• Gyógyászati központ épül Pakson

    Szerző:
    WEBBeteg

    Még az idén elkezdődik egy gyógyfürdőt is magába fogadó gyógyászati központ építése Pakson. A közel másfélmilliárdos beruházást pályázati forrás híján önerőből finanszírozza a város.

    Sztruhár Sándor, a gyógyászati központ projekt koordinátora az MTI-nek elmondta: az engedélyek megvannak, gyógyvízzé minősítették a kezelésekhez használni kívánt vizet, amely mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas.

    Hirdetések

    Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalától a napokban érkezett meg a határozat arról, hogy gyógyvízzé minősítették a 2009 tavaszán fúrt, úgynevezett B-196-os kutat az Egészségügyi Szakmai Kollégium Balneoterápia Tagozatának elnöke orvosi dokumentációra alapuló javasolta alapján, közölte Dávid Ildikó a paksi önkormányzat sajtóreferense az MTI-vel.

    Sztruhár Sándor tájékoztatása szerint a mozgásszervi panaszokra javallott, 53 Celsius fokos vizet a gyógyászati célok mellett az épület fűtésére, használati meleg víz előállítására is használják majd. Az eddigi számítások szerint esetleg a leghidegebb téli időszakban lesz szükség kiegészítésre, hangsúlyozta Sztruhár Sándor.

    Gyógytorna, súlyfürdő, szakrendelések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gyógyfürdőben négy medence kap helyet, két, egyenként kilencven négyzetméteres gyógyvizes, egy gyógytornára alkalmas normál vizes, és egy súlyfürdő medence. A központ kapcsolódik majd a városi rendelőintézethez, a fürdő mellett számos szakrendelést és szolgáltatást idetelepítenek a város más pontjáról - tette hozzá Sztruhár Sándor. A központ megépítése a városvezetés egészségügyi stratégiájának fontos eleme, mutatott rá.

    Az új létesítmény építési költsége az előzetes költségbecslések szerint 1,3 milliárd forint, amelyhez pályázati forrást szerettek volna igénybe venni. Ennek hiányában saját erőből, az önkormányzat tulajdonában lévő Paksi Ipari Park Kft. beruházásában épül meg a központ.

    Gyógyvizek


    Az életkor előrehaladtával a testmozgás mellett vagy helyett más módszerek is előtérbe kerülnek, ha az egészség megőrzése, a szervezet egyensúlyának fenntartása a cél. Ennek egyik módszere a fizioterápia. Természeti kincseink közül a gyógyvíz szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, így kellő tájékozódás után bátran élhetünk ezzel a lehetőséggel. Minden, amit a gyógyvizekről tudni érdemes>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mit tehet, ha puffad vagy görcsöl?

    Pohárban vagy medencében, alkalmanként vagy rendszeresen - a haspuffadás leküzdése során, hasznos segítőtársak lehetnek a gyógyvizek.

    Különleges téli gőzfürdőzés!

    Varázslatos élmény, amikor télen, a mínuszban a gőzölgő medencében ül az ember. Magyarország gyógyvíznagyhatalom, érdemes kihasználni hazánknak ezt az adottságát, hiszen a gyógyvíz mozgásszervi betegségekre, izomfájdalmakra is gyógyír.

    Több mint TestŐr előzetes

    Ha van egy megoldandó problémánk, akkor gondoljuk mellé annak pozitív vonatkozásait. Képzeletben színezzük ki a borús jövőképet és megváltoznak az érzelmeink. Erről szól az NLP módszer. Magyarország gyógyvíz nagyhatalom. De mi alapján válasszunk egészségügyi problémánkra kúrát télen és nyáron?

    Iszapkezelések és ivókúrák

    Az iszapkezelések történhetnek szerves vagy szervetlen iszappal, egész testet érintő, vagy részleges módon. A szerves iszapok esetén nem csupán a hőhatással és az iszap súlyából eredő hatással lehet számolni, hanem kémiai hatással is - a bőrön át felszívódó anyagok szervezetre gyakorolt hatásával.

    A gyógyvizek gyógyító hatását évszázadok óta hasznosítják!

    Nem csak a reumás panaszokra lehet gyógyír a gyógyvíz. A fiataloknál sokszor előforduló sportsérülések is könnyebben gyógyulnak speciális termálvízben. De olyan tapasztalatokat is feljegyeztek már, hogy a meddőség megszüntetésére is hatással lehet.

    Lelki és sejtszinten is gyógyít a víz!

    Ma már bizonyított tény, hogy a babaúszás segíti a picik mozgásfejlődését, emellett a méhen belüli állapot visszaidézésével a lelki fejlődésükben is nagy szerepet játszhat. De a vízben töltött mozgás a felnőttekre is jó hatással van. A gyógyvizek pedig izom- vagy ízületi panaszok esetén regeneráló hatásúak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.