• Péntekig másodfokú hőségriasztás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Észak-Magyarország kivételével minden régióra kiadta szerdára az első-, vagy másodfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat a hőség miatt; az UV-B sugárzás nagyon erős lesz, csapadék nem valószínű.

    Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző munkatársa az MTI-nek kedden azt mondta: Nyugat- és Dél-Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakulhat, így ezeken a területeken narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

    Hirdetések

    Emellett Közép-Magyarországon, a Közép-Dunántúlon és az Észak-Alföldön is 25 fok felett lehet a középhőmérséklet, így ezekre a régiókra az elsőfokú figyelmeztetést adták ki. Csak az Északi-középhegység környékén lesz valamivel enyhébb az időjárás - tette hozzá.

    A maximumumhőmérséklet csütörtökre várható

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az OMSZ veszélyjelzője arra is kitért a hajnali órákban országszerte 14-20 fokra kell készülni. Valószínűleg a völgyekben lesz a legnagyobb felfrissülés, a városokban melegebb idő várható. Napközben országszerte 30-36 fokig emelkedik a hőmérséklet. A legmelegebb valószínűleg dél-nyugaton és az Alföld déli, valamint középső területein lesz - tette hozzá.

    A hőség valószínűleg csütörtökön éri el a csúcspontját, akkor az ország egyes részein akár a 40 fokot is megközelítheti a maximumhőmérséklet - mondta Tóth Tamás.

    Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos a meteorológiai előrejelzések alapján péntekig másodfokú hőségriasztást rendelt el.

    Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy a melegben több folyadékot kell fogyasztani, valamint 11 és 15 óra között nem egészséges a tűző napon megfelelő védelem (napvédő krém, ruházat) nélkül tartózkodni.

    Napozás - Tanácsok A-tól Z-ig


    A napfény mintegy 50 százaléka látható fényből, 45 százaléka infravörös sugárzásból, ás 5 százaléka ultraviola (UV) sugárzásból áll.
    Ez utóbbi szintén három részre osztható: UVA-ra, UVB-re és UVC-re. Az alacsony hullámhosszú UVC-sugarak legnagyobb részét kiszűri a földfelszínt körülvevő ózonréteg. Az UVA-sugarak hullámhossza a legnagyobb, e sugárzás hatol a legmélyebbre a bőrben.
    Az UVA-sugaraktól nem égünk le, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért és bizonyítottan szerepet játszik a legrosszabb indulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is. A bőr barnaságáról és a leégésről is az UVB sugarak gondoskodnak, amelyek szintén hozzájárulnak a bőrrák kifejlődéséhez. Minél nagyobb tengerszint feletti magasságban nyaralunk, annál erősebb UVB-sugárzásnak vagyunk kitéve. Napozási tanácsok>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Mire figyeljünk önbarnító krém használatakor?

    Mindenki számára elérhetők az év bármely szakában, első látásra könnyen alkalmazható készítmények, melyek többségét otthoni használatra fejlesztették ki, bár kozmetikai célokra is kiválóak: az önbarnító készítmények.

    A vízháztartás egyensúlya - A megfelelő hidratáció fontossága

    Mi történik a folyadék- és elektrolit-háztartás zavara esetén? Miért fontos a megfelelő hidratáció?

    Mennyire veszélyes a szolárium?

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.

    Albínók és albinoidok

    A melanin nevő festékanyag fontos szerepet játszik a szervezetet érő különböző sugárhatások kivédésében, leginkább az UV-sugarak elleni védelemben, ezért a melanin hiánya (albinizmus) esetén a megfelelő életmód csak a szükséges óvintézkedések mellett biztosítható.

    Tippek a napi folyadékmennyiség fedezéséhez

    A megfelelő folyadékfogyasztás alapvető az élethez. Nélkülözhetetlen a szellemi-fizikai teljesítőképességünk fenntartásához, a tanuláshoz, sportoláshoz, és segít csökkenteni számos krónikus megbetegedés kialakulásának kockázatát.

    Péntektől riasztást rendelt el az országos tiszti főorvos

    A tartós kánikula miatt péntek 0 órától vasárnap éjfélig hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.