Markusovszky Lajos ösztöndíj révén hatszáz szakorvos, a Than Károly ösztöndíj révén pedig húsz szakgyógyszerész kaphat a fizetésén felüli havi nettó százezer forintos támogatást, amelyet november elsejétől öt éven keresztül folyósítanak.

    Szócska Miklós kiemelte: a kormány döntése értelmében ez a bérfejlesztés a szakorvosképzésben részt vevőkre vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a szakorvosokat tanító orvosok támogatását is növelik. Ez utóbbi konkrét összegét később jelentik be - mondta akkor Szócska Miklós.

    Páva Hanna közölte: a szerződésben a rezidenseknek vállalniuk kell, hogy az ötéves szakképzés után még legalább ugyanannyi ideig, amíg támogatásban részesültek, vagyis összesen tíz évig társadalombiztosítás által támogatott egészségügyi intézményben dolgoznak Magyarországon. Emellett azt is vállalniuk kell, hogy nem fogadnak el paraszolvenciát. Szerződésszegés esetén a szakorvosoknak arányosan, kamatostul vissza kell fizetniük a kapott összeget.

    Felmerülő kételyek

      Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
    Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: a rezidensek szkeptikusak az ösztöndíjjal kapcsolatban, szövetségüknél a múlt hét végéig nagyjából tízen érdeklődtek, illetve kértek tanácsot.

    Mint kifejtette, bár a szervezetnek az az álláspontja, hogy ez az ösztöndíjprogram nem a megfelelő megoldás, mindenkinek tárgyilagosan igyekeztek elmondani az előnyeit és a hátrányait. Előnyként kiemelte, hogy a résztvevőknek a szakvizsgáig jelentős anyagi segítséget ad. A szakvizsga után viszont rögtön ott a hátrány, hogy nem tudni, öt év múlva mennyit keresnek majd az egészségügyi dolgozók, "semmi sem garantálja, hogy meg fognak tudni élni" - tette hozzá.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Elindult Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

    2016. december 20-án ünnepélyes sajtótájékoztató keretében indították el hivatalosan Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázatot az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalban. A helyszín nem véletlen: a hivatal harmadjára támogatja a nemes versengést, amelynek célja, hogy az emberséges és szakmailag is elhivatott gyógyítókra, a példaértékű orvos-beteg kapcsolatokra és a háziorvosok kitartó, szolgálatkész munkájára irányítsa a szélesebb nyilvánosság figyelmét.

    Önkéntes orvosok végeznek vizsgálatokat Erdélyben

    Október 4. és 9. között ismét Erdélyben végez vizsgálatokat a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvos csapata - tájékoztatta az MTI-t a szervezet.

    Ki nyerte meg Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázatot 2014-ben?

    Zombor Gábor egészségügyi államtitkár és Balogh Sándor/ OTH/ OALI/ a zsűri elnöke átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében díjait a hazai és a határon túli háziorvosoknak és munkatársainak az Emberi Erőforrás Minisztérium Arany János utcai épületében.

    Ugye önnek is van egy története?

    Finisben Az év praxisa a Kárpát medencében pályázat!

    A fiatalabb orvosok kitettek leginkább a betegek agressziójának

    Az orvosok 13 százaléka szerint kifejezetten gyakori, hogy a mindennapi tevékenység során a betegek jogi szempontból támadóan, fenyegetőzően lépnek fel a szakemberekkel szemben.

    Az elégedett betegek szívesebben értékelik az orvosukat az interneten

    Az orvosok népszerűsége és a róluk írt online értékelések közötti összefüggést mutatta ki egy felmérés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.