• Influenza: 12 áldozat hazánkban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Tizenkét olyan halálesetről értesült mostanáig az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), amely influenzás megbetegedéssel hozható összefüggésbe - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

    Csohán Ágnes tájékoztatása szerint a mostani influenzaszezon eddigi tizenkét áldozata közül kilenc betegnél az influenza H1N1 vírusának, háromnál pedig a B vírusnak a jelenlétét igazolták. Az áldozatok között egy öt éven aluli gyermek volt, hatan a 35-59 év közöttiek, öten pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartoztak.

    Hirdetések

     Influenzajárvány: Tudnivalók a 2010/2011-es idényre!


    Az influenza hirtelen kezdődő megbetegedés, Jellemző tünetei a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság. Előfordulhat az is, hogy nem jelentkezik láz, ez immunhiányos betegek és idősek esetében fordulhat elő. Emésztőszervi tünetek is jelentkezhetnek, például hasmenés, hányinger, hányás.
    Influenzajárvány: Tudnivalók a 2010/2011-es idényre!>>

    A tizenkét ember közül nyolc - egy vagy több krónikus betegség miatt - az influenza szempontjából a fokozottan veszélyeztettek csoportjába tartozott, így jogosultak lettek volna a térítésmentes védőoltásra, de nem voltak beoltva. Egy embernél nem találtak kockázati tényezőt, három esetben még nem zárultak le az erre irányuló vizsgálatok - mondta a főorvos.

    Az OEK folyamatosan gyűjti az adatokat az influenzával összefüggésbe hozható halálesetekről. Csohán Ágnes hangsúlyozta: az adatgyűjtés célja az, hogy megállapítsák, Magyarországon mely lakosságcsoportok vannak a leginkább kitéve a súlyos, halálos kimenetelű influenza veszélyének.

    A főorvos kitért arra: a halálesetek most közölt száma csak töredéke a ténylegesnek. Azt ugyanis, hogy hányan halnak meg egy influenzaszezonban, csak a későbbiekben - az úgynevezett többletmortalitásból (halandósági arányból) kiszámolva - lehet megállapítani.

    Hol vannak kórházi látogatási tilalmak az országban?>>

    Nőtt a megbetegedések száma Szabolcsban

     A tüdőgyulladás és tünetei


    A tüdőgyulladás kezdődhet hirtelen, ekkor nagyfokú elesettség, láz, hidegrázás alakul ki. Kezdődhet fokozatosan is fáradtsággal, hőemelkedéssel, köhögéssel, például valamilyen légúti fertőzés folytatásaként. Később fulladás, köhögés (ha előtte nem volt), esetleg mellkasi fájdalom alakul ki. A fertőzés sokszor megfázás, influenza után jelentkezik, de más, a szervezetet megterhelő betegség után is kialakulhat. Antibiotikummal a baktérium okozta tüdőgyulladás általában jól kezelhető, az antibiotikummal szemben rezisztens törzsek azonban fokozódó problémát jelentenek. Emiatt, illetve mert a betegség jól kezelhető formája is veszélyeztetheti az életet, hangsúlyozni kell a megelőzés fontosságát.
    A tüdőgyulladás és tünetei>>

    Az előző héthez képest 57 százalékkal nőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az influenzaszerű megbetegedések száma, 39-en kerültek kórházba, közülük hatan igényelnek gépi lélegeztetést; a megyében két halottja van az influenzának - közölte Magyar Veronika, megyei megbízott tiszti főorvos szerdán az MTI-vel.

    A legfrissebb, 5. heti adatok szerint a megye területén 624 megbetegedés jutott 100 ezer lakosra, a betegforgalom pedig mintegy 8 százalékkal nőtt. A gyakoriság továbbra is a kisvárdai és záhonyi kistérségi népegészségügyi intézet területén a legmagasabb.

    A főorvos közlése szerint a 10-14 évesek körében több mint a kétszeresére nőtt a megbetegedés gyakorisága az előző héthez képest. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek mintegy 36 százaléka 15 éven aluli.

    Magyar Veronika elmondta: eddig egy közösségi járványról érkezett bejelentés a tisztiorvosi szolgálathoz. A máriapócsi általános iskolában felső légúti tünetekkel járó megbetegedések miatt a hiányzások száma jelentősen nőtt, múlt péntekre a hiányzó tanulók száma elérte a 60-at, ezért az igazgató hétfőre és keddre tanítási szünetet rendelt el.

    A 5. héten 39 embert vettek fel influenzaszerű tünetek miatt kórházi kezelésre, a betegek közül hatan kapnak intenzív ellátást, illetve gépi lélegeztetést.

    Az intenzív osztályon ellátott betegek közül egy 61 éves nő és egy 45 éves férfi meghalt. Egyikük sem volt beoltva influenza ellen; az asszonynál a H1N1, míg a férfinél a parainfluenza vírusát igazolták a vizsgálatok - tette hozzá Magyar Veronika.

     Tüdőgyulladás: életkoronként más tünetek


    A baktériumok által okozott tüdőgyulladások jellegzetes tünetei: A hirtelen kialakuló, magas láz, gyakran hidegrázás, köhögés, rossz általános közérzet, sápadtság, hányás és hát- és hasi fájdalom, mely különösen csecsemőkorban gyakori. Súlyosabb esetekben nehézlégzés, szapora pulzus, illetve magas légzésszám, zavartság alakulhat ki. Csecsemőknél, időseknél, legyengült immunrendszerű személyeknél gyakran alattomosan, a jellegzetes és látványos tünetek nélkül fejlődik ki a tüdőgyulladás.
    Tüdőgyulladás: életkoronként más tünetek>>

    Fejér megyében duplájára nőtt a betegek száma

    Fejér megyében egy hét alatt több mint kétszeresére nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma; a legtöbben a móri, a bicskei és a székesfehérvári kistérségben betegedtek meg - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve szerdán az MTI-vel.

    Az elmúlt öt hétben előbb lassan, majd két hete hirtelen emelkedett a betegek száma, a 100 ezer lakosra számított megbetegedési arány a múlt héten már meghaladta a tavalyi legmagasabb érték kétszeresét: 100 ezer lakosra 816 influenzaszerű megbetegedés jutott.

    A közlemény szerint a betegek 43,1 százaléka a 15-34 év közötti korosztályból került ki, 35,3 százalékuk 15 év alatti volt.

    Folyamatos emelkedést mutat az influenzaszerű tünetekkel kórházba kerültek száma is. A megye kórházaiban teljes látogatási tilalom van.

     Egyre többen kerülnek intenzív osztályra


    Hatvanöt új beteg részesült intenzív ellátásban influenzaszerű megbetegedés miatt a múlt héten, másfélszer annyi, mint az azt megelőző héten, míg a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma csaknem a kétszeresére nőtt - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. Csohán Ágnes elmondta, hogy az év ötödik hetében tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma; becsült adatok szerint csak a múlt héten 57 ezren fordultak orvoshoz influenzás panaszokkal. A betegek közül a múlt héten 311 embert utaltak be kórházba, vagyis a korábbi adatokhoz viszonyítva a kórházi felvételek száma is a másfélszeresére emelkedett. A kórházba beutalt betegek csaknem negyede gyermek - tette hozzá a főorvos.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    Még mindig tart az influenzajárvány

    Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

    Influenza - Egyre több kórházban van látogatási tilalom

    A járvány miatt országszerte egyre több intézményben rendelnek el látogatási tilalmat - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)adataiból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.