• Spanyol modell a hazai szervadományozásra

    Szerző:
    WEBBeteg

    Uniós együttműködéssel javítaná a szervátültetés elérhetőségét az Európai Parlament, ezért hétfőn este ezzel kapcsolatos javaslatokat is tárgyaltak a plenáris ülésen. A magyar szakemberek szerint is sürgős lépésekre lenne szükség az ügyben, ezért már javaslatot is tettek a spanyol modell hazai bevezetésére.

    Uniós együttműködéssel javítaná az Európai Parlament (EP) a szervadományozást és szervátültetés elérhetőségét. A közegészségügyi szakbizottság erről szóló jelentését hétfőn este tárgyalták a strasbourgi plenáris ülésen, és várhatóan kedden szavaznak róla képviselők. A jelentésben a többi között minden tagállamtól azt kérték, hogy 2010-ig töröljék el azokat a szabályaikat, amelyek előírják, hogy a donorok szerveit kizárólag csak egyazon országon belül szabad felhasználni.

    Hirdetések


    Dr. Márton János, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: ilyen tilalom a kisebb országokban létezik még, de hazánknak már nincs tennivalója, mert éppen egy évvel ezelőtt megszületett a jogszabály módosítása. Ennek értelmében, ha Magyarországon nincs megfelelő páciens, akinek be lehet ültetni egy szervet, akkor azt fel lehet ajánlani külföldre. Ez viszont csak akkor történhet így, ha ezért ellentételezést kapunk, vagyis ha Magyarország például 10 szervet felajánl külföldre, akkor ugyanennyit kapnia is kell külföldről. Így egyfajta egyensúlyi helyzet alakulhat ki - tette hozzá.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az EP képviselők amiatt is szót emeltek a plenáris ülésen, hogy rendkívül hosszú az európai várólista, és nagyon jelentős az elhalálozási ráta, mert a kontinensen nem áll rendelkezésre elegendő átültethető szerv. Márton János is úgy látja, hogy ez a transzplantáció fejlődésének a legnagyobb akadálya. Jelenleg csaknem 90 ezren várnak különböző szervekre Európában, de csak a harmaduk jut el átültetésre a műtőkbe. A halálozási arány a vese esetén kisebb, de a szív, a máj vagy a tüdő várólistákon szereplő páciensek esélyei a túlélésre ennél jóval alacsonyabbak. Ennek a helyzetnek az orvoslása valóban sürgős, központi feladat - mondta a szervkoordinációs igazgató.

    A magyar szakemberek szerint a hazai szervadományozást javítani lehetne a spanyol modellel. Ez gyakorlatilag egy komplex intézkedéssorozat, amelynek a lényege, hogy nem csak egyetlen, országos koordinátori központ foglalkozik a donorokkal. Spanyolországban bevezették, hogy a nagyobb intenzív osztállyal, traumatológiával, idegsebészettel rendelkező kórházakban is vannak kijelölt donorfelelősök. Az ő munkájuk, hogy figyeljenek a potenciális donorokra, és tegyenek meg mindent azért, hogy "ne vesszenek el" a szervtranszplantáció számára. Spanyolország az intézkedések hatására két- két és félszer több donort tud bevonni a szervadományozásba, mint például Magyarország vagy más uniós tagállamok.

    Éppen emiatt a spanyol modell bevezetésére a hazai szakemberek már megtették a javaslataikat az illetékeseknek. Márton János hozzátette: a spanyolok 15 év alatt tudták kialakítani ezt a rendszert, de ha nálunk bevezetnék, az első hatásai akár már fél-egy év alatt is érezhetők lennének.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mi történik a holttesttel?

    Egy ember a hozzátartozójának a halálakor nem azzal foglalkozik, hogy mi történik a holttesttel, hanem legfőképp az elhunyt személy békés-nyugodt eltemetése az elsődleges. Ám a gyász enyhültével esetleg már sokan elgondolkodtak azon, hogy amikor valaki meghal a kórházban vagy kórházon kívül - legyen ez magánterületen, közterületen - hova kerül a holtteste, hol és hogyan őrzik? Mi történik vele?

    Szervátültetés Magyarországon és a világ többi részén

    Több esemény is aktuálissá teszi, hogy a szervátültetés témájáról beszéljünk: 2017. december 3-án volt 50 éve, hogy Christiaan Barnard elsőként végzett a világon sikeres szívátültetést a dél-afrikai Fokvárosban. Komoly vita alakult ki 2017. év végén Kínában a tervezett fejátültetésről, amelyet végül nem engedélyeztek. A népszerű amerikai énekesnő, Selena Gomez gyulladásos betegsége (lupusz) miatt pedig veseátültetésen esett át.

    Donorok: életmentés transzplantációval

    Akár három évet is várhatnak a betegek a beavatkozásokra. A legtöbbeknek új vesére lenne szüksége.

    A lakosság háromnegyede felajánlaná szerveit

    Habár a szervadományozás hazai jogi szabályozása sokak számára nem ismert, a felnőtt lakosság háromnegyede bárkinek felajánlaná szerveit, - derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu megbízásából készített.

    Mi a szervátültetés?

    A transzplantáció (átültetés) egy bizonyos szövet, szerv eredeti helyéről történő eltávolítását és a szervezeten belül más helyre vagy más szervezetbe való műtéti áthelyezését jelenti úgy, hogy életképességét megőrzi.

    Hogyan lehet a halálból élet?

    Egyre többet kell beszélni róla, hogy mindenki tudja, mik a jogai, és tisztában legyen vele, mit tehet. A legutóbbi európai álláspont szerint a szervátültetéssel és a szervfelajánlással kapcsolatban jelenleg a legfontosabb az emberek felvilágosítása. Az utóbbi évek felmérései szerint a megkérdezett európaiak fele zárkózna el attól, hogy halála után felhasználják a szerveit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.