• A világ szívbetegeinek 60 százaléka indiai

    Szerző:
    WEBBeteg

    Két éven belül indiai lesz a világ összes szívbetegének hatvan százaléka. Ez négyszer több, mint amennyi a lakosság arányában juthatna a kontinensnyi országra.

    Egy pénteken közzétett indiai felmérés szerint a szívbetegség nemcsak sokkal gyakoribb, hanem korábban is jelentkezik Indiában, mint a fejlett világban.

    A szívkoszorúér-panaszokkal kórházi kezelésre felvett betegek 60 százalékáról derül ki, hogy volt szívrohama. Más fejlődő országokban ez az arány 40 százalék. A szívrohamon átesett páciensek átlagos életkora Indiában 60 év, ez 3-6 évvel alacsonyabb, mint a fejlett országokban.

    Hirdetések

    A szívroham kockázati tényezői Indiában is ugyanazok, mint máshol, vagyis a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás miatti magas vérzsírszint és a magas vérnyomás. De vannak specifikus indiai tényezők is. A legfontosabb az, hogy Indiában egy szívrohamos beteg átlagosan 300 perc múlva kerül kórházba. A fejlett országokban a betegnek fele ennyit kell várnia.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Indiában a betegeknek csak kis hányada kerül mentővel a kórházba. A nagy többség kénytelen tömegközlekedési eszközt használni. Az indiai szegénység fontos szerepet játszik a szívbetegség gyakoriságában. Az egészségi ellátás költségeinek 75 százalékát a páciensnek kell zsebből kifizetnie, emiatt kevesen engedhetik meg maguknak a rendszeres orvosi vizsgálatot, nem is beszélve a megelőző célú műtétekről.

    A Lancet című brit orvosi lap becslése szerint 2020-ra 1990-hez képest a fejlődő országokban 137 százalékkal lesz több a szívbetegség a férfiak körében, és 120 százalékkal a nőknél. A fejlett világban 30-60 százalékkal lesz gyakoribb a szívbetegség ugyanez alatt a 3 évtized alatt. 
     
    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    Álcázott hipertónia - Amikor a vérnyomás alacsonyabb az orvosnál

    A fehérköpeny-szindrómával ellentétben az álcázott hipertónia esetében a magasvérnyomás betegek alacsonyabb értékeket produkálnak az orvosnál, mint otthon. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a jelenség okaira és veszélyeire hívta fel a figyelmet.

    Magas a vérnyomása? Így tervezze meg a nyaralását

    A nyaralás nem csak a láblógatás, hanem az utazás, az új ízek és az ezzel járó stressz időszaka is. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat specialistája szerint a magasvérnyomás betegeknek külön is érdemes felkészülniük ezekre a hetekre

    Irány a természet

    Kimutatott tény, hogy a természet látványa sokaknál vérnyomáscsökkentő hatású, ezenkívül a stresszt és a gyulladást is csökkenti a szervezetben.

    Vérnyomásmérés - A helytelen mérési mód megtévesztő adatokat szolgáltathat

    A vérnyomást befolyásolja a testhelyzet, a napszak, az érzelmi állapot. Gyakran az orvosi rendelőben magasabb értékek kerülnek rögzítésre, mint az otthon mért vérnyomásértékek. A magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításában, valamint a kezelés hatékonyságának felmérésében is segíthet az otthoni mérés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.