• Lengyel püspökök az abortusz ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    A lengyel katolikus püspöki kar kemény hangon tiltakozott a hét végén az Európa Tanács abortuszpárti határozata ellen. Az emberi jogok védelmével foglalkozó legfőbb európai szervezet azt követelte április közepén, hogy a 47 tagállam mindegyike biztosítsa a nők számára a legális és biztonságos abortuszhoz való jogot.

    A lengyel püspökök határozata kimondja: "Kategorikusan ellenezzük, hogy olyan szabályokat kényszerítsenek ránk adminisztratív úton, amelyek ellenkeznek erkölcsi alapelveinkkel".

    A lengyel püspökök szerint az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének határozata "árt a védtelen gyermeknek, az anyának és az egész társadalomnak". A határozat helyrehozhatatlan kárt okoz az európai egyesülés eszméjének, minthogy nehéz elképzelni az egyesülést akkor, ha olyan alapon jön létre, hogy jogot ad az emberek egy csoportjának meggyilkolására - fogalmaztak a lengyel püspökök.

    Hirdetések

    Lengyelországban, ahol a lakosság 95 százaléka vallja magát hívő katolikusnak, a törvény csak rendkívüli esetekben engedélyezi a terhesség megszakítást. A 39 milliós országban évente mindössze 200-300 abortuszt végeznek - a hivatalos statisztikák szerint. Feminista szervezetek azonban évi 180 ezerre becsülik az illegális abortuszok számát.

    Az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése (amely a tagországok parlamentjeinek delegációiból áll), maratoni vita után hozott határozatot. Ez az abortusz legalizálására szólítja fel azokat az ET-tagállamokat, amelyekben a terhesség megszakítást tiltja a törvény. A közgyűlés 102:69 arányban szavazta meg a határozatot.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Andorrában, Írországban, Máltán, Monacóban és Lengyelországban az abortusz vagy tilos vagy szigorúan korlátozzák. Az ET Parlamenti Közgyűlésének határozata felhívja a figyelmet, hogy a teljes tilalom veszélyes illegális beavatkozásokhoz és abortuszturizmushoz vezet.

    A dokumentum megfelelő anyagi támogatást, orvosi és pszichológusi gondozást követel az abortuszt kérő nők számára. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében a határozat elfogadása előtt heves vita volt, ebben a lengyel parlamenti képviselők támadták a határozattervezetet.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mit használhatok allergiás tünetek ellen, ha várandós vagyok?

    Várandósság alatt, ha csak lehet, inkább nem szedünk gyógyszereket, ám vannak olyan állapotok, amikor mérlegelni kell, hogy a gyógyszer szedése vagy mellőzése jelent-e nagyobb kockázatot. Arról, hogy mivel enyhíthetik biztonságosan a kismamák az allergiás panaszaikat, dr. Augusztinovicz Monika, allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Dohányzás: súlyosabb következmények a kismamáknál, mint gondolták

    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető.

    Mennyi TSH érték az ideális a teherbeeséshez?

    Teherbeesés előtt sokan kivizsgáltatják magukat, hogy a baba a legideálisabb körülmények közt foganjon meg, ugyanis így nem csak maga a megtermékenyülés és a beágyazódás megy könnyebben, de megfelelő értékek mellett csökken a vetélés és a koraszülés kockázata is.

    6 tipp a reggeli rosszullétek ellen

    A nők 80 százaléka átéli az émelygéssel, hányingerrel, hányással járó reggeli rosszulléteket, amelyek az esetek egy kis részében akár a magzatot is veszélyeztethetik. Dr. Demjén László szülész-nőgyógyász tippeket adott a kellemetlenség ellen.

    Úgy felpuffadtam, mintha terhes lennék - Hormonális okok

    Különösen a nőknél megfigyelhető, hogy időnként annyira puffad a hasuk, hogy már-már terhesnek néznek ki. Vajon mi lehet az oka az ilyen jellegű puffadásnak?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.