• Az olaszok nem hajlandók abortuszt végezni

    Szerző:
    WEBBeteg

    A római egészségügyi kormányzat kedden nyilvánosságra hozott felmérése szerint az olasz nőgyógyászok csaknem 70 százaléka meggyőződésével ellentétesnek tartja a magzatelhajtást, ezért nem is hajlandó elvégezni azt.

    Az abortuszt 1978-ban legalizálták Olaszországban a Vatikán minden tiltakozása ellenére. A katolikus egyház azóta is arra buzdítja az orvosokat, hogy a lelkiismeretük szavára hallgassanak, és tagadják meg a "magzatgyilkosság" elvégzését.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    2003-ban az olasz nőgyógyászok 58,2 százaléka válaszolt az akkori felmérés kérdésére úgy, hogy nem hajlandó az abortuszra. 2007-re ez a szám már megközelítette a 70 százalékot, vagyis 4 év alatt a magzatelhajtást megtagadó olasz orvosok száma jelentősen emelkedett. Hasonlóképpen nőtt azoknak az altatóorvosoknak a száma, akik visszautasítják a közreműködést a magzatelhajtó műtétekben. 
    2003-ban az aneszteziológusok 45,7 százaléka, tavaly pedig már 50,4 százaléka nem volt hajlandó résztvenni az ilyen operációkban.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Idejétmúlt önmagában a P skála szerinti eredmény - A méhnyakrák szűrése

    A nők körében rendszeresen végezendő szűrések közül az egyik legfontosabb a méhnyakrák szűrése, ugyanis ha idejében fény derül a legtöbbször még rákmegelőző állapotra, úgy megfelelő kezeléssel a legtöbb esetben teljes gyógyulás vár a betegre. Hogy pontosan mi mindent kell tudni az állapotról, arról dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

    Menopauza és nőgyógyászati vizsgálat

    Az ötvenedik életév különösen fontos egy nő életében: ekkor valószínűleg már találkozik a klimax tüneteivel. Dr. Demjén László, nőgyógyász, a korszak jelentőségéről és azokról a betegségekről beszélt, amelyeknek ekkortájt megnőhet a kockázata.

    Abortusz - A legtöbben válsághelyzetre hivatkoznak

    Az esetek 97 százalékában az anya súlyos válsághelyzetére hivatkozva szakítják meg a terhességet - mondta Kisfalvi István, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakorvosa az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

    Fogamzásgátlás - Miről érdemes nőgyógyászunkkal beszélgetni?

    Magyarországon az európai viszonylathoz képest a mai napig rendkívül magas az abortuszok születésszámra vetített aránya: 2015-ben 100 élveszületésre 34 terhesség-megszakítás jutott. Megdöbbentő és elgondolkodtató arány ez, amelyen a szakemberek szerint kellő felelősségtudattal és következetességgel sokat lehet javítani.

    Nem voltam csodagyerek, így lettem orvos

    Ötezer szülést levezető nőgyógyász, zenetudós, vitorlázó, író, novellista. Sokféle titulust aggathatnánk Dr. Szalóczy Péterre, ő mégis inkább unokáira és családjára a legbüszkébb. Egy kalandos élet összegzése - interjú.

    Működési engedély nélkül praktizáló nőgyógyászokat büntetett meg az ÁNTSZ

    Négy, működési engedély nélkül tevékenykedő nyíregyházi nőgyógyászt büntetett meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), az orvosoknak fejenként félmillió forint egészségügyi bírságot kellett fizetniük - közölte az ÁNTSZ csütörtökön az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.