• A turistabetegségek visszaszorításáért

    Szerző:
    WEBBeteg

    Utazási irodáknak szóló programot indított az Országos Tisztifőorvosi Hivatal azért, hogy csökkenjen a más országokból behurcolt fertőző betegségek száma.

    A www.utazaselott.hu internetes oldalon egy részletes illetve folyamatosan frissülő információs csomagot hoztak létre, amelyet az utazásszervező- és közvetítő irodák tetszés szerint használhatnak. 
    Az akció célja, hogy az idegenforgalmi szakemberek minél több kiutazóval megismertessék ezeket a tudnivalókat a világhálón, katalógusaikban illetve hírleveleiken keresztül. A program a szezon első hónapjában, azaz áprilisban indul és jövő év márciusáig tart.

    Hirdetések

    Magyarországon évente körülbelül 800 ezren indulnak külföli vakációra. A tapasztalatok szerint minden tizedik utazó, azaz csaknem 80 ezer ember betegszik meg a kinttartózkodás ideje alatt, illetve a hazaérkezése után. Ezen betegségek nagy része enyhe lefolyású, de egyre többen kapnak el valamilyen komolyabb fertőzést. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) évente 5-20 maláriás, körülbelül 5 hastífuszos, és 300 hepatitises megbetegedésről tud - igaz ez utóbbinak csak egy része külföldön szerzett. Az utóbbi időben azonban egyre többen utaznak olyan vidékre, ahol nem ismerik a higiéniai körülményeket, vagy ha igen, nem fordítanak kellő figyelmet az óvintézkedésekre. Maláriában évente több millióan halnak meg ezért, és 5 évente Magyarországon is életét veszti valaki emiatt - hangsúlyozta Ócsai Lajos, az OTH járványügyi főosztályának vezetője.

    A védőoltással megelőzhető betegségekkel szemben csak két héttel a vakcina beadása után alakul ki védettség, a fertőzés elleni tabletták pedig csak akkor hatásosak, ha nem épp azt a változatot szedi az ember, ami ellen a bajt okozó szúnyogok rezisztensek. Fontos tudni azt is, hogy egy adott országban olyan egészségügyi körülményekkel is találkozhat az utazó, hogy a korábban kapott védettséget egy emlékeztető oltással kell kiegészíteni, hogy a gyerekek oltását az utazás előtt a biztonság kedvéért átütemezhetik - és hogy vannak olyan országok is, ahol jelenleg gyógyíthatatlan betegségek pusztítanak.

    A most indított 3Plusz Program ("Megbízhatóság, Egészség és Biztonság az utazásban") a lehető legszélesebb körben szeretné ezeket az információkat megismertetni az utazókkal. Szerda délutántól bármelyik hazai utazási iroda regisztrálhat a www.utazaselott.hu oldalon, ha tagja a Magyar Utazási Irodák Szövetségének. Ezt követően szabadon felhasználhatja az ott lévő tájékoztató csomagot a kommunikációs csatornáin keresztül. A tisztifőorvosi hivatal az irodák munkatársainak is tréninget szervez, amelyen a legalapvetőbb egészségügyi tudnivalókkal ismertetik az idegenforgalmi dolgozókkal. A turisták tájékoztatásában legaktívabb utazásszervező- illetve utazásközvetítő iroda egy évig használhatja majd a 3Plusz címet kampányain, illetve szórólapjain - hangzott el az akciót ismertető szerdai sajtótájékoztatón.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Délnyugat-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazáskor

    Különösen azoknak, akik szakmai okból gyakran vagy hosszabb ideig tartózkodnak valamely délkelet-ázsiai országban, illetve azoknak, akik eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, tisztában kell lenniük az utazás előtti lehetséges fertőző betegségekkel, illetve ajánlott betartaniuk az utazással kapcsolatos általános és konkrét egészségügyi ajánlásokat.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór, mint bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, nem túl régen került be a köztudatba. A kórkép csak olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór tüneteinek kialakulásáért.

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

    Közel a malária elleni védőoltás

    Egy most kifejlesztett kísérleti malária-védőoltás jelentősen csökkentette a fertőzést illetve a megbetegedést két afrikai teszt során - adta hírül egy hétfőn közzétett tanulmány.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.