• "Altatható" endoszkóp-kapszulát teszteltek

    Szerző:
    WEBBeteg

    A legújabb és a korábbinál olcsóbb endoszkópos kapszulát próbáltak ki szerdán a debreceni Kenézy Kórházban. Ez a hagyományos endoszkópos vizsgálatnál jóval kíméletesebb eljárás: egy speciális kapszulát kell lenyelni, amely 10 órán át halad a tápcsatornában, közben pedig világít és felvételeket készít.

    Az 5-6 méter hosszú vékonybelet mással egyébként nem is lehet ilyen pontosan átvizsgálni.
    Az egyszer használatos kapszula 10 óra múltán befejezi a felvételek készítését, távozik a szervezetből, és ezután értékelhetik ki a képeket számítógéppel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Bár endoszkópos kapszulát évek óta használnak Magyarországon, a most bemutatott eszköz azért különleges, mert akár "altatni" is lehet. Ez azt jelenti, hogy miután lenyelte a beteg, távirányítással kikapcsolható, így nem merül le hamar az akkumulátora, és a mélyebb bélszakaszokról is biztosan lehet képeket készíteni - mondta a Független Hírügynökségnek Bodnár Zoltán, a Kenézy Kórház osztályvezető főorvosa.

    Hirdetések


    A kapszulás endoszkópos vizsgálatot egyelőre nem támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A most bemutatott kapszula jóval olcsóbb az eddig alkalmazottaknál, akár már 100 ezer forintért is hozzáférhető lesz. Forgalmazója reméli, hogy meglesz rá a fizetőképes kereslet, és a szűrőprogramok részévé válhat.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Gyomortükrözés - Mikor szükséges? Hogyan zajlik?

    A gyomortükrözéses (gastroscopia) vizsgálat mindig együtt történik a nyelőcső (oesophagoscopia), illetve a nyombél felső szakaszának (duodenoscopia) tükrözésével. A nyelőcső, a gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszát a vizsgáló egymás után tekinti át. A vizsgálat éhgyomorra történik, rutin esetben 3-5 percig tart, az endoscopot a szájon át vezetik a nyelőcsőbe.

    A meddő nők közel fele endometriózisban szenved

    Minden tizedik fogamzóképes korú nő endometriózisban szenved, a meddő nők csaknem felét ezzel a betegséggel kezelik – mondta Dr. Bokor Attila.

    Kapszulában lenyelhető kamerával végeznek vékonybélvizsgálatot

    Egy újonnan bevezetett eljárás keretében kapszulában lenyelhető kameraendoszkóppal tudják diagnosztizálni a vékonybélben keletkezett vérzéseket a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban - közölte az egészségügyi intézmény főigazgatója.

    Az endometzriózis nem jelent gyermektelenséget

    Egy rövid történet arról, hogy az endometriózis miért nem jelent automatikusan meddőséget.

    Fejlesztéssel és rugalmas foglalkoztatással a jobb irányításért

    Sikerrel zárult a Kenézy Kórház képzési programja. A konstrukció keretében lehetőség nyílt a Kórházban a foglalkoztatás rugalmasságát úgy növelni, hogy az érdemben hozzájáruljon a munka és a magánélet összeegyeztetésének elősegítéséhez.

    Diagnosztikai módszerek - Vastagbéltükrözés

    A vastagbéltükrözés (colonoscopia) során a végbél és a vastagbél üregét vizsgálják. A vizsgálat lehet diagnosztikus vagy terápiás célú. Fontos diagnosztikus lépés az alsó tápcsatorna betegségeinek felderítésénél, tumor kutatásnál. Vastagbélrák szűrésére is használják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.