• Kólifertőzött Szlovákiában

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kólibaktériumot mutatott ki a vérvizsgálat egy 25 éves férfinál a kelet-szlovákiai Kassán.

    A beteget hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) Eperjesről szállították a kassai Louis Pasteur kórházba, ahol szerdán este kólibaktériumot mutatták ki a vérében. Még Eperjesen a székletében is találtak kólibaktériumot.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "A páciensnek romlott a vérképe, és veseműködési problémái vannak. Ugyanakkor a bőrén több helyen apró vérzés mutatható ki" - közölte Jaroslava Oravcová, a kórház szóvivője csütörtökön.

    Ivan Schréter, a fertőzéses megbetegedéseket kezelő kassai klinika főorvosa szerint a pontosabb diagnózishoz újabb vizsgálatokra van szükség.

    "Egyelőre nem tudjuk, melyik baktériumtörzsről van szó. Újabb vér- és székletmintákat vettünk, s a biológiai anyagot most laboratóriumban elemzik, hogy megállapíthassuk melyik törzsről van szó" - mondta a főorvos.

    Mivel a Szlovákiában forgalomba kerülő zöldségek és élelmiszerek fele külföldről származik, számolni kell azzal, hogy a fertőzés előbb vagy utóbb itt is megjelenik.

    A hasmenésjárványnak eddig elsősorban Németországban vannak áldozatai. Szerdáig 25-en haltak bele a fertőzésbe, amelynek eredetét még nem sikerült megtalálni. Csehországban is volt már néhány fertőzésgyanús eset, de konkrét kólibaktériumos megbetegedést még nem mutattak ki.

    Olvasson az EHEC-fertőzésről a WEBBetegen: Az EHEC-fertőzés orvosi szemszögből>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    Címkék: EHEC, E.coli,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Várják a vizsgálatok eredményét, még nem iható a víz

    A szolgáltató megtette a szükséges intézkedéseket a szennyeződések megszüntetésére az öt mátrai településen, de amíg a vett minták nem igazolják a beavatkozás eredményességét, az ivóvíz nem fogyasztható - közölte a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. pénteken az MTI-vel.

    Coli fertőzés veszélye miatt forralni kell az ivóvizet öt mátrai településen

    Coli fertőzés veszélye miatt fel kell forralni a vezetékes ivóvizet használat előtt a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szervének keddi előírása szerint öt mátrai településen: Parádon, Bodonyban, Mátraballán, Parádsasváron és Mátraszentlászlón - közölte a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. szerdán.

    Hemolitikus urémiás szindróma

    A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) a vérerek károsodását okozza. A betegséget többnyire az EHEC-baktériumok (enterohaemorrhágiás Escherichia coli) okozzák.

    Az Escherichia coli baktérium (E. coli)

    Az E. coli baktérium a normál bélflóra tagja, fontos szerepe van a kórokozó baktériumok megtelepedésének megakadályozásában. Átmenetileg az E. coli törzsek megtalálhatóak a bőrön, a garat nyálkahártyájában, a külső női nemi szerveken is.

    Tablettával megelőzhető lesz az indiai hasmenés

    Az indiai hasmenés fő kórokozói ellen véd hatásosan az új gyógyszer, amely milliók egzotikus nyaralását teheti biztonságosabbá.

    A csirke lehet a hordozója az E. colinak

    A húgyúti fertőzések zömét a csirkékben lévő E. coli baktérium okozhatja, nem az érintett személy saját baktériumai - állapították meg kanadai kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.